Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Meb Yayınları

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

5. Toprak Sıkışması ve Geçirimsizleşme: Toprak taneciklerinin sıkışarak aralarındaki su ve hava tutan boşluk hacminin azalmasıdır. Toprak sıkışması tarım araçlarının, çeşitli iş makinelerinin ve yük hayvanlarının geçişi gibi nedenlerle oluşur. Bunun yanında toprakların nemin uygun olmadığı koşullarda işlenmesi, hasat sonrası anızın toprağa karıştırılması yerine hayvanların otlatılması ve meralardaki aşırı otlatma faaliyetleri de toprak sıkışmasına neden olmaktadır. Sıkışmaya uğrayan topraklardaki boşluk miktarı azaldığından toprak geçirimsiz hâle gelir. Geçirimsiz hâle gelen toprak, içine hava alamadığı için bünyesinde bulunan canlılar solunum yapamaz. Bu durum, toprak canlılarının tür çeşitliliğini azaltır. Sıkışma aynı zamanda kök gelişimini de olumsuz etkilediği için bitkiden alınan verimin düşmesine neden olur. Toprak sıkışması taban arazilerde drenaj problemlerine yol açarken, eğimli alanlarda ise yüzey akışını artırarak erozyona neden olur.

6. Asitleşme: Toprağın kimyasal dengesinin pH değerindeki azalma nedeniyle bozulması durumudur. Toprağın asitleşmesi, doğal koşullarda yağışların uzun süreli etkisiyle yüzlerce yılda meydana gelir. Günümüzde ulaşım, sanayileşme, madencilik, inşaat sektörlerinden atmosfere salınan kimyasalların neden olduğu kuru birikim ve asit yağmurları; su varlıklarına bırakılan veya yağmurlarla taşınan kimyasallar, kimyasal gübrelerin aşırı kullanımı, kentleşme ve sürekli aynı tür ürünlerin ekilip biçilmesi topraktaki asitleşmeyi hızlandıran etkenlerdendir. Asitleşme; özellikle drenajın yetersiz olduğu, suyun boşala- madığı, toprağın bataklık hâline geldiği alanlarda daha fazla görülür (Görsel 3.35). Asitleşme; toprak oluşumuna, organik maddenin gelişimine ve toprağın ekosistem hizmetlerinin aksamasına ya da tamamen durmasına neden olabilmektedir.

7. Organik Madde Kaybı: Topraktaki organik maddeler; bitki ve hayvan kalıntıları, toprak organizmalarının hücre ve dokuları ile mikroorganizmalardan oluşur. Organik maddeler topraktaki hava ve su dolaşımını artırır, su tutma kapasitesini yükseltir ve bitkiler için besin maddesi oluşturur. Orman ve çayır alanlarının tahribi veya tarım alanlarına dönüştürülmesi, tarım ilaçları ve kimyasal gübre kullanımı, turbalıkların işlenmesi, toprak erozyonu ve yangınlar toprakta organik madde kaybına neden olur (Görsel 3.36).

8. Topraktaki Biyoçeşitliliğin Azalması: Toprak, yeryü- zündeki biyoçeşitliliğin en fazla olduğu habitatlardan (yaşam alanı) biridir. Toprakta yaşayan canlıların, birçok eko- sistemde ve ekosistem hizmetlerinde yaşamsal öneme sahip görevleri bulunur. Toprak oluşumu, organik maddelerin parçalanması, suyun toprağa sızması ve toprakta depolanması, kirleticilerin azaltılması bunlardan sadece birkaçıdır. Toprakta biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan başlıca etkenler; arazinin kullanım biçiminin değişmesi, toprak kirliliği, erozyon ve iklim değişikliğidir. Toprakta yaşanan biyoçeşitlilik kaybı ekosistemdeki madde döngülerinin yavaşlamasına, toprağın ekosistem hizmetlerinin aksamasına ve toprağın veriminin düşmesine neden olmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!