İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116
“İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116
Toprak Bozulmasının Nedenleri ve Çevresel Etkileri
Toprak bozulması; toprak kalitesindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik kaybı ifade eder. Bozulmaya uğrayan toprakta organik madde miktarının azalması, kirlenme, tuzlanma, asitleşme, yapısal bozulmalar gibi olumsuzluklar görülür. Bozulan toprakta verim düşmesi ve toprağın sağladığı faydalarda belirgin azalmalar yaşanır. Toprak bozulması farklı şekillerde gerçekleşir. Toprak bozulması, doğal nedenlerle yavaş bir şekilde gerçekleşmekle beraber daha çok insanların tarımsal, endüstriyel veya kentsel amaçlarla toprağı yanlış kullanması veya kötü yönetmesi nedeniyle gerçekleşmektedir. Toprak bozulmasının başlıca tipleri şunlardır:
1. Erozyon: Toprağın su ve rüzgâr etkisiyle aşındırılıp taşınmasıdır. Su erozyonu; yağmur damlalarının, sellerin ve akarsuların etkisiyle damla çarpması, yüzeysel aşındırma veya sel yarıntıları şeklinde gerçekleşir (Görsel 3.33). Toprağın önce verimli ve kaliteli olan en üstteki A horizonu erozyona uğrar. Bu da toprağın veriminin hızla azalmasına neden olur. Rüzgâr erozyonu ise daha çok topraktaki ince malzemenin taşınmasına neden olur. Bunun sonucunda geriye daha taşlı ve iri malzemeli toprak kalır. Geriye kalan taşlı ve iri malzemeden oluşan toprağın verimi ve kalitesi düşer. Erozyonun ileri safhalarında arazide toprağın tamamen yok olması durumu ortaya çıkabilir.
2. Toprak Kirlenmesi: Sanayi Devrimi sonucunda yaşanan sanayileşme, hızlı nüfus artışı ve kentleşme doğaya salınan atık miktarını artırmıştır. Bunun yanında nüfusun ihtiyacını karşılamak ve tarımda verimi yükseltmek için suni gübre ve tarım ilaçları kullanımının giderek arttığı görülmektedir. Bütün bu endüstriyel ve kentsel atıkların, tarım ilaçlarının ve suni gübrelerin giderek artan bir oranda toprağa karışmasıyla, toprak hızla kirlenmeye başlamıştır. Topraktaki bu kirlenme; toprakta yaşayan organizmaların ölmesine, toprağın biyolojik ve kimyasal yapısının bozulmasına sebep olmaktadır.
3. Tuzlanma: Yanlış sulama teknikleri nedeniyle aşırı sulamaya maruz kalmış topraklarda kaya tabakaları içindeki tuzlar suyla beraber kapilarite (kanalcıklardan yukarı doğru hareket) ile yüzeye doğru yükselir. Yüzeye çıkan suda eriyik hâlde bulunan tuzlar, buharlaşmanın etkisiyle toprağın yüzeyine taşınır. Bu taşınma zamanla toprak yüzeyinde tuz birikimine ve toprağın tuzlanmasına sebep olur. Topraktaki tuzlanma; toprak kalitesinin ve verimliliğinin düşmesine, toprakta bitki yetişmesinin zorlaşmasına neden olmaktadır.
4. Toprak Mühürlenmesi: Toprak yüzeyinin beton dökme veya taş döşeme gibi işlemler sonucu tamamen kaplanması veya örtülmesidir. Binalar, yollar, park alanları ve meydanların inşa edilmesiyle üzeri kaplanan toprağın ekosistem hizmetleri aksamakta veya bütünüyle yok olmaktadır (Görsel 3.34). Özellikle tarım arazilerinin her geçen gün daha fazla yerleşme ve sanayi alanlarına dönüştürülmesi toprağın ekosistem hizmetlerini aksatmasının yanında gıda güvenliğini de tehdit eder hâle gelmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.