İbiş ile Memiş Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
İbiş ile Memiş metni cevapları ve soruları, Anka Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 10-11-12-13-14 (Erdemler Teması)
İbiş ile Memiş Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 10 Cevabı
DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM
1. Ailenizde sorumluluklar nasıl paylaşılıyor?
- Cevap: Ailemizde her işi yapan farklı bireyler var. Mesela ben çöpleri atıyorum abim alış verişi yapıyor annem yemeklerimizi yapıyor babam arabayı kullanıyor.
2. Karşılaştığınız sorunları nasıl çözüyorsunuz?
- Cevap: Genelde ailemden birilerine danışıyorum. Ya da internete giriyorum oraya yazıyorum yine de bulamazsam uzman birilerine danışmayı tercih ediyorum.
Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli ve sessiz okuyunuz. Okurken birinci etkinlikteki soruların cevaplarını sırasıyla defterinize yazınız.
- Cevap:
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 12 CevabıAşağıdaki sorulardan hareketle okuduğunuz metni oluş sırasına göre defterinize özetleyiniz.
1. Metinde geçen şahıslar kimlerdir ve varlıklar nelerdir?
- Cevap: Metinde geçen şahıslar İbiş, Memiş, anne, baba ile bir başka çoban varlıklar ise İbiş'in arabasının içinden çıkan parmak kadar olan varlıktır.
2. Olay nerede ve ne zaman geçmektedir?
- Cevap: Olay bilinmeyen bir zamanda adı bilinmeyen bir köyde geçmektedir.
3. Metnin serim bölümünde ne anlatılmaktadır?
- Cevap: Metnin serim bölümünde yazar önce İbiş ile Memiş'in ev hayatını, babanın ihtiyarlığını, babanın vasiyetini anlatmıştır.
4. Metnin düğüm bölümünde ne anlatılmaktadır?
- Cevap: Metnin düğüm bölümü Memiş'in hayvanları satıp şehre gitmesi, İbiş'in çok çalışması, bulduğu altın keseyi önce patronuna sonra da karakola götürmesi eve dönerken hayvanların önüne engel çıkması oluşturur.
5. Olay nasıl çözülmüştür?
- Cevap: Olay sonunda İbiş iyiliklerinin karşılığını altınlarla alacak, kardeşi Memiş'i affedecek ve annesiyle kardeşiyle mutlu mesut yaşayacaktır.
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz masalda kullanılan, anlamını bilmediğiniz kelimeleri ve bu kelimelerin anlamlarını, yeni oluşturacağınız sözlük defterinize yazınız. Kelimeleri masaldaki anlamları ile cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
yokuş: yükselerek giden yol.
civar: bir yerin yakınları, yakın yerler
3. ETKİNLİK
Aşağıdaki bölümleri metne uygun olarak doldurunuz.
- Cevap:
1. Metnin serim paragrafında bulunan kalıplaşmış sözlere tekerleme denir.
2. Metindeki kişiler: İbiş, Memiş, anne, baba
3. Olayın geçtiği yer: Bilinmeyen köy, şehir
4. Olayın yaşandığı zaman: Bilinmeyen masalsı bir zaman
5. Metinde yaşanan gerçek dışı olaylar: İbiş'in sabah arabasındakilerin altın olması, altınların arasından parmak kadar bir varlığın çıkması
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 13 CevabıAşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. İbiş ile Memiş babalarının ölümünden sonra sorumlulukları nasıl paylaşmışlar?
- Cevap: İbiş tarlayı sürme işini, Memiş ise hayvanları dağa otlatmaya götürme işini üstlenmiştir.
2. Memiş, çoban arkadaşının dedikleri üzerine kendi kendine neler söylemiş?
- Cevap: Köye dönüp ne yapacağım, anneme de kardeşim İbiş baksın en iyisi mi ben şehre gideyim hayatımı yaşayayım demiş.
3. Memiş ile çoban arasındaki arkadaşlığı nasıl açıklarsınız?
- Cevap: İkisi arasında çıkara dayalı arkadaşlık vardır. Ayrıca bence kötü fikirli arkadaşlığın varlığının insan yaşamına nasıl olumsuz etki ettiğini görürüz. Çünkü kötü arkadaş Memiş'in de hayatını kötü hale sokmuştur.
4. Kardeşi Memiş’in ansızın çekip gitmesi üzerine İbiş ve annesi çok zor durumda kalmışlar. İbiş ne hissetmiş olabilir? Böyle bir durumda siz ne hissederdiniz?
- Cevap: İbiş her şeyden kardeşini kaybetmenin üzüntüsü yaşamıştır. Sonra da bütün evin yükü kendisine kaldığı için kara kara düşüncelere dalmıştır. Ben de benzer duyguları yaşardım. Çok üzülür ama elden bir şey gelmeyince çalışmaya koyulurdum.
5. Dükkânda içinde yüklü miktar altınla dolu kese bulan İbiş, keseyi götürüp karakola verdi. Eğer keseyi karakola vermeseydi onun hakkında neler düşünürdünüz?
- Cevap: Onun kötü biri olduğunu onun başkasına ait bir şeye el koyduğunu düşünür, onun ahlakı hakkında olumsuz şeyler düşünürdüm.
6. Masalda İbiş; dürüstlüğünün, azminin ve vefalı bir evlat olmanın karşılığını altınlar kazanarak aldı. Gerçek hayatta dürüst, azimli insanların kazançları neler olabilir?
- Cevap: İbiş gibi olmasa da her zaman kazanırlar. Örneğin onlara güven duyulduğu için el uzatacak, zor zamanda yanlarında olacak dostları olur. Herkes tarafından saygı görürler. Esnaf olurlarsa herkes onlardan alış veriş yapar.
7. Hz. Ali’nin “Hiç kimsenin hatasını yüzüne vurmayınız.” sözüne metinden bir örnek bulup örneği arkadaşlarınıza okuyunuz.
- Cevap: Özellikle Memiş'in eve döndükten sonra onun hatalarını ön plana çıkarmak yerine onu öyle kabullenmeleri ve affetmelerini örnek verebiliriz.
8. Masalı gerçek dışı unsurlardan arındırarak yeniden yazınız ve bu yeni hâlini sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: İBİŞ İLE MEMİŞ
9. Masalda koyu renkte yazılan cümleden sonra olay örgüsünde bir eksiklik bulunmaktadır. Bu eksiklik neyden kaynaklanmaktadır?
- Cevap: Babanın vedası gibidir. Bu olumsuz olayı hemen unutturmak isteyen anlatıcı bu yüzden olay örgüsünde atlama yapmış olabilir.
5. ETKİNLİK
“Birçok kişinin değeri, yontulmamış elmaslar gibi içinde saklıdır.” Juvenalis (Yuvenal)Bu sözün size çağrıştırdıkları ile ilgili beyin fırtınası yapınız. Daha sonra konu ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bazen insanları dış görünüşleri değerlendirmek büyük yanılgılara neden olabilir.
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 14 CevabıAşağıdaki yönergeleri uygulayarak ''sevgi'' temalı bir şiir yazınız.
Şiirinize kısa ve etkili bir başlık bulunuz.
- Cevap:
”Sevgi” ile ilgili olumlu üç mısra yazınız.
- Cevap:
“Sevgi” ile ilgili gerçekleşmesini istediğiniz bir hayalinizi yazınız.
- Cevap: Ben isterim ki yeryüzünde bütün düşmanlıklar savaşlar son bulsun yerine hep sevgi ve barış dolsun. Çocukların yüzleri hep gülsün karınları doysun.
7. ETKİNLİK
a. Aşağıdaki eksik bırakılmış kelimelere, cümlenin anlatımını göz önüne alarak uygun olan ekleri getiriniz. de (-da/-te/-ta) -in (-ın/-un/-ün) -i (-ı/-u/-ü) d i r (-d ı r/-d u r/-dü r/-t ı r/-ti r/-tu r/-tü r)
- Cevap:
1. Hayatta paranın alamadığı en değerli şey; senin derdini kendi derdi gibi gören dosttur.
2. Dost, acı söyleyen değildir.; acıyı tatlı söyleyebilendir.
b. Aşağıdaki şiirde eksik bırakılmış kelimelere uygun ekler getirerek şiirdeki anlam eksikliklerini gideriniz. Şiirin size hissettirdiklerini sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. -im (-ım/-um/-üm) -ler/-lar -e/-a -i (-I/-U/-Ü) -in (-ın/-un/-ün) -dan/-den -di (-dı/-du/-dü/-tı/-ti/-tu/-tü)
- Cevap: Şiirde dostluğun önemini ve dost ile geçirilen en güzel anların insanı en huzurlu kılan anlar olduğunu öğrendim.
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
Büyüklerinizin sizi anlamadığını düşündüğünüz bir olayı anımsayınız.
- Cevap: Ben okuldan gelir gelmez hemen ders çalışmak istemiyorum ama ailem ne zaman okuldan gelsem hemen yemeğimi yiyip derse oturmamı tembihliyor, oysa ben daha çocuğum ve benim de ihtiyaçlarım var mesela oyun oynamak gibi.
Annenizin ya da babanızın en sevdiği yemeği ve bu yemeğin tarifini öğreniniz.
- Cevap: Babamın en sevdiği yemek mangalda ettir. Tarifi çok kolaydır. Kasaptan hazırlanmış eti alıyoruz mangalı yakıyoruz eti pişiriyoruz yanındaki salata ve mezelerle ikram ediyoruz o kadar.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Erdemler Teması Sayfa 10-11-12-13-14 İbiş ile Memiş Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok