Hasankeyf metnini okuyup bu metinle ilgili bir haber yazısı da siz oluşturunuz.
Hasankeyf metnini okuyup bu metinle ilgili bir haber yazısı da siz oluşturunuz.‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Hasankeyf metnini okuyup bu metinle ilgili bir haber yazısı da siz oluşturunuz.
Hasankeyf metnini okuyup bu metinle ilgili bir haber yazısı da siz oluşturunuz.
HASANKEYF
Dicle’nin kıyısında yer alan, zamanında medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurum- larıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi olmuş Hasankeyf, ulaşım yolları ve ticaret merkezlerinin yer değiştirmesiyle günümüzde önemini yitirmiştir.
İlçe, sahip olduğu zengin tarihî yapılar sayesinde 1981 yılında bütünüyle sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında bulunan Ilısu Barajı nedeniyle bu tarihsel yapılar bütünüyle sular altında kalacaktır. Bu konuda çalışmalar Kültür Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Tarihçe: Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Şehrin jeopolitik yapısı çok eski bir yerleşim merkezi olduğu ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bugün bile mesken olarak kullanılan çok sayıdaki mağara, insanların çok eski çağlarda burada yerleştiklerini göstermektedir.
Mevcut bilgilere göre Hasankeyf Kalesi’nin kurulması, MS 4’üncü yüzyıla rastlamaktadır. Bu yüzyıl ortalarında, Diyarbakır çevresini ele geçiren Bizans İmparatoru Konstantinos, (Konstinos) bölgeyi korumak amacıyla iki sınır kalesi inşa ettirmiştir. Bu iki kaleden birisi Hasankeyf Kalesi’dir.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 10 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.