Hariçten Gazel Okumak Deyiminin Çıkış Hikayesi
Hariçten Gazel Okumak Deyiminin Çıkış Hikayesi
Daha önce duydunuz mu bu deyimi? Ben duydum. Sanırım, çok yemek yiyenler için söylenilen bir deyim bu. Yoksa çok konuşan insanlar
için miydi?
Yaşlılık işte, karıştırmaya başladım.
Hariçten Gazel Okumak Deyiminin Anlamı
Gazel, edebiyatta bir şiir biçimidir. Türk müziğinde kullanılır. Hariç ise, dışarı demektir.
Bir konuyu iyice bilmeden, konu hakkında bilgi sahibi olmadan görüş Söylemek, fikirlerini ileri sürmek; iyice dinlemeden konuşmaya atlamak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Hariçten Gazel Okumak Deyiminin Hikayesi
Bu deyimin aslı “Hariçten gazel okumak memnudur.” şeklindedir. Memnu “yasak” demektir. Yani; dışarıdan gazel okumak yasaktır, anlamındadır.
İnsanlar müziği, şarkı dinlemeyi ve şarkı söylemeyi severler. Eskiden radyo ve televizyon yoktu. Bazı insanlar şarkı, türkü, gazel dinlemek için salonlara, sazlı Sözlü eğlence mekânlarına giderlerdi.
Bu yerlerin bazıları içkili, bazıları içkisizdi.
Bizim olay içkili bir gazinoda geçiyor.
Adamın biri gazino açmış. Akşamları gelen misafirlere hem yemek hem içki veriyormuş. Bunun yanında sahneye ses Sanatçıları çıkartıp, şarkı Söyletiyormuş. Zavallı mekân sahibi bu işte oldukça yeniymiş. Sarhoş olan bazı müşteriler, Sahnedeki Sanatçıya eşlik ediyorlarmış. Öyle ki, bazen sesleri Sanatçıların Seslerinden bile baskın oluyormuş. Gazinoda tam bir curcuna yaşanıyormuş. Bunun yanında, çoğu müşteri de bu durumdan rahatsız oluyormuş.
Gazinonun Sahibi müşterilerin göre- bileceği yere “Hariçten gazel okumak yasaktır.” yazdırmış. Yani bu bir bakıma, üstüne vazife olmayan işlere burnunu Sokanlar için Söylenen bir deyimdir.