Grafikte verilen enerji kaynakları ile ilgili soruları cevaplayınız.
“Grafikte verilen enerji kaynakları ile ilgili soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Grafikte verilen enerji kaynakları ile ilgili soruları cevaplayınız.
Grafikte verilen enerji kaynakları ile ilgili soruları cevaplayınız.
1. Kömür ve petrolü rezerv miktarı ve kalan ömürleri bakımından karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Grafikte belirtilen kömür ve petrol, rezerv miktarı ve kalan ömürleri bakımından karşılaştırıldığında petrolden yaklaşık 4 kat fazla rezerve sahip olan kömürün, kalan ömrü bakımından da petrolden yaklaşık 2 kat fazla olduğu söylenebilir. Bu durum, petrolün kömüre göre daha fazla enerji üretmesinden kaynaklanmaktadır.
2. Grafikte verilenlerin dışında kalan diğer yenilenemez enerji kaynağı hangisidir?
- Cevap: Grafikte verilenlerin dışında kalan diğer yenilenemez enerji kaynağı nükleer enerjidir. Nükleer enerji radyoaktif elementlerden oluşan çekirdek kaynaklı yenilenemez enerji kaynağıdır.
3. Fosil kaynaklı yakıtların tükenebilirliği göz önünde bulundurulduğunda enerji üretimi için kullanılacak alternatif kaynaklar nelerdir?
- Cevap: ) Fosil kaynaklı yakıtların tükenebilirliği göz önünde bulundurulduğunda enerji üretimi için kullanılabilecek alternatif kaynaklar; rüzgâr, güneş, biyokütle, hidrolik, hidrojen, jeotermal, gelgit, dalga ve akıntıların oluşturduğu enerji kaynaklarıdır.
4. Yenilenemez ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla meydana gelen çevresel etkileri genel olarak karşılaştırınız.
- Cevap: Yenilenemez enerji kaynaklarının kullanımı doğal ve beşerî çevrede oldukça fazla tahribat yaparken yenilenebilir enerji kaynağı kullanımında bu tahribat daha azdır.
5. Teknolojiyle birlikte enerjiye duyulan ihtiyacın artması, doğal kaynakların kullanımını da artırmıştır. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımında bireylere düşen sorumluluklar nelerdir?
- Cevap: Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımında bireylere düşen sorumluluklar:
• Kâğıt, plastik, pet, cam ve piller kullanıldıktan sonra ayrı toplanmalı, bu tür malzemelerden üretilen ambalajlar yerine geri dönüşebilir ve doğa dostu malzemeler seçilmelidir.
• Su ve elektrik enerjisi gereksiz tüketilmemelidir.
• Hava kirliliğini artırmamak için doğa dostu yakıtlar seçilmelidir.
• Satın alınan ürünlerin doğaya zarar vermeyen, fazla ve zararlı atık oluşturmayan ve yeniden kullanılabilen maddelerden yapılmış ya da bu tür maddelerle ambalajlanmış ürünler olmasına dikkat edilmelidir.
• Evsel atıkları azaltmak ve verimli hâle getirmek için evlerimizde geri dönüşüm kutuları oluşturmalıyız.
“11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 115 Cevabı” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.