Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Masal ve Destanlarımız Meb Yayınları

Ergenekon Destanı Metni Etkinlik Cevapları (5-6-7-8. Sınıf)

Ergenekon Destanı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Masal ve Destanlarımız Ders kitabı sayfa 72-73-74-75-76-77-78-79-80-81 (Doğal Destanlarımız Battal Gazi Destanı Ünitesi)

Ergenekon Destanı Metni Cevapları


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 72 Cevapları

METNE HAZIRLIK

Soru: Aşağıdaki maddelerden hangilerinin daha kolay, hangilerinin daha zor eriyebileceğim tartışınız.

Bant – Demir- Kâğıt – Pamuk – Plastik Bardak

  • Cevap:

1. Pamuk
2. Bant:
3. Kâğıt
4. Plastik Bardak
5. Demir

ERGENEKON DESTANI

Türk illerinde Göktürk oku ötmeyen, Göktürk kolu yetmeyen bir yer yoktur; bütün ülkeye Göktürkler egemendir. Bu durum ise diğer öteki kavimlere acı geliyordu. Üstelik Göktürk- leri de kıskanıyorlardı. Bir araya gelip birleştiler; Türklerden öç almaya karar verdiler, onların üzerlerine yürüdüler.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 73 Cevapları

Bunun üzerine Göktürkler çadırlarını ve sürülerini bir yere topladılar. Çevresine hendek kazıp beklediler. Düşman gelince savaşa başladılar. Savaş, on gün sürdü. Sonunda Göktürkler üstün geldi.
Bu yenilgi üzerine Göktürklere düşman olan kavimler büsbütün öfkelendiler, av yerinde toplandılar ve bir arada konuştular. Dediler ki: “Göktürklere hile yapmazsak işimiz sonunda pek yaman olacak.”
Bu konuşmadan sonra tan ağarınca, sanki baskına uğramışlar gibi işe yaramayan mallarını bırakıp kaçtılar. Bunu gören Göktürkler: “Düşmanlarımızda savaşacak hâl kalmadı, kaçıyorlar.” diye düşünerek kaçanların arkasına düştüler. Düşmanlar, Göktürkleri görünce hemen geri döndüler, Göktürkleri gevşek bir durumda yakaladılar, vuruşmaya başladılar, Göktürkler yenildi. Düşman, (…) çadırlarına kadar geldi. Çadırlarını ve mallarını öyle bir yıkıp yağmaladılar ki bir ev bile kalmadı.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 74 Cevapları

(…) O zaman GöktürkLerin başında İL Han hakan olarak bulunuyordu. İL Han’ın da birçok oğlu vardı. Çocukların hepsi bu savaşta öldü. Yalnız Kayan adındaki en küçük oğlu sağ kaldı. Kayan (Kayı Han) o yıl evlenmişti. İl Han’ın Tukuz (Dokuz Oğuz) adında bir de yeğeni vardı. Kayan ile Tukuz (Kayı Han ile Dokuz Oğuz) her ikisi de düşmana esir olmuşlardı. Fakat on gün geçmeden (…) kaçtılar ve esirlikten kurtuldular. Göktürk yurduna geldiler. Burada düşmandan kaçıp gelen birçok deve, at, öküz ve koyun buldular. Oturup düşündüler: “Dört bir yanımız düşman dolu, bizi yaşatmazlar.” dediler; “En iyisi dağların içinde insan yolu düşmez sapa bir yer bulup orada yerleşelim.” diye karar verip sürülerini de alarak dağa doğru varıp göçtüler.
Gide gide geldikleri yoldan başka geçilecek yolu olmayan bir ülkeye vardılar. Bu yol öyle bir sarp ve sapa yoldu ki bir deve, bir at bin güçlükle yürürdü, yanlış bir yere ayağını bassa paramparça olurdu.
Göktürklerin vardıkları ülkede akarsular, büngüldekler, türlü bitkiler, meyve ağaçları ve avlar vardı. Böyle bir yeri görünce Tanrı’ya şükrettiler. Kışın hayvanlarının etini yediler, yazın sütünü içtiler, derisini giydiler ve bu ülkenin adına Ergenekon dediler.
Kayan’ın ve Tukuz’un (Kayı Han’ın ve Dokuz Oğuz’un), birçok çocukları oldu. Kayan’ın çocuğu daha çok, Tukuz’un çocuğu ise daha az oldu. Kayan’dan olma çocuklara Kayat dediler.Tukuz’dan olma çocuklara iki ayrı ad verdiler: bir kısmına Tukuzlar dendi, bir kısmına da Türülken dendi. Yıllar yılı bu iki yiğidin çocukları Ergenekon’da kaldılar. Çoğaldılar, çoğaldılar, çoğaldılar.
Aradan dört yüz yıl geçti.
Dört yüz yıl sonra Ergenekon’da hem kendileri hem de sürüleri o kadar arttı ki ülkeye sığmaz oldular. Bu yüzden toplanıp konuştular, çare bulmak istediler. Dediler ki: “Atalarımızdan duyardık, Ergenekon’un dışında geniş yerler, güzel yurtlar olurmuş. Eskiden oraları bizim öz yurdumuzmuş. Dağların arasından bir çıkılacak yol arayıp bulalım, çıkıp buradan göçelim. Ergenekon’un dışında kim bizimle dost olursa dost olalım, düşman olursa vuruşalım.”
Böyle konuşup karar verilince Ergenekon’dan çıkmak için bir yol aramaya başladılar, bulamadılar.
O zaman bir demirci dedi ki: “Bu dağda bir demir madeni var. Yalın kata benzer. Madenin demirini eritsek bir yol olurdu.”
Hep birlikte gidip demir madenini gördüler. Demircinin sözlerini de beğendiler. Dağın geniş yerine bir kat odun, bir kat da kömür dizdiler. Daha sonra dağın üstünü, arka yanını, öte yanını ve beri yanını bir sıra kömürle

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 75 Cevapları

doldurduktan sonra yetmiş deriden yetmiş körük yapıp yetmiş yerde kurdular; odunlarla kömürleri ateşleyip körüklediler.
Tanrı’nın yardımı ve izniyle ateş kızdı. Kızdıkça demir dağın demiri erimeye başladı, eriyip akıverdi. Dağ delindi, yüklü bir deve geçebilecek kadar yol oldu. O kutsal yılın kutsal ayının kutsal gününün kutsal saatinde Göktürkler, Ergenekon’dan çıktılar. O günü, o ayı ve o saati iyi bellediler. Bu kutsal gün, o günden sonra Göktürkler için bayram oldu. Her yıl, o gün gelince büyük törenler yapıldı. Bu törenlerde, bir parça demir alınıp ateşte kızdırılıyordu, sonra da kızdırılan demiri önce Göktürk Hakanı kıskaçla tutup örse koyuyor, çekiçle dövüyordu. Ondan sonra da diğer Türk beyleri aynı hareketi yaparak bayramı başlatıyorlardı.
Ergenekon’dan çıktıkları sırada Göktürklerin hakanı Kayan (Kayı Han) soyundan gelme Börteçine idi. Börteçine bütün illere elçilerini gönderdi ve Ergenekon’dan çıkıp geldiklerini bildirdi.
Bunu kimi iyi karşıladı baş eğip boyun eğdi. Börteçine’yi kendi hakanları bildi kimi de iyi görmedi, karşı çıktı; onlarla savaşıldı, Göktürkler hepsini yendiler.


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 76 Cevapları

1. ETKİNLİK

Soru: Sol tarafta yer alan cümlelerin işaret ettiği tür özelliğini sağ taraftaki kutulardan uygun olanlarla eşleştiriniz.

  • Cevap:

Soru: Yaptığınız eşleştirmelerden hareketle destan türünü tanımlayınız.

  • Cevap: Destan türü, bir milletin tarihî, mitolojik veya efsanevi kahramanlıklarını, olağanüstü olaylar ve kişiler aracılığıyla anlatan uzun manzum eserlerdir. Destanlar, genellikle sözlü gelenekten gelerek yazıya geçirilir ve toplumun değerlerini, kültürünü yansıtır.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 77 Cevapları

2. ETKİNLİK 

Soru: Destanın içeriğini en iyi yansıttığını düşündüğünüz kelimeleri aşağıdaki anahtarların üzerine yazınız.

  • Cevap:

Anahtar kelimeler:

  • Kahramanlık
  • Adalet
  • Cesaret
  • Zafer

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz destandan hareketle cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Destandaki ana olayın ne olduğunu tek cümleyle yazınız.

  • Cevap: Göktürkler, düşmanlardan kaçıp sığındıkları Ergenekon’dan dört yüz yıl sonra demir dağı eriterek çıkar ve eski yurtlarına dönerler.

Soru: Destanın başlığında ve görsellerinde içerikte anlatılanlara yönelik belirlediğiniz ipuçlarını yazınız.

  • Cevap: “Ergenekon” başlığı, Türklerin yeni bir başlangıç yaptığı kutsal yeri ve demirin eritilerek dağdan çıkışlarını simgeler. Görsellerde ise demirin işlenmesi ve dağlar yer alabilir.

Soru: Ergenekon Destanı sizce neden Türk milleti tarafından yıllarca anlatılmıştır?

  • Cevap: Ergenekon Destanı, Türk milletinin zorluklara karşı direncini, yeniden doğuşunu ve birliğini simgelediği için nesiller boyunca anlatılmıştır.

Soru: Destanda verilmek istenen mesajı yazınız.

  • Cevap: Zorluklar ne kadar büyük olursa olsun, birlik ve azimle mücadele ederek başarıya ulaşılır.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 78 Cevapları

3. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki olayların başında yer alan harfleri, zaman çizelgesine verilen olayların destandaki gerçekleşme sırasını dikkate alarak yerleştiriniz.

  • Cevap:

Soru: Harfleri ok yönünde okuduğunuzda ortaya çıkan şifreyi yazınız:

  • Cevap: Bağımsız

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 79 Cevapları

4. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz destandan alınmış aşağıdaki sol taraftaki kutularda anlatılan durumları, bu durumlar ve sonrasında Göktürklerin gerçekleştirdiği eylemleri dikkate alarak ilgili değerlerle eşleştiriniz.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

Soru: a) Günümüzde Türk dünyasında baharın gelişinde kutlanan bayram hakkında yaptığınız araştırmadan elde ettiğiniz bilgiler ile Ergenekon Destanı’nın hangi bölümü arasında ilişki kurulabilir?

  • Cevap: Dağın ateşle eritildiği bölüm.

Soru: b) Ergenekon Destanı’nın Türk milletinin sosyal ve kültürel hayatına nasıl bir etkisi olmuştur?

  • Cevap: Ergenekon destanı, Türk milletinin baharın gelişini kutlamak ve eğlenmek için Nevruz Bayramı adında bayramı oluşturmuştur.

Soru: c) Öğretmeniniz rehberliğinde gruplara ayrılınız. Türklerin Ergenekon’dan çıkış sürecini söz kullanmadan beden dilinizle canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinliği sizler yapmalısınız.

Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 80 Cevapları

6. ETKİNLİK 

Türk masal ve destanları üzerine çalışma yürüten bir araştırmacı, daha önceden duyulmayan iki olayın ağızdan ağıza dolaştığını öğrenmiştir. Anlatılan olayları öğrenmek ve verileri toplamak için iki bölgeye de gitmiştir. Araştırmacı, aldığı notları incelediğinde olayların birinin destan türünün, diğerinin ise masal türünün özelliklerini taşıdığının farkına varmıştır.

Soru: Araştırmacının olaya yönelik aldığı notlar aşağıda yer almaktadır. Araştırmacının aldığı notlardan hareketle anlatılanların destan türünde mi, masal türünde mi olacağını belirleyerek altındaki kutucuğa yazınız.

  • Cevap:


Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 2. Modül Sayfa 81 Cevapları

7. ETKİNLİK 

“Türk illerinde Göktürk oku ötmeyen, Göktürk kolu yetmeyen bir yer yoktur; yani ülkeye Göktürkler hâkimdi. Bu durum ise diğer öteki kavimlere acı geliyordu, üstelik Göktürkleri de kıskanıyorlardı. Bir araya gelip birleştiler ve Türklerden öç almaya karar verdiler, onların üzerlerine yürüdüler.”

Soru: Destanın ilk paragrafından önce neler yaşandığını düşününüz. Tasarladığınız bölümü sınıfta arkadaşlarınızla canlandırınız.

  • Cevap:

Destanın ilk paragrafından önce Göktürklerin güçlü bir imparatorluk kurduğu ve birçok kavimi egemenliği altına aldığı düşünülebilir. Göktürkler, çevrelerindeki diğer kavimlere üstünlük sağlamış, geniş topraklara yayılmış ve gücünü her alanda göstermiştir. Bu durum, diğer kavimlerde kıskançlık ve nefret duyguları uyandırmıştır. Kavimler, kendi aralarında toplanarak, Göktürklere karşı bir ittifak kurmuş ve onları yenmek için plan yapmışlardır.

Bu tasarladığınız bölümü sınıfta canlandırırken, Göktürklerin gücünü simgeleyen bir sahneyle başlayıp, diğer kavimlerin bu durumu nasıl kıskandığını ve bir araya gelip plan yaptıklarını gösterebilirsiniz.


5, 6, 7 ve 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı MEB Yayınları Doğal Destanlarımız Battal Gazi Destanı Ünitesi Sayfa 72-73-74-75-76-77-78-79-80-81 Ergenekon Destanı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!