Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Diyor ki: Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Diyor ki: metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 200-201-202-203-204-205 (Çocuk Dünyası Teması)

Diyor ki: Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 200 Cevabı

METNE HAZIRLIK

1. Kendinizi mutlu hissettiğiniz ya da eğlendiğiniz mekânlar nerelerdir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kendimi mutlu hissettiğim ya da eğlendiğim mekânlar oyun parkları ve lunaparklardır.

2. Parka yittiğinizde eğlenmek için neler yaparsınız? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Parka gittiğimde eğlenmek için salıncağa binerim, kaydıraktan kayarım.

1. ETKİNLİK

Görselleri ve başlığı inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

DİYOR Kİ:

Mevsim baham aylardan nisan… Çiçekleri, kelebekleri, ağaçları, yeşil çimenleri görünce nasıl da mutlu oluyor insan. Bak! Nasıl da eğleniyor dallarda kuşlar, nasıl da sevinçli kahverengiden yeşile dönen topraklar. Ama nisan içinde yine en güzeli çocuklar. Bayram coşkusuyla rengârenk her biri, mutluluk sesleri ile çınlıyor eğlenceli lunaparklar.
Bugün eğlendiğin lunapark diyor ki: “Görmedim ben senin kadar heyecanlı ve sevinçli birisi- Adımını atar atmaz nasıl da koştun oradan oraya! Takip etmekten yoruldu gözlerim sonunda.”
Bindiğin ve çığlık attığın hız treni diyor ki: “Benim hızımdan daha hızlıydı sevinç çığlıkların. Sen ellerini açıp çığlık attıkça ben hızlandım, ben hızlandıkça sen daha çok çığlık attın. Ne olur bir kerecik daha biniversen?”
Çarpışan araba diyor ki: “Ne eğlenceliydi ama kafa kafaya, Tosss!’ yapmak. Sadece burada güzel galiba arabaların birbiriyle çarpışması. Babana söylemeyi unutma sakın. Aman ihmal etmesin, eve dönerken emniyet kemerlerini bağlamayı.”

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 201 Cevabı

Ne diyor birlemediğin o gondol? “Evet doğrusu binmemekte haklı sayılırsın. Lunaparkın en heyecan verici eğlence aracıyım. Binen de pişman olur bana, binmeyen de. O yüzden yine karşılaşırız belki, sen biraz daha büyüyünce.”
Bir su değirmeni gibi hareket eden dönme dolap diyor ki: “Gördün ya hayat gibiyim: inişli çıkışlı. Bir bakıyorsun yukarıdayız, bir bakıyorsun aşağıda. Bir yerdeyiz, bir gökte. Ne kadar yükselirsen yüksel, tekrar dönersin ilk başladığın yere.”
O çok sevdiğin atlıkarınca ne diyor? “Nasıl da sevindin beni görünce. Bir uçak da aynı hızda gidiyor, bir panda da benimle. Bir masal dolusu kahramanın sırtında gidebiliriz istediğin yerlere.”
Çığlıkları çoğaltan balerin ise şöyle diyor: “Birlikte ne güzel açmıştık kollarımızı öyle! Gökyüzüne doğru kanat çırpmak nasıldı söyle?”
Nisan ayı diyor ki: “Ayların en güzeliyim, içimde çocuk bayramı saklı. Eğlenmek çocukların en büyük hakkı.”

  • Cevap: Görsellere ve başlığı incelediğimde metnin lunaparkta eğlenen çocuklar olduğunu tahmin ediyorum.

2. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 202 Cevabı

a. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz, Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Çınlamak:

  • Tahmin: Seslerin her yeri kaplaması.
  • Sözcük Anlamı: Yankı vermek.
  • Cümlem: Gittiğimiz ormanda her yerde kuşların sesleri çınlıyordu.

İhmal:

  • Tahmin: Yapması gereken bir şeyi yapmamak.
  • Sözcük Anlamı: Gereken ilgiyi göstermeme, önem vermeme; boşlama, savsaklama.
  • Cümlem: Kuzenim Ali zaman zaman ödevlerini ihmal ediyor.

Balerin:

  • Tahmin: Lunaparkta binilen bir oyuncak.
  • Sözcük Anlamı: Birden çok kişinin koltuklara oturmasıyla beraber, koltukların sağdan sola, soldan sağa, yukarı aşağı gitmesiyle oluşturulmuş bir lunapark eğlence aracı.
  • Cümlem: Lunaparkta balerine binemiyordum ama artık korkmuyorum.

b. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grubunu anlamlarıyla birlikte “SÖZLÜĞÜM” bölümüne yazınız.

  • Cevap:

– Çınlamak: Yankı vermek

– İhmal: Gereken ilgiyi göstermeme, önem vermeme; boşlama, savsaklama

– Balerin: Birden çok kişinin koltuklara oturmasıyla beraber, koltukların sağdan sola, soldan sağa, yukarı aşağı gitmesiyle oluşturulmuş bir lunapark eğlence aracı

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Nisan ayında görülen güzellikler nelerdir?

  • Cevap: Nisan ayında görülen güzellikler; çiçekler, kelebekler, ağaçlar,  yeşil çimenler, kuşlar, yeşile dönen toprak ve en güzeli de çocuklardır.

2. Lunaparkın dikkatini, çocuğun hangi özellikleri çekmiştir?

  • Cevap: Lunaparkın dikkatini çocukların heyecanı ve sevinci, oradan oraya koşmaları çekmiştir.

3. Nisan ayının, aylardan en güzeli olduğunu düşünmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Bence nisan ayının aylardan en güzeli olduğunun düşünülmesinin sebebi nisan ayı içinde yer alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır.

4. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 203 Cevabı

Metinde, nisan ayının en güzel ay olduğu belirtiliyor. Size göre aylardan en güzeli hangisidir? Neden?

  • Cevap: Bence aylardan en güzeli mayıstır. Çünkü mayısta havalar biraz daha ısınmıştır ve en ideal hâlini almıştır, artık doğa tamamen uyanmış ve yemyeşildir, her yerde bir canlılık vardır.

5. ETKİNLİK

“Diyor ki;“ metninde geçen benzetme anlamı olan cümleleri bularak yazınız.

  • Cevap:

– Bir su değirmeni gibi hareket eden dönme dolap diyor ki.

– Bir su değirmeni gibiyim, inişli çıkışlı.

6. ETKİNLİK

Üç noktanın kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabı

Lunaparktaki oyuncakların konuşabildiğini hayal ederek bir hikâye yazınız. Yazdığınız hikâyeye bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap:

KONUŞAN LUNAPARK

Çok güzel bir bahar günüydü. Tuna ve ailesi lunaparka gitmişti. Tuna bir süre ailesinden ayrıldı, neye bineceğine karar vermeye çalışıyordu.

Bu sırada “Hişt!” diye bir ses duydu. Sağına soluna baktı ama ona seslenen birisi yoktu. Yanlış duydum galiba, diye düşündü. Yürümeye devam etti ama aynı sesi bir daha duydu. Yine etrafına bakındı ama yine birisi yoktu. “Hey sana sesleniyorum.” dedi bu defa konuşan kişi. “Arkana bak.” dedi. Tuna arkasını döndü ve çok şaşırdı. Meğer ona seslenen balerinmiş. “Efendim.” dedi çekinerek. “Gel!” dedi balerin “Seni biraz başını döndüreyim.” Tuna daha önce balerine hiç binmemişti ve çok da korkuyordu ama cesaretini toplayıp “Tamam.” dedi. Bindi balerine ve çılgınlar gibi döndü ve çok eğlendi. Balerine teşekkür edip yanından ayrıldı.

Dönme dolabın yanında geçerken o da seslendi Tuna’ya ve Tuna ona da bindi. Dönme dolap, Tuna tüm şehri görebilsin diye en tepedeyken duruyordu ve Tuna, İstanbul’u tüm güzelliğiyle seyrediyordu.

Tüm oyuncak tek tek çağırdı Tuna’yı Tuna da hepsine bindi. Çok mutlu olmuştu, hepsine teker teker teşekkür ederek ailesinin yanına gitti.

8. ETKİNLİK

Sözcüğün anlamını kuvvetlendirmek için ilk hecesi alınır, bu hecenin sonuna “m,p,r,s” harflerinden biri getirilir ve oluşan yeni hece sözcüğün başına eklenir. Bu olaya, pekiştirme adı verilir.

  • Cevap:

Temiz: Tertemiz
Sıkı: Sımsıkı
Dolu: Dopdolu
Beyaz: Bembeyaz

9. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı

Bir kitabın, derginin başına veya sonuna konulan, konu başlıklarını sayfa numaralarıyla gösteren listeye “içindekiler bölümü” denir. Bu bölüm, yazılı kaynaklarda olduğu gibi dijital kaynaklarda da bulunur. İçindekiler kısmı okuyucunun aradığını kolayca bulmasını sağlar.
Kitabın içinde yer alan ve okuyucular tarafından anlamı bilinmeyen sözcüklerin anlamlarının yazılı olduğu bölüme “sözlük” denir. Sözlük bölümü genellikle kitabın son sayfalarında yer alır. Sözlük bölümünde sözcükler alfabetik sıraya göre dizilir.

Verilen bilgileri dikkate alarak cümleleri okuyunuz. Cümleler doğru ise başına “D”, yanlış ise başına ”Y” harfini yazınız.

  • Cevap:

(Y) Dijital kaynaklarda içindekiler bölümü almaz.
(D) İçindekiler bölümü okuyucunun aradığı konuyu bulmasına yardımcı olur.
(D) “Çelik Çomak” metni dijital içerikte sayfa 12’de yer almaktadır,
(Y) Sözlük bölümüne kitapta geçen bütün sözcüklerin anlamı yazılır.
(D) “Diyor ki:” metnine kitabın “Çocuk Dünyası” temasında yer verilmiştir.
(D) Kitabın içinde yer alan ve okuyucular tarafından anlamı bilinmeyen sözcüklerin anlamları sözlük bölümünde yer alır,
(Y) “Mangala” metni dijital içerikte sayfa 18’de yer almaktadır.

MERAKLI BİLGİN, HAYDİ ARAŞTIRMAYA

“Günlük tutmak” ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Günlük tutmak, duyguları, düşünceleri, olayları ve deneyimleri düzenli olarak yazmak amacıyla kullanılan kişisel bir etkinliktir. Günlük tutmanın birçok faydası vardır ve kişisel gelişim, stres yönetimi ve duygusal iyilik halini artırma gibi alanlarda olumlu etkileri bulunabilir.

Günlük yazmak; kişide duygusal rahatlama, kendini keşfetme, hafıza güçlendirme, hedef belirleme ve takip etme, stres yönetimi ve yaratıcılığı artırma gibi faydalara neden olur.

Günlük türünü ilk defa Romalılar kullanmıştır. Türk edebiyatında günlük türünü ilk örneği olarak Direktör Ali Bey’in yazdığı “Seyahat Jurnali” adlı eser kabul edilir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Çocuk Dünyası Teması Sayfa 200-201-202-203-204-205 Diyor ki: Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!