Diyor ki: Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Diyor ki: metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 200-201-202-203-204-205 (Çocuk Dünyası Teması)
Diyor ki: Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 200 Cevabı
METNE HAZIRLIK
1. Kendinizi mutlu hissettiğiniz ya da eğlendiğiniz mekânlar nerelerdir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Kendimi mutlu hissettiğim ya da eğlendiğim mekânlar oyun parkları ve lunaparklardır.
2. Parka yittiğinizde eğlenmek için neler yaparsınız? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Parka gittiğimde eğlenmek için salıncağa binerim, kaydıraktan kayarım.
1. ETKİNLİK
Görselleri ve başlığı inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz. Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. DİYOR Kİ: Mevsim baham aylardan nisan... Çiçekleri, kelebekleri, ağaçları, yeşil çimenleri görünce nasıl da mutlu oluyor insan. Bak! Nasıl da eğleniyor dallarda kuşlar, nasıl da sevinçli kahverengiden yeşile dönen topraklar. Ama nisan içinde yine en güzeli çocuklar. Bayram coşkusuyla rengârenk her biri, mutluluk sesleri ile çınlıyor eğlenceli lunaparklar. Bugün eğlendiğin lunapark diyor ki: "Görmedim ben senin kadar heyecanlı ve sevinçli birisi- Adımını atar atmaz nasıl da koştun oradan oraya! Takip etmekten yoruldu gözlerim sonunda.” Bindiğin ve çığlık attığın hız treni diyor ki: "Benim hızımdan daha hızlıydı sevinç çığlıkların. Sen ellerini açıp çığlık attıkça ben hızlandım, ben hızlandıkça sen daha çok çığlık attın. Ne olur bir kerecik daha biniversen?” Çarpışan araba diyor ki: "Ne eğlenceliydi ama kafa kafaya, Tosss!’ yapmak. Sadece burada güzel galiba arabaların birbiriyle çarpışması. Babana söylemeyi unutma sakın. Aman ihmal etmesin, eve dönerken emniyet kemerlerini bağlamayı.” 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 201 Cevabı Ne diyor birlemediğin o gondol? "Evet doğrusu binmemekte haklı sayılırsın. Lunaparkın en heyecan verici eğlence aracıyım. Binen de pişman olur bana, binmeyen de. O yüzden yine karşılaşırız belki, sen biraz daha büyüyünce.” Bir su değirmeni gibi hareket eden dönme dolap diyor ki: "Gördün ya hayat gibiyim: inişli çıkışlı. Bir bakıyorsun yukarıdayız, bir bakıyorsun aşağıda. Bir yerdeyiz, bir gökte. Ne kadar yükselirsen yüksel, tekrar dönersin ilk başladığın yere.” O çok sevdiğin atlıkarınca ne diyor? "Nasıl da sevindin beni görünce. Bir uçak da aynı hızda gidiyor, bir panda da benimle. Bir masal dolusu kahramanın sırtında gidebiliriz istediğin yerlere.” Çığlıkları çoğaltan balerin ise şöyle diyor: "Birlikte ne güzel açmıştık kollarımızı öyle! Gökyüzüne doğru kanat çırpmak nasıldı söyle?” Nisan ayı diyor ki: "Ayların en güzeliyim, içimde çocuk bayramı saklı. Eğlenmek çocukların en büyük hakkı.”
- Cevap: Görsellere ve başlığı incelediğimde metnin lunaparkta eğlenen çocuklar olduğunu tahmin ediyorum.
2. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 202 Cevabıa. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük'ten kontrol ediniz, Kelimeleri cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
Çınlamak:
- Tahmin: Seslerin her yeri kaplaması.
- Sözcük Anlamı: Yankı vermek.
- Cümlem: Gittiğimiz ormanda her yerde kuşların sesleri çınlıyordu.
İhmal:
- Tahmin: Yapması gereken bir şeyi yapmamak.
- Sözcük Anlamı: Gereken ilgiyi göstermeme, önem vermeme; boşlama, savsaklama.
- Cümlem: Kuzenim Ali zaman zaman ödevlerini ihmal ediyor.
Balerin:
- Tahmin: Lunaparkta binilen bir oyuncak.
- Sözcük Anlamı: Birden çok kişinin koltuklara oturmasıyla beraber, koltukların sağdan sola, soldan sağa, yukarı aşağı gitmesiyle oluşturulmuş bir lunapark eğlence aracı.
- Cümlem: Lunaparkta balerine binemiyordum ama artık korkmuyorum.
b. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grubunu anlamlarıyla birlikte “SÖZLÜĞÜM" bölümüne yazınız.
- Cevap:
3. ETKİNLİK
Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Nisan ayında görülen güzellikler nelerdir?
- Cevap: Nisan ayında görülen güzellikler; çiçekler, kelebekler, ağaçlar, yeşil çimenler, kuşlar, yeşile dönen toprak ve en güzeli de çocuklardır.
2. Lunaparkın dikkatini, çocuğun hangi özellikleri çekmiştir?
- Cevap: Lunaparkın dikkatini çocukların heyecanı ve sevinci, oradan oraya koşmaları çekmiştir.
3. Nisan ayının, aylardan en güzeli olduğunu düşünmesinin sebebi nedir?
- Cevap: Bence nisan ayının aylardan en güzeli olduğunun düşünülmesinin sebebi nisan ayı içinde yer alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır.
4. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 203 CevabıMetinde, nisan ayının en güzel ay olduğu belirtiliyor. Size göre aylardan en güzeli hangisidir? Neden?
- Cevap: Bence aylardan en güzeli mayıstır. Çünkü mayısta havalar biraz daha ısınmıştır ve en ideal hâlini almıştır, artık doğa tamamen uyanmış ve yemyeşildir, her yerde bir canlılık vardır.
5. ETKİNLİK
“Diyor ki;“ metninde geçen benzetme anlamı olan cümleleri bularak yazınız.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
Üç noktanın kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.
- Cevap:
7. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 CevabıLunaparktaki oyuncakların konuşabildiğini hayal ederek bir hikâye yazınız. Yazdığınız hikâyeye bir başlık belirleyiniz.
- Cevap:
8. ETKİNLİK
Sözcüğün anlamını kuvvetlendirmek için ilk hecesi alınır, bu hecenin sonuna "m,p,r,s” harflerinden biri getirilir ve oluşan yeni hece sözcüğün başına eklenir. Bu olaya, pekiştirme adı verilir.- Cevap:
Temiz: Tertemiz
Sıkı: Sımsıkı
Dolu: Dopdolu
Beyaz: Bembeyaz
9. ETKİNLİK
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı Bir kitabın, derginin başına veya sonuna konulan, konu başlıklarını sayfa numaralarıyla gösteren listeye "içindekiler bölümü” denir. Bu bölüm, yazılı kaynaklarda olduğu gibi dijital kaynaklarda da bulunur. İçindekiler kısmı okuyucunun aradığını kolayca bulmasını sağlar. Kitabın içinde yer alan ve okuyucular tarafından anlamı bilinmeyen sözcüklerin anlamlarının yazılı olduğu bölüme "sözlük” denir. Sözlük bölümü genellikle kitabın son sayfalarında yer alır. Sözlük bölümünde sözcükler alfabetik sıraya göre dizilir.Verilen bilgileri dikkate alarak cümleleri okuyunuz. Cümleler doğru ise başına “D", yanlış ise başına ''Y'' harfini yazınız.
- Cevap:
MERAKLI BİLGİN, HAYDİ ARAŞTIRMAYA
"Günlük tutmak” ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Çocuk Dünyası Teması Sayfa 200-201-202-203-204-205 Diyor ki: Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok