Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Divan Edebiyatı

Divan Şiirinin dilinin özellikleri

Divan Şiirinin dilinin özellikleri

Divan Şiirinin dili hakkında bilgi

Müslümanlığın kabulü ile Arap ve Fars dilleri Osmanlı toplumunda etkili olmaya başladı. Medreselerde okutuldu. Arapça, bilim dili; Farsça edebiyat dili olarak benimsendi. Türkçe’nin de bu iki dile eklenmesiyle ortaya Osmanlıca denilen karma bir dil çıktı. Divan edebiyatı sanatçıları bu yüzden eserlerini Osmanlıca denilen bu dille verdiler.

İstanbul başkent oluncaya kadar divan şiirinde Türkçe kelimelerin oranı çok fazladır. İstanbul başkent olunca durum değişti. Türkçe kelimeler, yerlerini yavaş yavaş Arapça ve Farsça kelimelere bıraktı. Dildeki bu değişme divan şairlerinin zamanla halktan dil olarak kopmalarına neden oldu. Ancak yerlileşme devrinde Türkçe kelimeler yeniden şiire girmeye başladı.

Divan edebiyatı, sadece diliyle değil biçimi ve muhtevası ile de İslâmî bir edebiyattır. İslâmiyet’in insan, hayat ve dünya anlayışına dayanır. İslâm estetiği çerçevesinde şekillenmiştir. Bu estetik çerçevesinde ilk eserleri Arap ve Farslar verdikleri için Divan edebiyatı da bu iki edebiyatı taklitle başlamış, sonradan asıl kimliğini kazanmıştır. Dini muhtevalı eserler yanında din dışı eserler de verilmiştir.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!