Diş Buğdayı Tarifi
Diş Buğdayı Tarifi
10-12 kişilik | Hazırlama süresi: 1 gece ıslama + 2 saat
Diş Buğdayı İçin Malzemeler
- 2 su bardağı hediklik buğday
- 1 su bardağı ceviz (dövülmüş) (veya aşurelik buğday)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı şeker
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?
Buğday ve nohudu akşamdan ayrı ayrı ıslatın. Sabah sularını dökün. Buğdayı 10 su bardağı su ile ateşe koyun. Rahatça yenecek gibi yumuşayana kadar haşlayın. Çok lapa olmasın, çok sert de kalmasın. Suyunu çektirin.
Nohudu üzerine üç dört parmak çıkacak kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün, ince zar biçimindeki kabuklarını parmaklarınızla ovalayarak çıkarın. Geniş bir tencerenin içinde buğday, nohut, ceviz, yıkanmış kuru üzüm ve şekeri karıştırın. Kâselere paylaştırıp soğumasını bekledikten sonra servis yapın.
Bebeğin ilk dişleri çıktığı zaman diş buğdayı (diş hediği) pişirilir. Akraba, eş dost ve komşulardan kalabalık misafir çağrılır. Çocuğun dişlerinin buğday başakları gibi sıralı, dizi dizi olması, dişlerinin ağrısız sızısız çıkması temenni edilir. Biraz kurda kuşa atılır, biraz da gelemeyenlere dağıtılır. Ne kadar fazla dağıtılırsa, çocuğun rızkının o kadar artacağına inanılır. Diş hediği kaynatılan gün, çocuğun etrafına makas, ayna, kitap gibi eşyalar yerleştirilir. Çocuk ilk hangisine uzanırsa, (makası seçenin terzi, aynayı seçenin berber olması gibi) ileride onunla ilgili bir mesleği seçeceği düşünülür. Hediklik buğday kabuğu soyulmuş, hiç parçalanmamış buğdaydır. Aşurelik buğdaya göre daha iri olduğu için diş buğdayı yapımında tercih edilir. Rumların “koliva”sı da diş buğdayına benzer. Haşlanıp suyu çektirilmiş buğday, kıyılmış badem, ceviz ile süslenip konu komşuya dağıtılır.