Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Dinler Tarihi Meb Yayınları

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

“Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

Kur’an-ı Kerim’de İsrailoğulları ve Yahudiler

• Kur’an-ı Kerim’de Yahudile- ri tanımlamak için “Benî İsrail”, “hûd”, “hâdû” ve “Yehûd” kelimeleri kullanılır.
• Kur’an’da iki kez geçen “İsrail” terimiyle Hz. Yakub kastedilir (Âli İmrân suresi, 93. ayet; Meryem suresi, 58. ayet.). Benî İsrail kavramı ise kırk bir yerde geçer ve Hz. Yakub’un soyundan gelenleri ifade eder. İsrailoğulla- rı ismi çoğunlukla Mekkî sûrelerde ve genellikle İslam öncesi dönemde yaşanan olayların anlatıldığı ayetlerde geçer.
• “Yahudi” kelimesi ise Medenî sûrelerde yer alır ve genellikle Hz. Muhammed (s.a.v.) Dö- nemi’nde yaşayan ve Kur’an’ın da muhatabı olan Yahudiler için kullanılır.
(Ömer Faruk Harman, “Yahudilik: İslam Kaynaklarında Yahudilik”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C 43,

1.1. Yahudiliğin Tarihçesi

Başlangıçtan günümüze Yahudileri tanımlamak için İbrani, İsrail/İsrailoğulları gibi isimler kullanılır. Musevi terimi Osmanlı’nn son dönemlerinden itibaren, Türkçede Yahudileri ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de yaşayan Yahudiler kendilerini Musevi olarak tanımlarlar. Yahudi teriminin kamuoyunda olumsuz bir anlam kazanması nedeniyle bu isimlendirmenin Yahudiler tarafından tercih edilmiş olması mümkündür. Yahudi imajının olumsuz çağrışımına karşı Hz. Musa’nın dinine bağlı, yolundan giden anlamlarına gelen Musevi terimi kullanılmaya başlanmıştır.

DÜŞÜNELİM

Kur’an-ı Kerim’de Hz. İbrahim’in (a.s) Yahudi ve Hıristiyan olmadığı, “Hanif bir Müslüman” olduğu (Âl-i İmrân suresi, 67. ayet) vurgusunun sebebi üzerinde düşününüz.

  • Cevap: Bu ayet, Hz. İbrahim’in ne Yahudi ne de Hıristiyan olmadığını, tam bir teslimiyetle Allah’a inanan bir hanif olduğunu vurgular.  Ayet, Hz. İbrahim’in dinî kimliğinin, sonraki toplulukların iddialarının aksine, saf bir monoteist olduğunu belirtir.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!