Dersimiz: Atatürk Metni Etkinlik Cevapları (5. Sınıf Türkçe)
Dersimiz: Atatürk metni cevapları ve soruları, Koza Yayın 5. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 42-43-44-45-46-47 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)
Dersimiz: Atatürk Metni Cevapları
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 42 Cevabı
HAZIRLIK
1. Size göre Atatürk'ü diğer liderlerden ayıran özellikler nelerdir?
- Cevap: Bana göre Atatürk'ün en önemli özelliği ileri görüşlü, yüreği vatan sevgisi ile dolu, her zaman milletini ülkesini düşünen bir de çok okuyan araştıran bir lider olmasıdır.
2. Atatürk'ün iyi bir lider olmasında kimlerin etkisi olmuş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Öncelikle anne ve babasının etkisi vardır. çünkü onu iyi yetiştirmişler. Bunun yanında okulda öğretmenlerinin verdiği eğitim daha sonra askerde onu eğiten üst rütbeli bütün amirlerinin etkisi vardır.
Turgut Özakman 1930'da Ankara'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Bir süre avukatlık yaptı. Almanya'da bir yıl kadar Tiyatro Bilimi Enstitüsünde tiyatro öğrenimi gördü. Devlet Tiyatrosunda ve Ankara Radyosunda çalıştı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde tiyatro dersleri verdi. Tiyatro eserleri başta olmak üzere pek çok alanda kitaplar yazdı. Kitaplarından bazıları; Korkma İnsancık Korkma, Romantika, Şu Çılgın Türkler, Diriliş-Çanakkale 1915, Unutulmaz Şiirler, Radyo Notları, Üç Destan, Delioğlan, Kardeş Payı, Ah Şu Gençler, Töre, Ak Masal Kara Masal ve Bir Şehnaz dur. 28 Eylül 2013 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
1. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 44 CevabıOkumanızı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.
- Cevap:
2. ETKİNLİK
Aşağıda verilen "O Kelimeyi Söyleme" oyunuyla ilgili bilgileri okuyunuz. Oyunu, öğretmeninizin kontrolünde oynayınız. O KELİMEYİ SÖYLEME Her öğrenci anlamını bilmediği iki kelimeyi küçük kâğıtlara yazarak katlar. Katlanan kâğıtlar öğretmen masasının üzerine konur. Öğretmen tarafından bir öğrenci seçilir. Seçilen öğrenci masa üzerindeki kâğıtlardan bir tanesini alır. Kâğıttaki kelimeyi söylemeden arkadaşlarına buldurmaya çalışır. Bunun için kelimenin çağrıştırdığı kelimeler varsa eş anlamlısı ve cümledeki bağlamı gibi yollardan faydalanılabilir. Anlatılan kelimeyi bilen öğrenci, anlatıcının yerine geçer ve anlatmak için bir kelime seçer. Oyun bu şekilde devam eder.
- Cevap: Oyunu öğretmeninizin kontrolü altında oynamalısınız.
3. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 45 CevabıMetnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
- Cevap:
Metnin konusu: Atatürk'ün ölümünden bugüne geçen sürede değişen nesillere Atatürk'ü anlatmanın önemi
Metnin ana fikri: Atatürk'ün büyüklüğü ve ona verilmesi gereken değer.
4. ETKİNLİK
Metnin özetlenmesiyle ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyunuz. Ardından "Dersimiz Atatürk" metninin özetini yazınız. Bitirdikten sonra özetinizi kontrol ederek varsa yazım ya da noktalama hatalarınızı düzeltiniz.
Metnin Özetlenmesi Bir metni konusunu ve ana fikrini değiştirmeden, önemli bilgileri içerecek şekilde kendi cümlelerimizle kısaca yazmaya özetleme denir. Bir metni özetlerken uyulması gereken kurallardan bazıları şunlardır: 1.Dikkatlice okuyarak metni anladığınızdan emin olunuz. 2. Metinde tekrarlanan bilgi ve düşünceleri tespit ediniz. 3. Olayların oluş sırasına dikkat ediniz. 4. Olay, duygu ve düşünceleri kendi cümlelerinizle ifade ediniz.
- Cevap:
5. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 46 CevabıOkuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki sorulan cevaplayınız.
Atatürk'ün aramızdan ayrılışından bu yana dünyada ne gibi değişiklikler olmuştur?
- Cevap: Dünya başka bir dünya olmuş. İklim bile değişmiş. Dünyanın her yerinde ekonomi kriz var. İnsanlar geçim sıkıntıları savaşlar ve küresel ısınma gibi Dünyada acıyı yükselten olaylarla karşı karşıyadırlar.
Millî Mücadele başladığında Türk ordusu ne durumdaydı?
- Cevap: Millî Mücadele başladığı zaman Türk ordusu dağıtılmış, silahları toplanmış, başkenti işgal edilmişti. Ulaştırma ve haberleşme sistemlerine el konulmuştu.
Atatürk'e olan saygı ve vefamızın bazı yabancılar tarafından anlaşılmamasının nedenleri nedir?
- Cevap: Çünkü yabancılar için Atatürk onların kötü amaçlarını yok eden bizleri onlardan onların zulmünden kurtaran biridir. Onların planlarını bozduğu için Atatürk'ü bizim gibi anlayamazlar. Bizim gibi içten kalpten sevemezler.
6. ETKİNLİK
Üç nokta (...) hakkında verilen aşağıdaki bilgileri okuyarak üç noktanın her görevi için örnek bir cümle yazınız.
- Cevap:
→ Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonunda kullanılır.
- Cevap: Geçen gün Ali'yi gördüğüm anda....
→ Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümlerin yerine kullanılır.
- Cevap: ...Orhan işte bu yüzden çok telaşlıydı. Hiç bir işin tam zamanında yapılamayacağını düşünüyor, arkadaşlarını sıkboğaz ediyordu. Oysa ki her az sonra okuyacağınız gibi bitiyordu...
→ Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için kullanılır.
- Cevap: Sana dememiş miydim Hakan...
→ Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için kullanılır.
- Cevap: Hey... Sen... Nerden geliyorsun?
7. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 47 Cevabı ...sitesi "gov" uzantılı resmî bir sitedir. Bu siteyi inceleyiniz. Genel ağ herkesin bilgi paylaşımında bulunduğu geniş bir alandır. Genel ağda yer alan bilgiler her zaman doğru olmayabilir. Genel ağdaki araştırmalarınızda yanlış bilgiler edinmemek için "gov" uzantılı resmî sitelerden ya da üniversitelere ait "edu" uzantılı sitelerden faydalanmalısınız. "Sonraki Derse Hazırlık" aşaması için araştırma yaptığınız...sitesi sizce Atatürk ile ilgili yeterince bilgi içeriyor mu? Siz olsaydınız siteye başka hangi bilgileri eklerdiniz? Düşüncelerinizi açıklayınız.- Cevap: Ben olsam Atatürk ile ilgili gençlerin görüşlerini sevgilerini ilettikleri mesajların da yayınlanacağı bir defter eklerdim. Bunun yanında günümüzde diğer ülkelerdeki Atatürk heykellerinin fotoğraflarını da eklerdim.
8. ETKİNLİK
Sonraki Derse Hazırlık" aşamasında izlediğiniz çizgi film, film veya belgesellerden hareketle defterinize "Atatürk" konulu bir metin yazınız. Metninizi bitirdikten sonra aşağıdaki ölçütlere göre kendinizi değerlendiriniz.
- Cevap:
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Millî Mücadele döneminde kahramanlık göstermiş kişileri araştırınız. Bu kişilerden birinin yaptığı kahramanlığın hikâyesini defterinize yazınız. Varsa bu kişiye ait bir fotoğrafı sınıfa getirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Milli mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren, gerektiğinde yaralarını saran ve üsteğmenlik maaşını Kızılay'a bağışlayan "Kara Fatma" lakaplı Erzurumlu Fatma Seher Erden, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. Fatma Seher Erden ya da soyadı kanunundan önceki takma adıyla Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın asker. I. Dünya Savaşı'ndan sonra ülkede işgallerin başlaması üzerine önceleri yakın aile çevresi, akrabaları, köylüleri ile küçük savunma çeteleri kurdu; daha sonra çetesiyle düzenli orduya katıldı.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayın Millî Mücadele ve Atatürk Teması Sayfa 42-43-44-45-46-47 Dersimiz: Atatürk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok