Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121
“Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 121
DEMOKRASİ ZAMANI
(…) Bencil bir insan yalnızca kendisiyle ilgilenir, her şey kendisinin olsun ister, vermekten hiçbir zevk duymaz, yalnızca almaktan hoşlanır. Dış dünyaya yalnızca ondan elde edebileceği şeyler açısından bakar; başkalarının ihtiyacına ilgi duymaz, onların kişilik bütünlüğüne ve değerine saygı göstermez. Gözü kendisinden başka bir şey görmez; herkesi ve her şeyi kendine olan yararı açısından değerlendirir; sevme yeteneğinden büsbütün yoksundur. (…)
Soru: Metinde sözü edilen karakter özelliğine sahip bireylerin toplumsal barışı nasıl etkileyebileceğini arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Bencil bireyler, toplumsal dayanışma ve iş birliği ruhunu zedeler, toplumsal barışa zarar verir. Başkalarına saygı göstermemeleri ve sadece kendi çıkarlarını düşünmeleri, toplumda huzursuzluk ve çatışmaya yol açabilir.
Soru: Aşağıda kendisi ile barışık bireylerin sahip olduğu bazı özellikler verilmiştir. Bu özelliklerin somutlaştırıldığı örnek olaylar yazınız.
- Cevap:
Kendisiyle barışık bireylerin özellikleri ve örnek olaylar
- Sorumluluk alabilen: Grup çalışmasında görevini zamanında tamamlayarak takımına katkı sağlar.
- Uzlaşmacı: İki arkadaş arasındaki tartışmada tarafsız kalarak çözüm yolları önerir.
- Kolay iletişime geçebilen: Yeni bir ortama girdiğinde insanlarla rahatlıkla konuşmaya başlar.
- Paylaşımcı: Elindeki kitabı, aynı konuyu çalışan bir arkadaşına ödünç verir.
- Öz saygısı yüksek: Kendisine yapılan bir hata karşısında sakin kalarak saygılı bir şekilde durumu açıklar.
- Öz güven sahibi: Sınıf önünde rahatlıkla sunum yapar.
- Eleştiriye açık: Projesindeki eksikleri arkadaşlarından gelen geri bildirimle geliştirir.
Soru: 2-3. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.
Toplumsal bir varlık olan insan, doğası gereği yalnız yaşayamaz. Diğer insanlarla iletişim hâlinde olma, yardımlaşma ve dayanışma ihtiyacı duyar; yakın çevresinden başlayarak insanları sever, onlara değer verir. İnsan, dış dünya ile kurduğu karşılıklı sevgi ve dayanışmaya dayalı ilişki sayesinde mutlu olur.
Soru: İnsanın toplumsal bir varlık olma durumunu örneklerle açıklayınız.
- Cevap: İnsan, toplumsal bir varlık olduğu için diğer insanlarla iş birliği yapar ve dayanışma içinde yaşar. Örneğin, bir mahallede komşuların birlikte yardım organizasyonları yapması veya iş yerinde ekip çalışmalarında uyumlu bir şekilde görev paylaşımı yapması bu durumu açıklar.
Soru: Bireysel mutlulukla toplumsal mutluluk arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Bireysel mutluluk, toplumsal mutluluğun temelini oluşturur. Mutlu bireyler, çevresine daha olumlu katkı sağlar ve toplumun huzurlu bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur. Toplumda huzur ve mutluluk da bireylerin daha iyi bir yaşam sürmesini destekler.
MEB Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.