Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 211-212-213-214-215-216-217-218-219 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 212 Cevabı
METNE HAZIRLANALIM
Soru: Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.
İnsan olarak sahip olduğumuz en önemli özelliklerimizden biri “merak duygumuz.” Merak ettiğimiz konular bizi çekiyor ve onların peşinden gidiyoruz. Bilim insanları da merak ettikleri konuların peşinden gidiyor. Başka bir deyişle “bilimsel araştırmalar” yapıyorlar. Bilim insanlarının uğraşları boşa çıkmıyor ve bilimsel konularla ilgili önemli bilgi birikimleri oluşuyor. Bilim dünyası böylece yeni bilgilerle sürekli zenginleşiyor.
Soru: Yazara göre ilgimizi çeken konular nelerdir?
- Cevap:
Soru: Öğrenme ve buluş sürecinde merak duygusu neden önemlidir?
- Cevap:
Soru: Araştırma yaparken nasıl bir tutum sergiliyorsunuz? Başvurduğunuz bilgi kaynaklarını değerlendirmeniz amacıyla aşağıdaki soruları defterinize cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Merak uyandırıcı bulduğunuz konular nelerdir? Genellikle hangi konularda araştırma yaparsınız?
- Cevap:
Soru: Merak ettiğiniz konularda sorularınızın cevabını bulana kadar uğraşır mısınız yoksa vazgeçer misiniz? Neden?
- Cevap:
Soru: Merak ettiklerinizi öğrenmek için araştırma yaparken hangi bilgi kaynaklarına (kitap, ansiklopedi, konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, genel ağ vb.) başvurursunuz?
- Cevap:
Soru: Bir sunum için hangi teknolojik araçları (akıllı tahta, projeksiyon, ses kayıt cihazı, fotoğraflar vb.) kullanacağınızı nasıl belirlersiniz?
- Cevap:
Soru: Hangi konularda denemeler, deneyler yapıyorsunuz? Bu deneme ve deneyler size neler kazandırıyor?
- Cevap:
Okuyalım
Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır” adlı metni koyu yazılan bölümlere ve noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
Metin içerisinde altı çizilmiş, koyu ya da italik yazılmış, renklendirilmiş, farklı punto ya da font kullanılmış bölümler önemli noktaları vurgular.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 213 Cevabı
ÇOCUKLAR DOĞUŞTAN BİLİM İNSANIDIR
Ay neden yuvarlaktır? Çimen neden yeşildir? Neden düş görürüz? Neden ayak parmaklarımız vardır? Bu sorular ve binlerce benzeri, zaman zaman hepimizin aklına gelir. Ama en çok çocuklar bu soruların yanıtlarını merak ederler. Bu, onların dünyada var olan gerçekleri hızla öğrenebilme isteklerinin somut bir göstergesidir. Tıpkı bilim insanlarında olduğu gibi.
Peki, sorduğumuz bu sorulara yanıt alabiliyor muyuz? Yetişkinlerden kimi zaman yanıt alabiliriz. Kimi zaman öyle sorular gelir ki aklımıza, yanıtını pek kimse bilemez. İşte o zaman sorumuzun yakasını bırakmayıp yanıta doğru ilerlemeye uğraşmamız gerekir. Bu yolda ilerlerken ilk kaynağımız ansiklopediler olabilir. Evimizde ansiklopedi yoksa kitaplığa gidebiliriz. Kitaplıklarda, ansiklopedilerden başka kitaplarda da aradığımız bilgiyi bulma şansımız vardır. Kitaplar, merakımızı gidermek için başvurabileceğimiz en değerli ve en güvenilir kaynaklardır. Yanıtı bulana değin uğraşırız. Yanıtı bulduğumuzda aldığımız zevke diyecek yoktur. Ya yanıtı bulamazsak ne olacak? Elbette yanıtı aramanın peşini bırakmamamız gerek. Kim bilir belki de gelecekte bu sorunun yanıtını ilk bulan bilim insanları bizler oluruz.
“Sorduğum soruya güler mi acaba?” Hiç böyle bir duyguya kapıldığınız oldu mu? Bu, kimi zaman insanın aklına gelen bir şeydir. Ancak gülünecek diye soru sormaktan kaçınmak, insana pek de bir şey katmaz. Kimi sorular, ilk bakışta insanlara çok değişik geldiği için değişik tepkilerle karşılaşabiliriz bunları sorduğumuzda. Ancak bu tepkiler çok da önemli değildir. Daha doğrusu bizim öğrenme ve merak isteğimizi durdurmamalıdır. Yılmaksızın denemelerimizi sürdürmeliyiz.
Öğrenmenin bir yolu da deneyler, denemeler yapmaktır. Çocuklar, denemeler yaparak öğrenmeyi çok severler. Çocukların deneme yapmaya olan istekliliği olağanüstü güzellikte bir özelliktir. Bilinen odur ki öğrenmenin en iyi yollarından biri denemeler yapmaktır. Denerken merak ettiğimiz şeyin gerçekten olup olmadığını görmüş oluruz. Gördüğümüz ve yaptığımız şeyler de aklımızda kolayca kalır.
Çevresindeki varlıklara ve gerçeklere dikkat eden, onları merak eden, araştıran ve en önemlisi de soru sormaktan korkmayan çocuklar, önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelirler. Çünkü onlar, bu özellikleri sayesinde bilgi sahibi olma ve karşılaştıkları sorunları kazandıkları becerilerle çözme olanağına sahiptirler. İşte toplumumuzun ve dünyamızın böyle çocuklara gereksinimi vardır. Siz çocuklar gerçekten çok özel ve değerlisiniz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 214 Cevabı
Sözcük Çalışması
Soru: Bilim insanı” sözcük grubunun tanımını yapınız. Bu sözcük grubunu anlamına uygun bir cümlede kullanınız.
Bilim insanı
- Cevap:
Tanımı:
Cümle:
Soru: Yaptığınız tanımdan ve okuduğunuz metinden yararlanarak bir bilim insanında bulunması gereken özellikleri aşağıya yazınız.
- Cevap:
Soru: Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki sözcüklerden anlamını bildiklerinizi birer cümlede kullanınız. Anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
- Cevap:
tepki
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
kaynak
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
olağanüstü
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
gösterge
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
merak
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
ansiklopedi
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
beceri
- Sözlük Anlamı:
- Cümle:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 215 Cevabı
Anlayalım, Yorumlayalım
Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: 1) Metne göre çocuklar neden pek çok sorunun cevabını merak ederler? Sorularına cevap bulabilmek için neler yaparlar?
- Cevap:
Soru: 2) Soru soran çocuklarla bilim insanları arasında hangi yönden bir benzerlik vardır?
- Cevap:
Soru: 3) Sorularımızın cevaplarını bulana kadar niçin cevabı aramanın peşini bırakmamalıyız?
- Cevap:
Soru: 4) Hangi çocuklar, önüne çıkan engellerin üstesinden gelirler?
- Cevap:
Soru: 5) Toplumumuzun ve dünyamızın nasıl çocuklara ihtiyacı vardır?
- Cevap:
Soru: 6) Metnin vermek istediği mesaj sizce nedir?
- Cevap:
Soru: Aşağıda okuduğunuz metinle ilgili sorular verilmiştir. Bu soruların cevaplarının yer aldığı kutucuk numaralarını yazınız. Soruları cevaplarken birden fazla kutucuk numarası kullanabilirsiniz.
- Cevap:
Soru: 1) Çocukların çok meraklı olması ve sürekli sorular sorması neyin göstergesidir?
1. Anlamak için hevesli olduklarının
2. Geveze olduklarının
3. Derslerinde başarılı olduklarının
4. İyi bir gözlemci olduklarının
5. Gerçekleri çabucak öğrenme isteklerinin
6. Konuşmayı çok sevdiklerinin
- Cevap:
Soru: 2) Çocukların bir konu hakkındaki merakını gidermek için başvurabileceği en değerli ve en güvenilir kaynaklar nelerdir?
1. Ansiklopediler
2. Genel ağ
3. Yetişkinler
4. Akıllı telefonlar
5. Kitaplıklar
6. Kütüphaneler
- Cevap:
Soru: 3) Önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelen çocukların özellikleri nelerdir?
1. Gerçeklere ulaşmak için araştırırlar.
2. Çabuk vazgeçerler.
3. Soru sormaktan korkmazlar.
4. Dikkatlidirler.
5. Soru sormaya utanırlar.
6. Merak ederler.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 216 Cevabı
Soru: Aşağıda bilim insanlarının merak ettikleri soruların cevaplarını ortaya çıkarmak için araştırmalar yapmalarından ve bu araştırmalardan elde ettikleri sonuçları bilim dünyası ve bilim dünyası dışındaki kişilerle paylaşmalarına kadar olan süreç verilmiştir Açıklamalardan yararlanarak bu görselleri oluş sırasına göre numaralandırınız.
- Cevap:
Merak ettiği konularla ilgili fikir sahibi olmak için bilgi toplar. Bu amaçla kitap ve bilimsel makaleler gibi kaynakları okur. ()
Diğer bilim insanlarıyla fikir alışverişi yapar. ()
Üzerinde çalıştığı konuyla ilgili olarak o güne kadar elde edilmiş tüm bilgileri bulmaya çalışır. ()
Gözlemler yapar. ()
Tahminlerinin doğru olup olmadığını deneyler yaparak belirlemeye çalışır. ()
Gözlemler ve deneyler sonucunda elde ettiği bilgileri düzenler. ()
Gözlem ve deney sonuçlarını inceleyip yorumlar. Başka çalışmalarda elde edilmiş bilgilerle bunları karşılaştırır. Karşılaştırmalara dayanarak çıkarımlarda bulunur. ()
Düşüncelerini ve elde ettiği bilgileri bilim dünyasıyla paylaşır. Bu amaçla bilimsel makaleler yazar, raporlar hazırlar, konferanslarda sunumlar yapar. ()
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 217 Cevabı
Söz Varlığımız
Hava yavaş yavaş kararıyordu. Başımı kaldırıp gökyüzüne bir an baktım ve o anda yüreğimde bir sıkıntı duyar gibi oldum. Yukarıda ta yükseklerde ışıl ışıl yıldızların arasında, ufuklara kadar uzanan Samanyolu’nu gördüm. Samanyolu saman gibi, gümüş gibi parlıyordu…
Soru: Bu metinde aşağıdakilerden hangisi yoktur? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.
- Cevap:
Soru eki ()
İyelik eki ()
Yönelme hâl eki ()
Çoğul eki ()
Soru: Aşağıdaki cümlelere soru anlamı katan eklerin altını örnekteki gibi çiziniz.
- Cevap:
• Peki, sorduğumuz bu sorulara yanıt alabiliyor muyuz?
• Hiç böyle bir duyguya kapıldınız mı?
• Sorduğum sorulara gülerler mi?
Yukarıdaki cümlelerde kullanılan soru eki (mi); kendisinden önce gelen sözcükten ayrı, kendisinden sonra gelen eklerle ise bitişik yazılır ve soru anlamı kattığı cümlelerin sonunda soru işareti kullanılır.
Soru eki “mi” de çoğul eki, hâl ve iyelik ekleri gibi çekim ekidir. Çekim ekleri, eklendiği sözcüklerin anlamını değiştirmeyen, sözcüklerin cümle içinde kullanılmasını sağlayan eklerdir.
Soru: Aşağıdaki cümlelerle bu cümlelerdeki soru eki “mi”nin cümlelere kattığı anlamları eşleştiriniz.
koşul-zaman-rica-soru-şaşırma-pekiştirme
- Cevap:
Her gün kitap okuyor musun? ()
Yaz geldi mi teyzemlere gidiyorum. ()
Büyük mü büyük bir ağacın gölgesinde oturduk. ()
Şu bardağı bana uzatabilir misin? ()
Bu kadar büyük hata yapılır mı? ()
Soru: Aşağıdaki ifadeleri “ile, için, gibi, kadar, doğru” ifadelerinden uygun olanlarla tamamlayınız.
- Cevap:
Merakımızı gidermek…kitaplara başvurabiliriz.
Arkadaşım, kardeşi…çok iyi anlaşıyor.
Yanıtı bulana…uğraşırız.
Bilim insanları arı…çalışıyorlar.
Çocuk, biraz önce parka…gitti.
Tek başına anlamı olmayan, sonuna geldiği sözle cümledeki diğer sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere edat (ilgeç) denir.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 218 Cevabı
Aşağıdaki cümlelerde yer alan edatların bu cümlelere kazandırdığı anlam özelliklerini inceleyiniz.
Zeytin gibi simsiyah gözleri var. (benzetme)
Esin gibi Ömer de bu mahallede oturuyor, (karşılaştırma)
Bisiklet ile evin yolunu tuttu, (araç)
Kardeşim beş güne kadar gelecek, (yaklaşık)
Ninemi karşılamak için havaalanına gittik, (amaç) Etkileşimli
Üşüdüğüm için hırkamı giydim, (neden)
Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen edatların altını çiziniz ve cümlelere kattığı anlamları örnekteki gibi yazınız.
benzetme-zaman-karşılaştırma-araç-uygunluk-amaç
- Cevap:
Annem gibi teyzem de her gün yürüyüş yapar. — (karşılaştırma)
O kitabı okuması için arkadaşıma verdim. —()
Bu elbise tam sana göre. —()
Ben gelinceye kadar o gitmişti. —()
Rüzgâr deli gibi esiyor, ağaçlar beşik gibi sallanıyordu. —()
l ren ile gideceksen ben de gelirim. —()
Konuşalım, Anlatalım
Soru: Aşağıdaki dergi yazısını okuyunuz. Yazıdan hareketle çocuklarla bilim insanları arasındaki ortak özellikleri belirleyiniz. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
GENÇ BULUŞÇU
Canan Dağdeviren çocukken taşları kırıp içlerindeki atomu bulmaya çalışırmış. Meraklı bir çocukmuş ve deneyler yapmayı severmiş. Ailesi de onu bu konuda desteklemiş. İyi bir eğitim almış, merakının peşinden gitmiş ve şimdiye kadar iki tıbbi cihaz geliştirmiş: Giyilebilen kalp pili ve esnek deri algılayıcı. Genç buluşçunun bilimle uğraşmak isteyenlere birkaç önerisi var:
“Soru sorun, hayal kurun, plan yapın, bilimsel kaynakları tarayın ve mümkün olduğunca kendinizden farklı insanlarla bir araya gelin. En çok bilgiyi farklı insanlardan öğrenir, olaylara farklı açılardan bakabilme kabiliyeti kazanırız.”
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 219 Cevabı
Düşünelim, Yazalım
Soru: Metinde geçen aşağıdaki ifadeden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâyenizdeki cümleleri soru ekinin kattığı farklı anlamlarla ve edatlarla zenginleştiriniz.
“Çevresindeki varlıklara ve gerçeklere dikkat eden, onları merak eden, araştıran ve en önemlisi de soru sormaktan korkmayan çocuklar, önüne çıkan her engelin kolayca üstesinden gelirler.”
- Cevap:
ARAŞTIRALIM HAZIRLANALIM
Soru: Teknolojik araçlarla (bilgisayar, televizyon, cep telefonu vb.) ilgili bağımlılık konusunda çeşitli kaynaklardan araştırma yapınız.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 211-212-213-214-215-216-217-218-219 Çocuklar Doğuştan Bilim İnsanıdır Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.