Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Meb Yayınları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU AFETLER

Küresel ısınmaya bağlı iklimde meydana gelen değişiklikler sadece buzulların erimesi, biyolojik çeşitliliğin azalması, göllerin kuruması, sucul ortamların yapısının değişmesi gibi sonuçları meydana getirmiyor; bunların yanı sıra doğal olayların şiddetinin ve sıklığının artmasına sebep oluyor. İklim değişikliği aynı zamanda aşırı sıcaklık, aşırı yağış, şiddetli kasırga, fırtına ve hortum gibi aşırı hava olaylarına; kuraklık, buna bağlı olarak çölleşme, yangın, sel, küresel açlık, salgın hastalıklar vb. afetlerin sıklık ve şiddetinin artmasına neden oluyor. Dünya üzerinde yaşanan tsunami, kasırga, sel, heyelan ve yangın gibi afetlerin yıkıcı etkilerini artırıyor. Yaşanan afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ülkemizde en çok görülen afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ ve fırtınadır.

Dünya’daki her altı kişiden biri yeterli beslenme, temiz su ve sağlık hizmetine ulaşma gibi günlük gereksinimlerini karşılamaya çabalar. Küresel açlık olarak da adlandırılan bu durum iklim değişikliğinin ekonomi, tarım, hayvancılık alanında yaptığı etkilerin de bir neticesidir.

İklim değişikliğinin dolaylı etkilerinden biri de salgın hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Bazı bilim çevrelerince sıcaklığın artması ve bununla birlikte buzulların erimesiyle buzlarda donmuş hâlde bulunan virüs ve bakterilerin yayılması söz konusu olmaktadır. Salgın hastalıkların iklim değişikliği ile ilgili bağlantısına ait bir diğer bir görüş ise gezegen ısınırken karada ve denizde yaşayan çeşitli türler sıcak yerlerden uzaklaşmak için kutuplara yönelir. Bu durum normalde temas etmemesi gereken pek çok türün temas etmesine neden olur. Böylece virüs ve bakteriler farklı canlı türlerin vücudunda yerleşme olanağı bulur.

Küresel iklim değişikliğinin bir diğer sonucunu ülkemiz, 2021’de Marmara Denizi’nin yüzeyini “deniz salyası” ya da “müsilaj”ın kaplamasıyla yaşadı. Denizin müsiiajla kaplanması balıkçılık ve turizm başta olmak üzere birçok sektörü etkiledi. Bilim insanları müsilajın, değişen iklimsel koşullara ve deniz kirliliğine tepki olarak deniz dibindeki mikroskobik bitkiler ve bakterilerce üretildiğini bildirdiler. Deniz yüzeyini bir örtü gibi kaplayan müsilaj, denizde yaşayan canlıların ışık ve oksijenden yararlanmasını engelleyerek denizdeki besin zincirinde kırılmalara neden oldu. Ayrıca mevcut koşullar değiştirilmediği ve küresel ısınma devam ettiği sürece müsilaj sorununun sonraki yıllarda tekrar yaşanacağını belirtti. Aslında bu, doğanın biz insanlara “Farkına var, ölüyorum!” mesajıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!