Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 213

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 213

temine dâhil edilmiştir. 1999 Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylanmış ve diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık bir dille ifade edilmiştir. AB; Helsinki Zirvesi, Kıbrıs ve Ege sorunlarını Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde siyasi kriterler hâline getirmiştir. Türkiye için hazırlanan Katılım Ortaklığı Belgesi, 8 Mart 2011’de AB Konseyi tarafından onaylanmıştır. 2004 Brüksel Zirvesi’nde Türkiye’nin siyasi kriterleri karşıladığı vurgulanarak Ekim 2005’te müzakerelere başlanması kararı alınmıştır. Lüksemburg’da yapılan hükümetler arası konferans ile Türkiye resmen AB’ye katılım müzakerelerine başlamıştır. Yaşanan bütün bu süreçlere rağmen Türkiye, AB’ye kabul edilmemiştir. AB’nin, Türkiye’nin nihai üyeliğini geciktirmesinde üç temel sorun alanı tespit edilmiştir.

Nüfus
Türkiye seksen milyonluk nüfusuyla AB üyesi olursa AB kurumları içerisinde en büyük katılım ve temsil hakkını elde eder. Türkiye, aynı zamanda AB’deki fonlardan en çok yararlanan ülke olur.

Jeopolitik konum
Türkiye, ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alan devletlerle komşudur. Türkiye’nin AB üyesi olması AB’yi, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerle komşu yapacaktır. Bu bölgeyle komşu olmak AB tarafından olumsuz bir durum olarak değerlendirilmektedir. Çünkü Türkiye’nin komşusu olan ülkeler ve onların doğusunda bulunan devletlerden gelebilecek göçmenler tehdit olarak algılanmaktadır. Türkiye’nin AB üyesi olması, doğu ülkelerinden gelen göçmenlerin doğrudan AB’ye girmelerine neden olacaktır. Bundan dolayı AB, Türkiye’yi tam üye olarak görmek yerine doğu ülkeleri ile arasında tampon olarak görmeyi tercih etmektedir.

Kültürel farklılıklar
Türkiye’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmasına rağmen AB’deki bazı çevreler Türkiye’nin sahip olduğu İslami kimliğin AB değerleriyle uyumlu olmadığını düşünmektedir.
Türkiye, iki yüzyıldır sürdürdüğü modernleşme hareketleriyle Avrupalı değerlerle bütünleşebileceğini göstermiştir. Türkiye, NATO’ya üye tek Müslüman ülkedir. Aynı zamanda da İslam dünyasında modern demokrasiyi temsil eden tek ülkedir. Bu özelliklere sahip Türkiye’nin AB’ye üyeliği “medeniyetler çatışması” tezini çürütecektir. Bu tespitlere rağmen Türkiye’nin AB’ye üyeliği sürüncemede bırakılmıştır.

Avrupalı parlamenterlerin görüşlerini değerlendirerek Türkiye’nin AB’ye kabulünde temel sorun alanlarının neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap:

İlk olarak Türkiye’nin AB’ye kabul olması süresinde sorun yaratabilecek ilk unsur Türkiye’nin Avrupa devleti olup olmadığı sorgusudur. Türkiye’nin sadece belirli bir bölgesinin Avrupa kıtası sınırları içerisinde bulunması sorun teşkil etmektedir. Fakat İstanbul gibi yüksek yoğunlukta nüfusa sahip bir bölgenin de Avrupa sınırlarında bulunması bu sorunu ortadan kaldırabilir. Bir diğer sebep ise Türkiye’nin mali ve kültürel açıdan sindirilmesi, kontrol altına alınması zor olan bir ülke olması AB’yi tereddüte sürüklemektedir. Çünkü stabil olmayan bir ekonomi AB’nin yapısında parçalanmalara sebep olabilir. Ayrıca Türkiye Devleti resmiyette ne kadar laik bir devlet olarak lanse edilse de demografik yapıya bakıldığında halkın çoğunluğu İslamiyet’i benimsemiş bireylerden oluşmaktadır. Bu da içinde bulundurduğu bütün ülkeler Hristiyanlık anlayışını benimsemiş olan AB topluluğunda bölünmelere yol açacaktır. Ayrıca Avrupa Birliği ekonomik amaçlarla kurulmuş olan bir topluluk olduğundan dolayı üyelerinin GSYİH ve kişi başı yıllık gelirini önemseyen bir topluluktur. Türkiye ise ne kadar “Dünyanın En Büyük 20 Ekonomisi” listesinin içinde bulunmuş olan bir ülkedir ama nüfusunun fazla olması nihayetinde kişi başı milli geliri düşük olan bir ülkedir. Bu da Türkiye’nin AB üyelerinin yanında düşük bir seviyede kalmasına yol açar. Bunların dışında Türkiye AB’nin genel olarak sahip olduğu ortak değerlerin dışında bulunmaktadır. Bu durum da Türkiye’nin AB’ye girme süresinde Avrupalı Parlamenterleri tereddüte sokmaktadır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 213 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!