Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130
1946 seçimleri sonucunda iki siyasi parti (CHP ve DP) meclise girdi. 1946-1950 yılları arasında iki parti arasında gerginlikler yaşansa da TBMM, çok partili hayatın gerektirdiği yasal değişimleri yaptı (Grafik 3.1 ve 3.2).
Ülkemizde tek dereceli seçim sitemine geçilmesiyle çoğunluk sistemi kabul edildi. Çoğunluk sistemi 1946, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde uygulandı. Bu uygulamada bir seçim çevresinde birden çok milletvekili seçiliyor ve siyasi partiler seçilecek milletvekili sayısı kadar aday belirleyerek listelerini oluşturuyordu. Bir seçim çevresindeki milletvekillerinin tümü en fazla oy alan parti tarafından kazanılıyor, diğer partiler milletvekili çıkaramıyordu.
Erol Tuncer, 1950 Seçimleri, TESAV Yayınları, s.12-15
Yukarıdaki metinde açıklanan çoğunluk sisteminin ortaya çıkarabileceği sonuçları, temsil ve istikrar açısından tartışınız.
- Cevap:
Çoğunluk sisteminin uygulanması sonucunda seçilen milletvekilleri bütün halkın seçtiği bir milletvekili olmazdı. Çoğunluğun istediği parti, o bölgeden bütün milletvekillerini aldığında, mecliste diğer partileri tercih eden azınlık halkı temsil edecek vekiller olmazdı. Bu durumda bir parti oyların sadece %51’ni aldığında çoğunluğu kazanmış sayılır ve ülkeyi yönetme hakkına sahip olurdu. Fakat geri kalan %49’luk kesim tercih etmedikleri bir yönetim ve parti tarafından yönetilmiş olurlardı. %49 azımsanmayacak bir sayı olması ile birlikte, bu yüzdeler %99’a %1 olsa bile hükümette %1 oy alan partiyi temsil edecek kadar vekil bulunmalıdır. Aksi taktirde azınlık kesimi temsil eden vekil bulunmadığında, bu kesimin taleplerini gerçekleştiren ve azınlık kesimin düşüncelerini savunan kimse olmazdı. Bu durum azınlık kesimin sıkıntılar çıkarmasına, mutsuzlaşmasına, toplum içinde huzursuzluğun artmasına sebep olabilir.
12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.