Bir Gün Tek Başına Kitap Özeti, İncelemesi, Anafikri
Bir Gün Tek Başına Kitap Özeti, İncelemesi, Anafikri
Vedat Türkali’nin romanı (1975)
• Demokrat Parti iktidarının baskıları sonucu 27 Mayıs 1960 devrimini hazırlayan toplumsal çalkantıların ve 1960 Nisanı öğrenci olaylarının da sergilendiği romanda Kenan’la Günsel arasındaki aşk ön plana alınmıştır.
Üniversite mezunu Kenan, evvelce Konya’da öğretmenlik yapmıştı, şimdi İstanbul’da kitapçıdır. Üniversite tarih bölümünü bitirmiş Nermin’le 1946’da evlenmişlerdi, on dört yıllık evliliklerinden bir de kızları var: Zeynep. Şişli’de bir apartmanda oturmaktadırlar. Felsefe öğrencisi ve fakülte kitaplığında maaşlı memur Günsel’le tanışmaları, Kenan’ın aile hayatını sarsıntıya uğratır. Kocamustafapaşa’da emekli ilkokul öğretmeni teyzesinin yanında oturan yirmi iki yaşındaki Günsel, devrimci işçilerden ağabeysi gibi, polis-öğrenci çatışmaları içindedir. Sıkıyönetimin ilân edilmiş olmasına rağmen, eylemler daha da yoğunlaşır. Bayezit meydanındaki ayaklanma ve direnişler sırasında yakalanıp hücreye kapatılan, sonra salıverilen öğrencilerden biri de Günsel olmuştur.
Yaşlı Kenan eylemlerin dışındadır, bir yandan da gizli polis olmakla suçlandırılmaktadır. Günsel gebedir, fakat Kenan’dan soğumuştur. Çocuğunu aldırmak üzeredir ki, Kenan’ın intihar ettiğini öğrenir. Zincirlikuyu mezarlığında Kenan’ın gömülüşünü izler gizlice ve çocuğunu doğurmaya karar verir. • Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra basılan bu romana Orhan Kemal Armağanı (1976) da verildi. Bir değerlendirilmesi Fethi Naci’nin Edebiyat Yazıları (1976) kitabındadır.