“Bir gazetede olabilecek unsurlara (tarihi, basım yeri, sahibi, genel yayın müdürü, haber editörü, fotoğrafçı, röportaj, köşe yazısı, reklam, bulmaca vb.) gazetenizde yer veriniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Bir gazetede olabilecek unsurlara (tarihi, basım yeri, sahibi, genel yayın müdürü, haber editörü, fotoğrafçı, röportaj, köşe yazısı, reklam, bulmaca vb.) gazetenizde yer veriniz.

Soru: Bir gazetede olabilecek unsurlara (tarihi, basım yeri, sahibi, genel yayın müdürü, haber editörü, fotoğrafçı, röportaj, köşe yazısı, reklam, bulmaca vb.) gazetenizde yer veriniz.

  • Cevap: 

ŞARK GAZETESİ

Tarih: 10 Ağustos 1878
Basım Yeri: İstanbul
Sahibi: Ahmet Efendi
Genel Yayın Müdürü: Hüseyin Bey
Haber Editörü: Mehmet Efendi
Fotoğrafçı: Hasan Efendi


MANŞET:

93 Harbi Sona Erdi: Berlin’de Yeni Antlaşma

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından Berlin’de bir konferans toplandı. Karadağ, Sırbistan ve Romanya bağımsız oldu. Bulgaristan üçe bölündü. Bosna Hersek’in yönetimi Avusturya’ya verildi. Kars, Ardahan ve Batum Rusya’ya bırakıldı.


RÖPORTAJ:

Berlin’deki bir Avusturyalı diplomat, “Avrupa dengesi için Osmanlı’nın bazı toprak kayıpları zorunluydu.” açıklamasında bulundu.


KÖŞE YAZISI (Müstear: Vatansever):

“Berlin Antlaşması milletimiz için ağır şartlar getirmiştir. Ancak devletimizin ayakta kalması için birlik içinde olmalı, ordumuzu ve maliyemizi güçlendirmeliyiz.”


DİĞER SAYFALAR:

  • Reklam: Yeni matbaa açılışı

  • Bulmaca: Osmanlı padişahlarının adlarıyla hazırlanmış kare bulmaca

  • Görseller: Sivastopol kuşatması, Berlin Konferansı salonu, II. Abdülhamid’in portresi


👉 Bu gazete, 93 Harbi ve Berlin Antlaşması’nın Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerini halkın anlayacağı şekilde sunmaktadı

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.