Ayşe Mine Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Ayşe Mine metni cevapları ve soruları, Ada Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 220-221-222-223-224 (Birey ve Toplum Teması)
Ayşe Mine Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 220 Cevapları
TEMA ADI: Birey ve Toplum METİN ADI: Ayşe Mine
METNE HAZIRLIK
Soru: 1) Komşularınızla ilişkileriniz nasıldır? Açıklayınız?
- Cevap: Komşularımla ilişkilerim çok iyidir, birbirimize yardım ederiz.
Soru: 2) Komşularınızla ne sıklıkla görüşüyorsunuz? Görüşmelerinizde neler yapıyorsunuz?
- Cevap: Sık sık görüşürüz, sohbet eder, bazen birlikte çay içeriz.
Metni vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz. AYŞE NİNE Komşumuzdur Ayşe Nine, Sık sık gideriz evine. O da sık sık bize gelir. atlı dilli, sevimlidir. Kem söz demez, kavga Kırmaz, darılmaz, incitmez Çocukları pek çok sever, Okşar, yanağından öper. O böyle çok sevildikçe, İmreniriz Nine’mize. “Nasılsın tatlım?” dedikçe Sanki kanat takar bize.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 221 Cevapları
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki kelimeleri, anlamlarından yola çıkarak bulmacadaki yerlerine yazınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden beş tanesini birer cümlede kullandıktan sonra sözlüğünüze yazınız.
- Cevap:
1. Konutları yakın olan kimselerin birbirine göre aldıkları ad. (Komşu)
2. Sevgi, şefkat belirtisi olarak elini bir şeyin üzerinde yavaş yavaş gezdirmek veya ona hafifçe vurmak. (Okşamak)
3. Beğenilen, hoşlanılan bir şeyi edinme isteğini duymak. (İmrenmek)
4. Kötü, fena. (Kem)
5. Benzerleri veya parçaları arasında çok az aralık bulunan, seyrek karşıtı. (Sık)
6. Hoşa gitme özelliği olan, hoşa giden, cana yakın, şirin. (Sevimli)
7. İncinmesine yol açmak. (İncitmek) CÜMLELERİM
✅Komşu: Yeni taşınan komşumuz bize hoş geldin dedi.
✅Okşamak: Annem saçımı okşayınca çok mutlu oldum.
✅İmrenmek: Arkadaşımın çizimine imrendim.
✅Kem: Kimse hakkında kem söz söylememeliyiz.
✅Sık: Bugün okula sık aralıklarla yağmur yağdı.
✅Sevimli: Sevimli kediyi herkes çok sevdi.
✅İncitmek: Düşünmeden konuşup arkadaşımı incittim.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 222 Cevapları
2. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: 1) Ayşe Nine kimdir?
- Cevap: Ayşe Nine, çocukların komşusudur.
Soru: 2) Ayşe Nine nasıl biridir?
- Cevap: Ayşe Nine tatlı dilli, sevimli, güler yüzlü ve kimseyi kırmayan bir kadındır.
Soru: 3) Ayşe Nine kimleri çok sever?
- Cevap: Ayşe Nine çocukları çok sever.
Soru: 4) Çocuklar, Ayşe Nine’ye neden imreniyorlar?
- Cevap: Çocuklar, Ayşe Nine’nin sevecenliği ve tatlı dili nedeniyle ona imreniyorlar.
3. ETKİNLİK
Soru: Şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.
- Cevap:
✅Şiirin Ana Duygusu: Sevgi, saygı ve iyi komşuluk.
4. ETKİNLİK
Soru: Şiire iki farklı başlık öneriniz. Bu başlıkları ve başlıkları seçme nedenlerinizi yazınız.
- Cevap:
Birinci başlığım: Tatlı Komşumuz
Seçme nedenim: Ayşe Nine’nin tatlı dilli ve sevecen bir komşu olmasını anlatıyor.
İkinci başlığım: Sevgi Dolu Nine
Seçme nedenim: Şiirde Ayşe Nine’nin sevgisi ve çocuklara olan ilgisi anlatıldığı için uygun buldum.
5. ETKİNLİK
Soru: Şiiri beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle birlikte yazınız.
- Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 223 Cevapları
6. ETKİNLİK
Soru: Şiire ait görseli inceleyiniz. Görsel metne uygun mudur? Neden? Siz olsaydınız şiir için nasıl bir görsel kullanırdınız? Nedenleriyle yazınız.
- Cevap: Görsel metne uygundur çünkü Ayşe Nine’nin çocuklarla sevgi dolu ilişkisini gösteriyor. Ben olsaydım şiir için Ayşe Nine’nin çocuklara kurabiye ikram ettiği bir görsel çizerdim. Böylece onun sevecenliğini ve tatlı dilli oluşunu daha iyi yansıtabilirdim.
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerde verilen durumlardan hangisi ya da hangileriyle daha önce karşılaştınız? İşaretleyiniz. Ardından “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda defterinize yazdığınız atasözlerinden, deyimlerden, gözlemlerinizden ve günlük hayatınızdan örneklerle komşuluğun önemini anlatan bir konuşma yapınız.
- Cevap: Bu görsellerdeki durumların çoğunu yaşadım. Özellikle komşularımızla birbirimize yemek götürür, bir şey ödünç alırız. Komşuluk çok önemlidir çünkü zor zamanlarda ilk yardıma koşan komşulardır. Atalarımız “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” demiştir. Bu yüzden komşularımıza saygılı, yardımsever ve güler yüzlü olmalıyız.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Yayınları Sayfa 224 Cevapları
8. ETKİNLİK
Soru: “Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.” atasözünden yola çıkarak aşağıdaki yazma alanına bir hikâye yazınız. Hikâyenizde olayları oluş sırasına göre anlatmaya dikkat ediniz.
- Cevap:
Soru: Hikâyenizi destekleyen bir resim yapınız.
- Cevap:
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Soru: Büyüklerinize, kendilerine emanet edilen şeylere nasıl davrandıklarını sorunuz. Edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
- Cevap: Büyüklerim bana, kendilerine emanet edilen şeylere çok dikkat ettiklerini söylediler. Emaneti korumak bir güven işiymiş. Her zaman emanete zarar vermemeye, onu sahibine sağlam şekilde geri vermeye özen gösterirlermiş.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ada Matbaacılık Yayıncılık Birey ve Toplum Teması Sayfa 220-221-222-223-224 Ayşe Mine Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok