Ayıkla Pirincin Taşını Deyiminin Çıkış Hikayesi
Ayıkla Pirincin Taşını Deyiminin Çıkış Hikayesi
- Atalarımızı bazen anlamıyorum. Yani neden pirinç? Bulgur olsa olmaz mı?
- En sevmediğim şeylerden biridir pirinçteki taşları ayıklamak.
- En zoru da ne biliyor musunuz?
- Pirincin içine karışmış beyaz taşlar.
- Şimdi bu KİTAP mı, MİTAP mı? Sayın Yazar, lütfen müdahale edin.
Ayıkla Pirincin Taşını Anlamı
Çoğu insan zorluklar karşında mücadele ederler, problemleri, engelleri aşmaya çalışırlar. Bazen canla başla mücadele ederken, ortaya daha büyük ve beklenmedik bir engel, kötü bir Sürpriz çıkar. Böylesi durumlar için bu deyim kullanılır.
Ayıkla Pirincin Taşını Deyiminin Hikayesi
Olay, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında geçiyor. Yemen, Osmanlı topraklarına katılmıştır. Fakat hemen ardından, Yemen’de bir isyan çıkar. Bu isyanı, Sinan Paşa başarılı bir şekilde bastırır. O günden Sonra Yemen 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalır.
Gelelim asıl konumuza.
Konu Sinan Paşa’yla ilgili. O yüzden ondan bahsettik.
Sinan Paşa bir gün, askerleriyle birlikte çölde konaklamak zorunda kalır. Askerler acıkırlar. Malzeme olarak ise ellerinde Sadece pirinç vardır. Çuvallardaki pirinçleri bezlerin üzerine döküp içlerindeki taşları ayıklamaya başlarken, bazı askerler Söylenirler, şikâyet ederler.
Neden Sonra bir kum fırtınası çıkar. Bir anda, pirinçlerin üzerinde küçük kum tepecikleri oluşur. Herkes üzülür. Artık işleri daha da zorlaşmıştır.
Askerlerden bir tanesi şakacıdır ve “üç, beş küçük taş için Söyleniyordunuz, asıl şimdi ayıklayın pirincin taşını da görelim. Yüce Allah Kabe’ye hücum eden fil Sahiplerinin başlarına kızgın taşlar yağdırmıştı. Bize de öyle taş yağdırmadan, tövbe edelim, der. Bunun üzerine, oradaki tüm askerler gülüşürler.
Umarız ki hazırlamış olduğumuz “Ayıkla Pirincin Taşını Deyiminin Çıkış Hikayesi“ni beğenmişsinizdir.