Atasözleri Üzerine Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Atasözleri Üzerine metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 124-125-126-127-128-129 (Millî Kültürümüz Teması) Atasözleri Üzerine Metni Cevapları 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 124 Cevabı METNE HAZIRLANALIM Soru: Yazılı ve sözlü anlatımla
Atasözleri Üzerine metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 124-125-126-127-128-129 (Millî Kültürümüz Teması)
Atasözleri Üzerine Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 124 Cevabı
METNE HAZIRLANALIM
Soru: Yazılı ve sözlü anlatımlarda atasözü ve deyimlerden nasıl faydalanırsınız?- Cevap: Atasözü ve deyimleri söylemek istediğimi daha etkili ifade etmek amacıyla, bazen bir örnek vermek için, bazen düşüncemi desteklemek amacıyla kullanırım.
- Cevap: Atasözleri ve deyimleri kimin söylediği belli değildir, toplumun ortak malıdır. Atasözleri ve deyimler, kalıplaşmış ifadelerdir, sözcüklerin yerine başka sözcükler getirilemez. Atasözleri ve deyimler, tecrübeler sonucunda elde edilmiş ürünlerdir.
- Cevap:
Soru: Aşağıdaki atasözünü simgelerle anlatmayı deneyiniz.
Güneş girmeyen eve doktor girer.
- Cevap:
Okuyalım
Soru: “Atasözleri Üzerine” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Okuma sırasında defterinize metnin içeriğiyle ilgili sorular yazınız ve bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.
- Cevap:
- Bir ifade hangi durumda atasözü olma özelliğini kaybeder?
- Sözcükleri değişebilen atasözlerine metinde hangi atasözleri örnek verilmiştir?
- Atasözleri bir toplumun nelerini yansıtır?
- Cevap: Geçen sene öğleci olduğum zaman, matematik dersinden bir sonraki güne ödev verilmişti ve ödev biraz uzundu. Okuldan yorgun geldiğim için yemek yiyip hemen uyudum. Ama sabah saat 06.00’ya alarm kurmuştum. Alarmla birlikte erkenden kalkıp ödevimi çok rahat bir şekilde yetiştirmiştim.
- Cevap: Babam, bir şey yapacağı zaman onu çok iyi bir şekilde planlar. Her türlü ihtimali düşünür. Geçen sene köye gideceğimiz zaman babam, arabanın bagajındaki yedek lastiği kontrol etmiş ve patlak olduğunu görmüştü. Biz, bir an önce yola çıkmak istiyorduk ama babam ne olur ne olmaz deyip yedek lastiği tamir ettirdi. Yola çıktık. Yolda lastiğimiz patladı ve babam yedek lastiği taktı. O gün babamın ne kadar haklı olduğunu anladım.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 126 Cevabı
Sözcük Çalışması
Soru: Aşağıda harfleri karışık olarak verilen sözcük ve sözcük gruplarını karşılarındaki anlamlarından yararlanarak bulunuz.
- Cevap:
Anlayalım, Yorumlayalım
Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Soru: 1) Yazar, birinci paragrafta neyle ilgili bir tanımlama yapmıştır?- Cevap: Yazar, birinci paragrafta atasözleriyle ilgili bir tanımlama yapmıştır.
- Cevap: Deyimle atasözünün ortak özelliği kalıplaşmış olmalarıdır.
- Cevap: Çünkü atasözleri kalıplaşmış sözlerdir. Böyle olursa özelliğini yitirir ve atasözü olmaktan çıkar, değerini ve güzelliğini yitirir.
- Cevap: Bunda bölgelerin kültür, kelime hazinesi gibi durumların etkili olduğunu düşünüyorum. Bu durum aynı zamanda dil ve kültürümüz için bir zenginliktir.
- Cevap: Atasözleri önce bir tek kişi tarafından ortaya atılmıştır. İnsanlar onu benimseyip kullanmış, kullanırken de üzerinde kendilerine göre değişiklikler yapmışlardır. Bu da atasözünün kendine özgü bir biçim almasını sağlamış ve onu zamanla kalıplaştırmıştır. Böylece her atasözü yüzyıllarca söylene söylene bugünlere gelmiştir.
- Cevap:
Soru: Yazar, atasözlerinin özelliklerini ifade edebilmek için hangi görüşleri ileri sürmüştür? Metnin içeriğinden hareketle belirtiniz.
- Cevap: Yazar, atasözlerinin kalıplaşmış olduğunu, sözcüklerin değiştirilemeyeceğini; böyle bir durumda atasözü özelliğinin ortadan kalkacağı görüşünü ileri sürerek belirtmiş ve bu durumu örneklendirmiştir. Bazı atasözlerinin farklı söylenişleri olduğunu, bunları örneklendirerek ortaya koymuştur.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 127 Cevabı Soru: Metnin konusundan ve ileri sürülen görüşlerden hareketle metinde asıl anlatılmak isteneni bir cümleyle yazınız.
- Cevap: Atasözleri uzun yılların tecrübesiyle ortaya çıkmış, öğüt verici, kalıplaşmış sözlerdir.
Söz Varlığımız
Soru: Aşağıdaki atasözlerini inceleyiniz. Atasözlerindeki yanlış kullanılmış altı çizili sözcüklerin yerine örnekteki gibi doğrularını yazınız.- Cevap:
Soru: Aşağıdaki atasözünde geçen “ağaç, gül, diken” sözcüklerinin anlamlarını atasözünün bağlamından hareketle açıklayınız.
- Cevap:
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 128 Cevabı Soru: Aşağıdaki dizelerde geçen “Beşiktaş, koku, vapur” adlarının özelliklerini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:
Soru: Aşağıdaki dizeleri okuyunuz. Dizelerdeki altı çizili sözcüklerden uygun olanları kullanarak cümleleri tamamlayınız.
- Cevap:
Soru: Aşağıdaki özel ad türlerine birer örnek veriniz.
- Cevap:
Konuşalım, Anlatalım
Soru: “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” atasözünün anlamını atasözleri ve deyimler sözlüğünden araştırınız. Bu atasözünde ifade edilen düşüncenin günümüzde geçerli olup olmadığını düşününüz. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız ve onları düşüncenize katılmaları için ikna etmeye çalışınız.- Cevap: Bu atasözü "Birçok kimse, kendilerine kötülüğü dokunmayan kişiye ilişmek istemez." anlamına gelir. Gerçekten de günümüzde insanlar, başkalarına zararı dokunup kendileriyle ilgisi olmayan durumlara karşı çok duyarsız davranıyorlar. Şiddet gören bir kadın veya çocuk için kesinlikle bu düşüncede olmamalıyız. Veya başka bir ülkede yaşanan bir afet beni ilgilendirmez, diyemeyiz. Çünkü yarın aynı durumun bizim de başımıza gelmeyeceğini bilemeyiz. Bizim başımıza gelmeyeceğini bilsek bile insan olmak acı çeken, zarar gören birinin yanında olmayı gerektirir.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 129 Cevabı
Düşünelim, Yazalım
Soru: Aşağıda “Dost bin ise azdır, düşman bir ise çoktur.” atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili bir hikâye verilmiştir. Siz de bu hikâyeyi okuduktan sonra defterinize istediğiniz bir atasözünün hikâyesini yazınız. DOST (...) Bir zamanlar bir baba ile oğul yaşarmış. Oğlanın annesi yıllar öncesinden Hakk’ın rahmetine kavuştuğundan adam, oğluna hem babalık etmiş hem analık. Gel zaman git zaman baba kocamış. (...) İnsanlar işte o yaşlarda, ömürlerinin sonuna doğru, benden sonra ne olur bu dünyanın hâli diye kendi kendilerine sorarlar: Benden sonra çocuklarıma ne olacak? Onlara kim sahip çıkacak? Ve daha nice sorular... Bizim kahramanımız da bunları düşündükçe kaygılanırmış. “Allah’ım,” dermiş. “Oğlum yapayalnız ne yapacak bu dünyada? Tamam, küçük de olsa oturacak evi var. Ambar dolu. Bir tarla da bırakıyorum. Çiftini sürsün, ekimini yapsın, mahsulü kaldırıp yesin.” İşte bunları düşünürken birdenbire aklına gelmiş. “Yahu” demiş, “Adam adama gerek olmasa her biri bir dağ başında olurdu. Ben ölünce bu çocuk yalnız başına ne yapar?” “Dur" demiş, “Akşam olsun da şu oğlana bazı şeyler sorayım.” Akşam olmuş. Oğlan eve gelmiş. Birlikte yemek yemişler. Oğlanı karşısına almış: “Oğlum, bugün düşünüyordum da aklıma geldi. Sana bir şey sormak istiyorum.” “Sor babacığım, ne istersen sor.” demiş oğlu. “Evladım, biliyorsun benim bir ayağım çukurda. Yarın bir gün dönülmez yerlere gideceğim. Ama aklım sende kalacak. O yüzden sana şimdi bazı sorular soracağım.” “Dostun var mı oğlum?” “Hiç olmaz mı baba!” “Kaç dostun var peki oğlum?” “Çok dostum var baba.” “Bana sayı olarak söyle oğlum.” Çocuk, babama bin dostum var, diyeyim de gönlü rahat olsun diye geçirmiş içinden ve bin yanıtını vermiş. Babası yeniden sormuş: “Ya düşmanın?” Çocuk düşünmüş düşünmüş, aklına sadece bir düşmanı gelmiş. “Bir düşmanım var, baba.” demiş. O zaman yaşlı adam şöyle demiş: “Dost bin ise azdır, düşman bir ise çoktur.”- Cevap:
ARAŞTIRALIM HAZIRLANALIM
Soru: “Masallarımızın, kültürümüzdeki yeri ve önemi” hakkında araştırma yapınız.- Cevap: Masallar, kültürümüzde toplumsal değerleri, gelenekleri ve ahlaki dersleri öğretir. Çocuklara cesaret ve dostluk gibi erdemleri aşılar, hayal gücünü geliştirir ve yaratıcılığı teşvik eder. Ayrıca, kültürel kimliği pekiştirir ve toplumsal normları yansıtır, böylece hem eğlendirici hem de eğitici bir rol oynar.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Millî Kültürümüz Teması Sayfa 124-125-126-127-128-129 Atasözleri Üzerine Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok