Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)
Atasözleri Üzerine Dinleme metni cevapları ve soruları, Hecce Yayıncılık 8. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 114-115-116 (Millî Kültürümüz Teması)
Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Cevapları
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 113 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
“El el ile, değirmen yel ile” atasözünden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.
- Cevap: "El el ile, değirmen yel ile" atasözü, bir işin başarılması için gerekli koşulların ve araçların bulunması gerektiğini vurgular. Aynı zamanda, işbirliğinin ve doğru şartların önemine dikkat çeker.
Metni, not alarak dinleme yöntemiyle dinleyerek metin içerisinde geçen atasözlerini 5. Etkinlik'e yazınız. Dinleme çalışmasının sonunda 5. Etkinlik’e not ettiğiniz atasözlerini arkadaşlarınızın not ettikleriyle karşılaştırınız.
- Cevap: Bu etkinliği sizler yapabilirsiniz.
1. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
Kelime/Kelime Grubu: Tümce
Cümlem: Bu tümceyi doğru anladın mı?
Kelime/Kelime Grubu: İmbik
Cümlem: İmbikle elde edilen yağlar doğal ve saf olur.
Kelime/Kelime Grubu: Kanı
Cümlem: Kanımca bu kitap oldukça bilgilendirici ve kapsamlı.
Kelime/Kelime Grubu: Duyuş
Cümlem: Duyuşları keskin bir insan.
Kelime/Kelime Grubu: Yargı
Cümlem: Dinlemeden yargılama lütfen.
Kelime/Kelime Grubu: Özgün
Cümlem: O, özgün bir tarza sahip.
Kelime/Kelime Grubu: Töre
Cümlem: Töreler, kültürümüzün parçasıdır.
2. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 114 CevabıAşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.
1. Atasözünün sözlük anlamı nedir?
- Cevap: Ataların, uzun denemelere, gözlemlere dayanan yargılarını, genel kural, bilgece düşünme ya da öğüt olarak veren ve kalıplaşmış bir biçimi olan, kamuca benimsenmiş, kısa, özlü sözdür.
2. Deyimlerle atasözlerinin ortak özelliği nedir?
- Cevap: Deyimler de atasözleri de kalıplamıştır.
3. Atasözlerinin söz dizimi neden değiştirilemez?
- Cevap: Atasözlerinin söz dizimi değiştirilirse özelliğini yitirir, özgün anlatım kalıbı yok olur, bu yüzden değiştirilemez.
4. Atasözleri nasıl ortaya çıkmış?
- Cevap: İlk önce tek kişi tarafından ortaya atılmıştır. İnsanlar onu benimseyip, kullanmış, kullanırken de üzerinde kendilerine göre değişiklikler yapmışlardır. Zamanla kalıplaşmıştır.
5. Metinde bu zamana kadar duymadığınız atasözleri var mı? Açıklayınız.
- Cevap: “Acıklı başta akıl olmaz.” atasözünü ilk defa duydum.
3. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
- Cevap:
Metnin Konusu: Atasözlerinin anlamı, ortaya çıkışı, kalıplaşmış ve değiştirilemez oluşu.
Metnin Ana Fikri: Atasözlerinin önemi.
4. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki formda verilen ölçütlerden doğru olanlar için “Evet”, yanlış olanlar için “Hayır” yazan kutuyu işaretleyiniz. Formu doldurduktan sonra dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi yazınız.
- Cevap:
Metinle İlgili Görüşlerim
- Cevap: Ali Püsküllüoğlu tarafından yazılmış olan metin atasözleri ve deyimler üzerine açıklamalar yapan ve örnekler veren bir metindir. Metin sade ve anlaşılır bir dille kaleme alınmıştır.
5. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 115 CevabıMetni dinlerken not ettiğiniz atasözlerinin anlamını TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’den bularak aşağıya yazınız.
- Cevap:
Atasözü: Acıklı başta, akıl olmaz.
Anlamı: Büyük sıkıntılar içinde bulunanlar mantık dışı işler yapabilirler.
Atasözü: Acından kimse ölmemiş.
Anlamı: Kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalamaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Atasözü: Bir ağaçta gül de biter, diken de.
Anlamı: Bir aileden iyi insan da çıkar, kötü insan da.
Atasözü: Fazla mal göz çıkarmaz.
Anlamı: Ne kadar ve ne türden mal olursa olsun malın fazlası elden çıkarılmamalıdır çünkü mutlaka bir gün gelir lazım olur.
Atasözü: Bakmakla usta olunsa kediler kasap olurdu.
Anlamı: Yapmadan yalnızca nasıl yapıldığına bakarak hiçbir şey öğrenilemez.
Atasözü: Bir ağızdan çıkan bin ağza yayılır.
Anlamı: Bir kişi, yayılmasını istemediği bir durumu kimseye söylememelidir. Söylerse, -gizli kalmasını istediği şey- dilden dile dolaşarak toplum içine yayılır.
Atasözü: Baba koruk yer oğlunun dişi kamaşır.
Anlamı: Babanın yaptığı bir kötülüğün vereceği sıkıntıyı, çocuğu çeker.
6. ETKİNLİK
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Sayfa 116 CevabıAşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerin yüklemi sondaysa cümlenin yanına “kurallı cümle”, başta ya da ortadaysa “devrik cümle” yazınız. Yüklemi olmayana ise “eksiltili cümle” yazınız.
- Cevap:

Yukarıda yaptığınız çalışmadan yararlanarak kurallı, devrik ve eksiltili cümleler arasındaki farkları söyleyiniz.
- Cevap: Kurallı cümlelerde yüklem sonda, devrik cümlelerde yüklem ortada veya başta, eksiltili cümlelerde ise yüklem (yargı) yoktur.
7. ETKİNLİK
Sınıfınızda “Keskin sirke küpüne zarar.” atasözünün anlamıyla ilgili bir konuşma yapınız. Konuşmanızda ikna etme stratejisini uygulayınız. Fikirlerinizin arkadaşlarınız tarafından kabul edilmesini sağlamak için fikirlerinizi destekleyen kaynaklardan, güvenilir delillerden ve verilerden yararlanınız.
- Cevap:
8. ETKİNLİK
Bir şeyin, bir kişinin ya da bir olayın alaylı, insanı güldürecek ya da düşündürecek şekilde abartılı biçimde resmedilmesi karikatür olarak adlandırılır. Yandaki karikatürü inceleyiniz. Çizerin bu karikatürde ne anlatmak istediğini “duyulardan hareketle yazma” yöntemini kullanarak defterinize yazınız. Yazdığınız metni zenginleştirmek amacıyla atasözü, deyim ve özdeyişler kullanınız. Yazdığınız metni gözden geçirirken metindeki yazım ve noktalama hatalarıyla anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.- Cevap: Karikatürde, iki insanın kafasının içinden çıkan ve birbirine karışık şekillerde yönlendirilmiş oklar görülmektedir. "Dilin söylediği bir söz, yaydan fırlayan oka benzer. Atılan ok geri dönmez." Bu karikatür atasözüyle birlikte değerlendirildiğinde, sözlerin ve düşüncelerin ne kadar güçlü ve kalıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Bir kez söylenen bir sözün, tıpkı fırlatılan bir ok gibi, geri dönüşü olmadan etkisini sürdürebileceğini gösteriyor.
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Hecce Yayınları Millî Kültürümüz Teması Sayfa 114-115-116 Atasözleri Üzerine Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok