Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126
Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126
Eski uygarlıklara ait takvim örnekleri (Görsel 5.8 ve 5.9).
Zaman, doğadaki düzenli tekrarlayan hareketler ile somutlaşan bir kavramdır. İnsanlar, tarihin çeşitli dönemlerinde yaşadıkları zamanı belirli ölçüler içerisinde anlamaya çalışmışlar ve hayatlarını zaman dilimlerine göre düzenlemek istemişlerdir. Takvimler bu düzenleme ihtiyacından doğmuştur. Yaşanan günleri numaralandırmak ve tarihlendirmek için kullanılan sisteme “takvim” denir. Bunun için bir başlangıca ihtiyaç duyulur. Takvim oluşturmak için astronominin en temel konusu olan Güneş’in ve Ay’ın dönemli hareketlerinden yararlanılmıştır.
5.2.1. AY VE GÜNEŞ YILI
Ay Yılı
Ay’ın yeni ay evresinden art arda iki geçişi arasındaki süreye “kavuşul ay” denir. Kavuşul ay süresi yaklaşık 29,5 gündür. 12 kavuşul ay süresine “ay yılı” denir. Ay yılı 354 gündür.
Dünya’nın Güneş etrafında tam bir dolanımı için geçen süreye “güneş yılı” denir. Tüm takvimlerin zaman biriminde bir güneş yılı ortalama 365 gün 6 saat, bir güneş günü ortalama 86 400 saniye olarak kabul edilmektedir.
Bugün kullandığımız miladi takvim güneş yılına dayanır. Ay yılı, güneş yılından yaklaşık 11 gün daha kısadır. Bu nedenle miladi takvimde Ay takviminin başlangıcı her yıl 11 gün öne doğru kayar.
5.2.2. DÜNYADA EN ÇOK KULLANILAN TAKVİMLER
Miladi Takvim
Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa’nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926’dan itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin; MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.
Selçuklular ve Osmanlılarda İslamiyetin kabulunden sonra Türk’ler Hicri takvimi kullanmışlardır. Osmanlılar Hicri takvimin yanında mali işler için de Rumi takvim kullanmıştır (1740). 1917’de Takvim-i
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.