“Aşağıdaki tabloda verilen boş orbitallerden birine yerleştirilmek istenen bir elektron ilk önce hangi orbitale yerleştirilebilir? Nedenini açıklayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki tabloda verilen boş orbitallerden birine yerleştirilmek istenen bir elektron ilk önce hangi orbitale yerleştirilebilir? Nedenini açıklayınız.

Soru: Aşağıdaki tabloda verilen boş orbitallerden birine yerleştirilmek istenen bir elektron ilk önce hangi orbitale yerleştirilebilir? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Elektronlar orbitallere düşük enerjili orbitalden başlayarak yerleşir. Verilen orbitallerden 1s, 2s, 2p, 3s ve 3p orbitalleri dolu olduğu için bir sonraki orbital olan 3d orbitaline yerleşmesi gerekir. Ancak 3d orbitalinin (n+ℓ) değeri (3+2=5) 5’tir. 3d’den sonra gelen 4s orbitalinin (n+ℓ) değeri (4+0=4) 4 olup 3d’den değeri küçük olduğu için elektron 3p’den sonra 4s orbitaline yerleşir. 

11. Sınıf Kimya Kavram Öğretimi Kitabı MEB Yayınları Sayfa 23 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.