“Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

  • Cevap: 

1. Bir popülasyonu oluşturan bireylerin tümünde; I. Kromozom sayısı II. Beslenme şekli III. Protein yapıları IV. Ekolojik nişleri özelliklerinden hangilerinin aynı olduğu söylenebilir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV E) I, III ve IV

  • Cevap: D

2. Bir popülasyonun büyüme grafiği yukarıda  verilmiştir. Buna göre; I. Popülasyon 4. zamanda taşıma kapasitesine ulaşmıştır. II. 1. zamanda popülasyon kuruluş aşamasındadır. III. Çevre direnci, 3. zamanda popülasyonun büyüme hızını yavaşlatmıştır. IV. 2. zaman, popülasyonun logaritmik artış evresini göstermektedir. yorumlarından hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve IV C) I, III ve IV D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV

  • Cevap: E

3. Bir popülasyonun büyüme hızı grafiği yukarıda verilmiştir. Buna göre; I. 3. zamanda çevre direncinin artması, büyüme hızında azalmaya neden olmuştur. II. 5. zamanda popülasyon taşıma kapasitesine ulaşmıştır. III. 4. zamanda popülasyonun birey sayısı azalmaya başlamıştır. yorumlarından hangileri yapılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: D

4. Sınırlı bir alanda yaşayan fare popülasyonuna her gün sabit miktarda besin veriliyor. Bir süre sonra popülasyonda; I. Besin kıtlığı II. Popülasyon yoğunluğunun sürekli artması III. Dışa göçlerde artma IV. Popülasyonda dengelenme olaylarından hangileri gözlemlenemez? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve IV E) I, III ve IV

  • Cevap: B

5. Popülasyonlarda genel olarak kümeli, düzenli ve rastgele dağılım gözlemlenir. Popülasyon dağılımları ile ilgili olarak; I. Popülasyonlar arasında en fazla görülen kümeli dağılımdır. II. Rastgele dağılımda bireyler arasındaki etkileşim fazladır. III. Düzenli dağılım gösteren popülasyonlar- da bireyler arasındaki etkileşim en düşük değerdedir. yukarıda belirtilenlerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: A

6. Popülasyonların yaş dağılımı, yaş piramitleri ile açıklanır. Bir ekosistemdeki üç farklı popülasyona ait yaş piramitleri aşağıda verilmiştir. Bu popülasyonlarla ilgili olarak; I. 1. yaş piramidine sahip popülasyonlarda yaşlı birey sayısı fazladır. II. 2. yaş piramidi, gerileyen popülasyonlara özgüdür. III. Nüfusu azalmakta olan popülasyonlarda 3. yaş piramidi gözlemlenir. belirtilenlerden hangileri söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: C

7. Genel olarak popülasyonlarda gözlemlenen hayatta kalma eğrileri yukarıda verilmiştir. Buna göre; I. 1. tip yaşam eğrisine sahip canlılarda ebeveyn bakımı ve düşük üretkenlik karakteristiktir. II. 2. tip yaşam eğrisinde ölüm riski oranı, her yaşta yaklaşık olarak aynıdır. III. 3. tip yaşam eğrisine sahip canlılarda yüksek üretkenlik görülür ve bireylerin gençlik dönemlerinde hayatta kalma oranları oldukça düşüktür. yorumlarından hangileri yapılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: E

8. Üreme potansiyeli yüksek olan bireylerden oluşan popülasyonlarda çevresel sınırlamalar olmadığında J tipi büyüme eğrisi gözlemlenir. Yukarıda verilen J tipi büyüme eğrisi ile ilgili olarak; I. Popülasyonlarda çok yaygın olarak gözlemlenen büyüme eğrisidir. II. Kısa bir alışma evresinden sonra hızlı bir logaritmik artış gerçekleşir. III. Popülasyon taşıma kapasitesine ulaştığında denge evresi görülür. belirtilenlerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: B

9. Yukarıda verilen grafiklerden hangilerindeki değişime bağlı olarak popülasyon bireyleri arasındaki rekabet artar? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

10. Aşağıda belirtilenlerden hangisi doğal şartlarda, bir popülasyondaki büyüme eğrisini gösterir?

  • Cevap: A

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayınları Sayfa 233 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.