Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
“Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
- Cevap:
1. Glomerelus kılcallarındaki kan ile Bowman kapsülünde bulunan sıvı, aşağıda belirtilen maddelerden hangisinin olmayışı ile birbirinden ayrılır? A) Amino asit B) Kan proteinleri C) Glikoz D) Üre E) İnorganik tuz
- Cevap: B
2. Aşağıda, böbreğe ait bazı yapılar numaralandırılarak verilmiştir.
I. Proksimal tüp
II. Henle kulpu
III. Distal tüp
IV. Böbrek toplardamarı
Bu yapılardan hangilerinde üre yoğunluğu en yüksek değerdedir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve IV
E) II ve IV
- Cevap: C
3. Aşırı deniz suyu yutan bir kimsede aşağıda belirtilen olaylardan hangisi gerçekleşmez? A) Kanın osmotik basıncı artar. B) Kandaki tuz miktarı yükselir. C) Hipofizden salgılanan ACTH miktarı azalır. D) Aldosteron hormon miktarı artar. E) Doku hücreleri su kaybeder.
- Cevap: D
4. Aşağıda böbrek atardamarındaki kanda bulunan bazı maddeler verilmiştir.
I. Na+
II. Glikoz
III. Protein
IV. Amino asit
V. Akyuvar
Buna göre bu maddelerden hangileri nefron kanallarından tamamen geri emilirken hangileri nefron kanallarına geçen süzüntü içinde bulunmaz?
Süzüntüde bulunmayan - Tamamen geri emilen
A) III ve V - II ve IV
B) I, III ve V - II ve IV
C) IV ve V - II
D) III ve IV - I ve V
E) II ve III - IV ve V
- Cevap: A
5. I. Glikoz
II. Amino asit
III. Üre
IV. Na+ ve Cl-
V. Amonyak
Yukarıda verilen maddelerden hangilerinin boşaltım kanallarından geri emilimi, aktif taşıma ile gerçekleşmez?
A) II ve IV
B) I ve V
C) III ve V
D) I ve IV
E) II, III ve IV
- Cevap: C
6. Böbrek hücreleri oksijensiz kaldığında;
I. Süzülme
II. Geri emilme
III. Salgılama
olaylarından hangilerini kesinlikle gerçekleştiremez?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
- Cevap: C
7. Hipofiz bezinden salgılanan ADH, boşaltım kanallarından suyun geri emilimini sağlar. Buna göre ADH yetersizliğinde;
I. Vücuttan su kaybı artar.
II. Kanın osmotik basıncı yükselir.
III. İdrar yoğunlaşır.
olaylarından hangileri gerçekleşir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: C
8. İnsanın fazla miktarda su kaybetmesine bağlı olarak gerçekleşen olaylar aşağıda belirtilmiştir:
I. Hipofizin arka lobundan ADH salgılanması
II. İdrar toplama kanalının suya geçirgenliğinin artması
III. Kanın osmotik basıncının artması
IV. Suyun geri emiliminin artması
Buna göre belirtilen olayların gerçekleşme sırası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) I, II, III, IV
B) IV, I, II, III
C) III, IV, II, I
D) III, II, I, IV
E) III, I, II, IV
- Cevap: E
9. I. Kan basıncının artması
II. Terleme
III. Aldosteron miktarının artması
Yukarıda belirtilen olaylardan hangileri idrar oluşumunu artıran etkenlerdir?
A) Yalnız I
B ) Yalnız II
C ) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: A
10. Aşağıda homeostazinin sağlanmasında etkili bazı olaylar verilmiştir:
I. Kandaki CO2’in HCO3– iyonu şeklinde taşınması
II. HCO3– iyonlarının sodyumla birleştirilerek vücuttan uzaklaştırılması
III. Amino asit ve glikozun tümünün nefron kanalcıklarından geri emilmesi
IV. H+ iyonlarının NH3 ile birleşerek NH4+ iyonunu oluşturması
V. Kanda eşik değerin üzerindeki maddelerin geri emilmeyip idrarla dışarı atılması
Buna göre verilenlerden hangileri sağlıklı bir insanın böbreği tarafından gerçekleştirilir?
A) I, II ve III
B) II, III ve IV
C) III, IV ve V
D) II, III, IV ve V
E) I, II, III, IV ve V
- Cevap: D
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayınları Sayfa 165” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok