Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
“Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
- Cevap:
1. I. O2’nin dış ortamdan solunum organları ile alınması
II. Besinlerin hücre içinde solunumla yıkılması
III. ATP üretilmesi
IV. CO2’in solunum organlarından dış ortama verilmesi
Yukarıda verilen olaylardan hangileri dış solunum olayını ifade eder?
A) I ve II
B) II ve III
C) I ve IV
D) III ve IV
E) I, II, III ve IV
- Cevap: C
2. Aşağıda belirtilen;
I. Diyafram düzleşir.
II. Kaburgalar arası kaslar gevşer.
III. Göğüs iç basıncı azalır.
IV. Diyafram kubbeleşir.
olaylarından hangileri akciğer kılcallarında oksihemoglobin miktarını artırır?
A) I ve II
B) I ve III
C) III ve IV
D) I, II ve III
E) II, III ve IV
- Cevap: B
3. Aşağıda verilen olaylardan hangisi akciğer kılcallarında karbonik asitin iyonlaşması ile oluşan ürünlerin vücuttan atılmasını sağlar?
A) Göğüs boşluğu hacminin genişlemesi
B) Karın iç basıncının artması
C) Diyaframın düzleşmesi
D) Kaburgalar arası kasların kasılması
E) Akciğer iç basıncının artması
- Cevap: E
4. Aşağıda verilen özelliklerden hangileri soluk alıp verme hızının artışına neden olmaz? A) Kanda CO2 miktarının artması B) Adrenalin hormonunun kandaki miktarının artması C) Solunan havadaki O2 miktarının azalması D) Tiroksin hormonunun kanda azalması E) Omurilik soğanının uyarılması
- Cevap: D
5. I. Kanın asit-baz dengesinin ayarlanmasına yardımcıdır.
II. O2 miktarının azaldığı ortamlarda hemoglobin üretimi hızlanır.
III. Fe+2 eksikliğine bağlı kansızlık, dokulardaki O2 miktarını düşürür.
Solunum gazlarının taşınmasında görev alan hemoglobin ile ilgili olarak yukarıda belirtilenlerden hangileri söylenebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
6. I. Alveollerin tek katlı yassı epitel dokudan oluşması
II. Kılcallarda kanın akış hızının yavaş olması
III. Soluk alma ile alveollerin oksijen yoğunluğunun artması
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri alveollerden kana O2 geçişinde etkilidir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
7. I. CO2 + H2O ^ H2CO3
II. H2CO3 ^ H+ + HCO3
III. H+ + HCO3 ^ H2CO3
IV. H2CO3 ^ CO2 + h2o
Yukarıda verilen tepkimelerden hangileri akciğer kılcallarında, hangileri doku kılcallarında gerçekleşir?
Doku kılcalı - Akciğer kılcalı
A) I ve III - II ve IV
B) I ve II - III ve IV
C) II ve IV - I ve III
D) II ve III - I ve IV
E) III ve IV - I ve II
- Cevap: B
8.Yukarıdaki şekilde kanda O2 ve CO2 taşınması şematik olarak gösterilmiştir. Şekilde I, II, III ve IV ile gösterilen yerler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? I - II - III - IV A) Alveol - Alveol kılcalı - Doku hücresi - Doku kılcalı B) Alveol kılcalı - Alveol - Doku hücresi - Doku kılcalı C) Doku hücresi - Doku kılcalı - Alveol hücresi - Alveol kılcalı D) Doku kılcalı - Doku hücresi - Alveol kılcalı - Alveol kılcalı E) Alveol - Doku kılcalı - Doku hücresi - Alveol kılcalı
- Cevap: A
9. CO2 ve O2’in kanda taşınması sırasında gerçekleşen bazı olaylar aşağıda belirtilmiştir.
I. CO2’in alyuvarda H2O ile birleşmesi
II. O2’in alyuvarda hemoglobin ile birleşmesi
III. CO2’in plazmada çözünmesi
IV. H+ iyonunun alyuvarla, HCO- iyonunun plazma ile taşınması
Bu olaylardan hangileri kan pH’ının yükselmesine neden olabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) I ve IV
E) II ve III
- Cevap: D
10. I. Aort
II. Doku kılcalı
III. Alveol kılcalı
Aşağıdaki grafiklerden hangisi, kan dolaşımı sırasında yukarıda verilen damarlardaki oksihemoglobin miktarında oluşan değişimi göstermektedir?
- Cevap: B
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayınları Sayfa 151” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok