“Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.


Soru: Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
  • Cevap: 

Soru: 1) Nükleotid, gen, DNA ve kromozom kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
  • Cevap: Nükleotidler genleri, genler DNA’yı, DNA’lar kromozomları oluşturur.

Soru: 2) DNA kendini nasıl eşler? Şekil çizerek açıklayınız.
  • Cevap: DNA zinciri açılır, karşısına uygun nükleotidler gelir ve iki yeni DNA oluşur.

Soru: 3) Fenotip ve genotip kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
  • Cevap: Fenotip canlının görünen özellikleri, genotip ise genetik yapısıdır.

Soru: 4) Saf döl ve melez döl kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
  • Cevap: Saf döl, aynı özellik için aynı genlere sahip; melez döl, farklı genlere sahip canlıdır.

Soru: 5) Baskın gen, çekinik gen kavramlarının anlamı nedir? Açıklayınız.
  • Cevap: Baskın gen etkisini her zaman gösterir, çekinik gen sadece ikisi bir arada olduğunda görülür.

Soru: 6) Mendel, çaprazlamalarda neden bezelye kullanmıştır? Açıklayınız.
  • Cevap: Bezelye kolay yetişir, çok farklı özellikleri vardır ve sonuçları hızlı görülür.

Soru: 7) Mutasyon nedir?
  • Cevap: Mutasyon, genlerde kalıcı değişikliktir.

Soru: 8) Modifikasyon nedir?
  • Cevap: Modifikasyon, çevre etkisiyle oluşan kalıcı olmayan değişikliktir.

Soru: 9) Mutasyonla modifikasyon arasında ne gibi farklılıklar vardır? Açıklayınız.
  • Cevap: Mutasyon kalıtsaldır, modifikasyon kalıtsal değildir.

Soru: 10) Adaptasyon nedir? Örnek vererek açıklayınız.
  • Cevap: Adaptasyon canlının yaşadığı ortama uyum sağlamasıdır. Örn: Kutup ayısının beyaz kürkü.

Soru: 11) Biyoteknolojinin yararlı ve zararlı yönlerini söyleyiniz.
  • Cevap: Yararlı yönü hastalık tedavisi ve tarımda verim artışı; zararlı yönü çevreyi bozma ve canlılara zarar verme ihtimalidir.

8. Sınıf Hecce Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.