Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
“Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
Soru: Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
- Cevap:
Soru: 1) Komünite nedir?
- Cevap: Komünite, sınırları belli bir alanda yaşayan tüm canlıların oluşturduğu topluluğa denir.
Soru: 2) Popülasyon nedir?
- Cevap: Popülasyon, sınırları belli bir alanda yaşayan aynı türe ait canlılar topluluğudur.
Soru: 3) Biyotop nedir? Biyotopun komünitenin özellikleri üzerinde etkisi var mıdır? Kısaca açıklayınız.
- Cevap: Biyotop, komünitelerin varlık sürdüğü, homojen özelliklere sahip coğrafi alandır. Biyotopun büyüklüğünün komünitenin büyüklüğünü etkilemesi, her zaman doğru orantılı değildir. Çöl gibi biyotoplarda alan büyük olsa da etki eden başka etmenlerden dolayı komünite büyük olamaz.
Soru: 4) Rekabet nedir? Rekabet çeşitlerini kısaca açıklayınız.
- Cevap: Ortamda kısıtlı bulunan kaynaklardan daha fazla yararlanmak için bireyler arasında yarış olur, buna rekabet denir. Rekabet, aynı türün bireyleri arasındaysa tür içi rekabet, farklı türlerin bireyleri arasındaysa türler arası rekabet adını alır.
Soru: 5) Komünitelerde sıkça su, ışık gibi kaynaklar için rekabet görülürken oksijen için rekabetin seyrek görülmesinin nedeni ne olabilir?
- Cevap: Kısıtlı kaynaklar için rekabet olur. Ortamda bol bulunan kaynaklar için rekabet olmaz. Örneğin besinin bol bulunduğu bir ortamda besin için rekabet olmaz.
Soru: 6) Tür içi rekabetin bireylere etkisi nedir? Örneklendirerek açıklayınız.
- Cevap: Tür içi rekabet, popülasyonun büyümesini sınırlandırır. Örneğin sümsük kuşları yuva kuracak yer için rekabet eder ve rekabeti kazananlar çoğalabilme şansı yakalarken kaybedenler çoğalamaz. Bu da popülasyon büyüklüğünü olumsuz etkiler.
Soru: 7) Türler arası rekabetin olası nedenleri nelerdir?
- Cevap: İki farklı tür aynı kaynağı kullanıyorsa ve bu kaynak sınırlıysa rekabet olur.
Soru: 8) Mutualizmin kommensalizmden farkları nelerdir?
- Cevap: Mutualizmde ekolojik ilişkideki organizmaların her ikisi de yarar sağlar. Kommensalizmde ise organizmalardan biri yarar sağlarken diğeri bundan etkilenmez.
Soru: 9) Parazitizmin popülasyon büyüklüğüne etkisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Parazitizmde ortak yaşam kuran organizmalardan biri yarar sağlarken diğeri zarar görür. Parazit yaşayan canlı çoğalırken konakçısı zarar gördüğünden yaşam şansı azalır, bazı durumlardaysa konakçı ölebilir. Bu da popülasyon büyüklüğünü olumsuz etkiler.
Soru: 10) Birincil süksesyon ile ikincil süksesyon arasındaki farklar nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Birincil süksesyon daha önce yaşam oluşmamış yerlerde görülen sıralı değişimdir ve klimaks komüniteye ulaşması çok daha uzun süre alır. İkincil süksesyon ise daha önce yaşam varken bir nedenden dolayı yok olduktan sonra yaşamın tekrar oluşmasıyla görülen sıralı değişimdir. Klimaks komüniteye ulaşması birincil süksesyona göre daha kısa sürer.
Soru: 11) Klimaks komünitenin özellikleri nelerdir?
- Cevap: Klimaks komüniteler dengeli ve olgundur. Bu komünitedeki tüm türler, uygun yaşam koşullarına sahip olur ve olağanüstü bir durum yaşanmadığı sürece ortam koşulları bu şekilde devam eder.
Soru: 12) Popülasyon yoğunluğuna etki eden etmenler nelerdir?
- Cevap: Popülasyon yoğunluğu, popülasyonu oluşturan bireylerin doğum ve ölüm oranlarından, popülasyona veya popülasyondan dışarıya göçlerden etkilenir.
Soru: 13) Habitatın taşıma kapasitesinin popülasyon büyüklüğüne etkisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Habitatın taşıma kapasitesi, bulunan kaynaklara bağlıdır. Habitat bozulmadan en fazla kaç bireyin yaşamına olanak verebileceği taşıma kapasitesini belirler. Bu nedenle popülasyon büyüklüğü, habitatın taşıma kapasitesinden doğrudan etkilenir. Bu sınıra yaklaşan popülasyonlarda doğum oranları azalır; ölüm oranları, hastalıklar, rekabet artar. Bunlar da popülasyonun büyümesini sınırlar.
Soru: 14) Popülasyon bireylerinin yaş dağılımı ile popülasyon büyüklüğü arasında nasıl bir ilişki vardır? Kısaca açıklayınız.
- Cevap: Popülasyonda genç ve ergin birey sayısı fazlaysa popülasyon büyüme eğilimi gösterir, üreme sonrası birey sayısı fazlaysa popülasyon küçülme eğilimindedir.
“11. Sınıf Tuna Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 237” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok