“Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

  • Cevap: 
1. Aşağıda verilenlerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Hücresel yapı B) Dokulardan oluşma C) Solunum yapma D) Beslenme E) Üreme
  • Cevap: B
2. I. Organel II. Hücre III. Doku IV. Organizma Yukarıda verilenlerin organizasyon düzeyinde dizilim sırası hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) I, III, II, IV B) I, III, IV, II C) I, II ,III, IV D) IV, III, II, I E) II, I, III, IV
  • Cevap: C
3. Aşağıda verilenlerden hangisi inorganik moleküldür? A) Proteinler B) Vitaminler C) Karbonhidratlar D) Yağlar E) Karbondioksit
  • Cevap: E
4. I. Özısısı birçok sıvıya göre yüksektir II. Kutuplu bir yapıya sahiptir III. Su molekülleri birbirlerine zayıf hidrojen bağı ile bağlıdır Su ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E
5. Yazın hava sıcaklıkları çok yükselmesine rağmen deniz sıcaklıkları çok fazla artmaz. Bunun sebebi, I. suyun özısısının yüksek olması II. ısının bir kısmının su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarının yıkımı için kullanılması III. suyun donarken yoğunluğunun azalması verilenlerden hangileridir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III
  • Cevap: C
6. I. Sulu çözeltisine H+ iyonu verir II. Kırmızı turnusol kâğıdını maviye dönüştürür III. pH değeri 7’den büyüktür Yukarıda verilenlerden hangileri asitler için doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: A
7. Selüloz molekülü ile ilgili verilen I. Bitkisel yapı polisakkaritidir II. İnsanlar tarafından sindirilemez III. Çok sayıda glikoz molekülünün birbirine bağlanmasıyla oluşur özelliklerden hangisi nişasta molekülü için de geçerlidir? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: B
8. I. Glikoz II. Riboz III. Maltoz IV. Laktoz Yukarıda verilen karbonhidrat çeşitlerinin hangilerinin yapısında glikozit bağı bulunur? A) I ve II B) III ve IV C) I, III ve IV D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV
  • Cevap: B
9. I. Basit organik maddelerden kompleks organik maddeler üretme II. Organik monomerlerden inorganik moleküller üretme III. Kompleks organik maddelerden basit organik maddeler üretme IV. İnorganik maddelerden organik maddeler üretme Yukarıda verilen dönüşümlerden hangileri tüm canlı hücrelerde gerçekleşebilir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV
  • Cevap: B
10. I. Bakteri, hayvan ve mantar hücrelerinde depolanma II. Mantarların hücre duvarının yapısına katılma III. Çok sayıda glikozun birbirine glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşma Yukarıda verilenlerden hangileri glikojen molekülünün özelliklerindendir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III
  • Cevap: D
11. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) 3 yağ asidinin 1 gliserol molekülüne bağlanması sonucu trigliseritler oluşur. B) Doymamış yağların H ile doyurulması sonucu margarinler oluşur. C) Doymuş yağlar hayvansal kaynaklı olup oda koşullarında katı hâlde bulunurlar. D) Fosfolipitler, yapısında 2 yağ asidi bulunduran ve hücre zarının yapısına katılan lipitlerdir. E) Steroitler depolandıkları için düzenleyici olarak kullanılan yağlardır.
  • Cevap: E
12. Amino asitler ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Yapılarında bulunan radikal grup, amino asitlerde çeşitlilik sağlar. B) Yapılarında bulunan amino grubu asidik, karboksil grubu baziktir. C) Proteinlerin en küçük organik molekülleridir. D) Hücre zarından geçebilirler. E) Enerji verici olarak kullanılabilirler.
  • Cevap: B
13. Glikoz + X ^ Maltoz + su Glikoz + Y ^ Sakkaroz + su Glikoz + Z ^ Laktoz + su Yukarıda disakkarit üretim denklemleri verilmiştir. Buna göre aşağıdaki seçeneklerin hangisinde X, Y, Z molekülleri doğru eşleştirilmiştir? A) Glikoz Fruktoz  Galaktoz B) Fruktoz  Galaktoz Glikoz C) Fruktoz Glikoz Galaktoz D) Galaktoz  Glikoz Fruktoz E) Glikoz Galaktoz Fruktoz
  • Cevap: A
14. I. Karbonhidrat II. Yağ III. Protein Yukarıda numaralandırılarak verilmiş olan besinlerin enerji verici olarak solunum reaksiyonlarında kullanım sırası hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) I, II, III B) II, III, I C) II, I, III D) III, II, I E) III, I, II
  • Cevap: A
15. Bir fosfolipit molekülü için I. Fosforlu ve gliserollü kısmı hidrofiliktir II. Yağ asidi kısmı hidrofobiktir III. D vitamini ve bazı eşeysel hormonların yapısına katılır verilenlerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: B
16. Yağlar ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Nötral yağların bu ismi almasının sebebi yapılarında sadece C, H, O atomlarını bulundurmasıdır. B) Bir molekül nötral yağ yapısında en az iki, en fazla dört çeşit monomer bulunur. C) Fosfolipitler hücre zarının temel yapısını oluşturur. D) Steroitler, depo edilen ve enerji verici olarak kullanılan yağlardır. E) Steroitler sinir hücrelerindeki miyelin kılıfın yapısını oluşturur.
  • Cevap: D
17. I. Protein sentezi zarsız bir organel olan ribozomda gerçekleşir II. Protein sentezi bir dehidrasyon reaksiyonudur III. Proteinlerin üç boyutlu yapılarının geri dönüşümsüz bozulmasına renatürasyon denir Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III
  • Cevap: D
18. I. Bağışıklık sisteminin zayıflaması II. Yaraların geç iyileşmesi III. Ödem oluşumu Protein eksikliğinde yukarıda verilen sağlık sorunlarından hangileri oluşur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E
19. Aşağıda enzimlerin yapısı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Basit enzimler sadece proteinden oluşmuş apoenzim kısmına sahiptir. B) Bileşik enzimlerin organik yapılı yardımcı kısımlarına kofaktör denir. C) Bileşik enzimlerde apoenzim, substratı seçer. D) Enzimler %15’in altında su içeren ortamlarda çalışamaz. E) Enzim ile substratı yapboz parçaları gibi birbiri üzerine oturur.
  • Cevap: B
20. I. Enzimlerin çalışmasını artıran maddelere inhibitör denir II. Tüm enzimler takımlar hâlinde çalışır III. Bir substrat için bir çeşit enzim vardır Enzimler ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri yanlıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E
21.Yukarıda verilenlere göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Enzim X, Enzim Y ve Enzim Z takımlar hâlinde çalışır. B) Enzim Y’nin ürünü Enzim Z’nin substratıdır. C) Gen Z mutasyona uğrarsa ortamda D maddesi birikir. D) Gen X mutasyona uğrarsa D maddesi üretilemez. E) Gen Y mutasyona uğrarsa ortamda B maddesi birikir.
  • Cevap: C
22.Vitaminlerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Organik olmalarına rağmen enerji vermezler. B) Hücre zarından geçebilirler. C) Suda çözünenleri depo edilebilir. D) A ve D vitaminleri provitamin adı verilen öncül maddelerden üretilir. E) Enzimlerin yapısına katıldıklarından düzenleyici moleküllerdir.
  • Cevap: C

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Netbil Yayınları Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.