“Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

  • Cevap: 

1. Potasyum sülfat tuzu hangi asit ve bazın tepkimesiyle elde edilebilir? Tepkimenin denklemini yazınız.

  • Cevap: 2 KCl + H2SO4 → 2 HCl + K2SO4

2. Bir yiyeceğin asit ya da baz içerdiğini nasıl ortaya çıkarırsınız?

  • Cevap: Asit ekşi baz acıdır, tadarak asit ya da baz içerdiğini ortaya çıkarabiliriz.

3. Bir çözeltinin (maddenin) pH değeri neyi ifade eder?

  • Cevap: pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir.

4. Bir tepkimenin nötralleşme tepkimesi olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Cevap: Asit ve bazlar birbirine karıştırıldığında kimyasal tepkimeye girerler ve tuz ile su oluşur. Bu olaya nötralleşme tepkimesi denir. Tabii ki burada tuz deyince sadece sofra tuzu anlaşılmamalı. Nötrleşme tepkimelerinde asit asitlik özelliğini baz da bazlık özelliğini kaybeder.

5. Magnezyum hidroksit antiasit şurup ya da haplarda, midenizdeki asidi nötralleştirerek mide yanmasını önlemek için kullanılır. Bu nötralleşme tepkimesinin denklemi nasıldır? Yazınız.

  • Cevap: Yemek borusu ve midede hissedilen mide yanması ya da mide ekşimesi diye tabir edilen bir histir. Mide yanması çoğunlukla yemek tüketiminden sonra, öne doğru eğilme ile akşam saatlerinde ve yatağa uzanıldığında artmaktadır. Mide yanmasına ek olarak ağızda asit tadı veya acı bir tat hissedilmektedir.

6. Yandaki tabloda pH’si verilen yiyecekleri asitliğinin fazlalığına göre sıralayınız. En asidik yiyecek hangisidir?

  • Cevap: En asidik yiyecek limon suyudur. Yiyecekleri asitliğinin fazlalığına göre sıralarsak;

Limon suyu Lahana turşusu Yoğurt Pancar Peynir Yumurtanın beyazı

7. Sülfürik asit, asetik asit, fosforik asit gibi asitleri sulandırmamız gerektiğinde, su üzerine asit dökerek bu işlemi yaparız. Neden? Açıklayınız.

  • Cevap:  Asidin suda çözünmesinden dolayıdır.

8. Aşağıdaki verilen madde çiftleri arasındaki tepkimenin denklemleri nasıldır? Yazınız.

a. Magnezyum ile nitrik asit b. Kalsiyum oksit ile su c. Magnezyum hidroksit ile fosforik asit

  • Cevap:

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.