Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
“Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Cevap: 1. Akarsuyun akımını neler etkiler? Cevap: Akarsuyun akımını yatak eğimi, iklim koşulları ve beslendi
“Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
- Cevap:
1. Akarsuyun akımını neler etkiler?
- Cevap: Akarsuyun akımını yatak eğimi, iklim koşulları ve beslendiği kaynaklar etkiler.
2. Buzulların oluşturduğu yer şekillerine nerelerde rastlanır?
- Cevap: Buzulların oluşturduğu yer şekillerine yüksek yerlerde ve yüksek enlemlerde rastlanır.
3. Travertenler nasıl oluşur?
- Cevap: Travertenler sudaki kirecin üst üste çökelmesiyle oluşur.
4. Rüzgârın oluşturduğu yer şekillerinin yaygın olduğu yerlerin iklim koşulları ve bitki örtüsü nasıldır?
- Cevap: Rüzgârın oluşturduğu yer şekillerinin yaygın olduğu yerlerde yağış az, buharlaşma çoktur. Bitki örtüsü yoktur ya da seyrektir.
5. Delta oluşması için hangi koşullar gerekir?
- Cevap: Delta oluşması için akarsuyun bol materyal taşıması, kıyıda güçlü akıntıların olmaması, kıyı derinliğinin ve gelgit genliğinin az olması gerekir.
6. Ria kıyı tipi nasıl oluşur?
- Cevap: Ria kıyı tipi akarsu vadilerinin deniz suları altında kalmasıyla oluşur.
7. Fiyort kıyı tipine nerelerde rastlanır? Neden?
- Cevap: Fiyort kıyı tipine kutuplara yakın yerlerde rastlanır. (İskandinav Yarımadası, Kanada, Arjantin, Şili.) Çünkü bu tür kıyılar, buzul vadilerinin deniz suları altında kalmasıyla oluşur.
8. Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır?
- Cevap: Türkiye’de karstik şekillere daha çok Toroslar ’da rastlanır.
9. Türkiye’de ria kıyı tipine nerelerde rastlanır?
- Cevap: Türkiye’de ria kıyı tipine Güneybatı Ege’de, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında rastlanır.
10. Akarsular hangi yörelerde menderesler oluşturur?
- Cevap: Akarsular eğimin az olduğu yerlerde menderesler oluşturur.
11. Türkiye’nin nerelerinde rüzgâr erozyonu daha fazladır?
- Cevap: Konya Karapınar çevresi, Tuz gölü çevresi, Güneydoğu Anadolu’nun güneyi ile kıyılardaki kumsallarda rüzgâr erozyonu daha fazladır.
12. Türkiye’de kırgıbayır örneklerine hangi yörelerde rastlanır?
- Cevap: Türkiye’de kırgıbayır örneklerine Nevşehir çevresi, Mersin Mut çevresi ve Güneydoğu Anadolu’da rastlanır.
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 79” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok