“Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

Soru: Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.
  • Cevap: 
Soru: 1) Cumhuriyetin ilanının önündeki en büyük engel nedir?
  • Cevap: Cumhuriyetin ilanının önündeki en büyük engel saltanattır.
Soru: 2) Yeni kurulan meclis, hangi antlaşmayı onaylamıştır?
  • Cevap: Yeni kurulan meclis Lozan Antlaşması’nı onaylamıştır.
Soru: 3) 25 Ekim 1923’te hükümetin istifası, Mustafa Kemal Paşa’ya beklediği hangi fırsatı vermiştir?
  • Cevap: Bu olay Mustafa Kemal Paşa’ya Cumhuriyet’i ilan etmek için beklediği fırsatı verdi.
Soru: 4) 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulmaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, arkadaşlarına fikrini nasıl açıklamıştır?
  • Cevap: 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulmaması üzerine Mustafa Kemal Paşa “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” diyerek fikrini açıkladı.
Soru: 5) Cumhuriyet ne zaman ilan edilmiştir ve cumhuriyetin ilanı nasıl karşılanmıştır?
  • Cevap: Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir ve cumhuriyetin ilanı “Yaşasın Cumhuriyet!” sesleri arasında alkışlarla karşılandı.
Soru: 6) Gazi Mustafa Kemal Paşa, kaç oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir?
  • Cevap: Gazi Mustafa Kemal Paşa, 158 oyun tamamını alarak cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Soru: 7) İlk hükümeti kurmakla kim görevlendirilmiştir?
  • Cevap: İlk hükümeti kurmakla İsmet İnönü görevlendirilmiştir.
Soru: 8) Hepimizin başlıca vatandaşlık görevi nedir?
  • Cevap: Hepimizin başlıca vatandaşlık görevi Türk milletinin karakterine en uygun yönetim biçimi olan cumhuriyeti korumak ve sahip çıkmaktır.
Soru: Sizce Atatürk neden cumhuriyet yönetimini seçmiştir? Bu konudaki düşüncelerinizi belirtiniz.
  • Cevap: Atatürk cumhuriyet yönetimini tek kişinin egemenliğine karşı çıktığı, halkın da yönetime katılması söz konusu olduğu için seçmiştir.
Soru: Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Bu paragraftan hareketle Atatürk’ün Türk gençliğine niçin güvenip inandığını ve Türkiye Cumhuriyeti’ni emanet ettiğini açıklayınız. Atatürk, “Tarihi yaşadığımız gibi yazdık fakat geleceği cumhuriyete inananlara, onu koruyanlara ve yaşatacak olanlara emanet etmek gerekiyor.” diyordu. O, Türk gençliğinin sağduyusuna, milliyetçiliğine, vatan sevgisine inandığını ve onlara güvendiğini söylüyordu.
  • Cevap: Türk gençliği Kurtuluş Savaşı’nda vatanımıza sahip çıktığı, canı ve gençliğini kaybetme pahasına vatan savunması için kendisini cepheye attığı, kendisini vatan için feda ettiği ve genç Cumhuriyet’e sahip çıktığı için Atatürk Türk gençliğine inanıp güvenmektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.