Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Motor güçleri aynı olmasına karşın bir hovercraftın bir gemiden daha hızlı gitmesinin nedenini açıklayınız.
- Cevap: Gemiler su direnci ile karşılaşır ve sürtünme daha fazla olur. Hovercraflarda ise sürtünme az olur, daha küçük ve hafiftirler. Bu nedenle sürtünme ve su direncine daha az maruz kalırlar.
2. Aşağıdaki resimlerde harekete karşı koyan kuvvetler nelerdir?
- Cevap:

3. Bavul, valiz gibi araçlara tekerlek takılmasının sürtünmeyle bir ilgisi var mıdır?
- Cevap: Evet vardır. Tekerlek takılarak sürtünme azalır ve valiz bavul daha kolay taşınır.
4. Bisikletin durmasını sağlayan, frendeki sürtünme kuvvetidir. Frendeki sürtünme kuvvetiyle bisikleti hareket ettiren kuvvetin yönleri nasıldır?
- Cevap: Sürtünme kuvvetinde cisimlerin yönü değişmez. Bu nedenle bisikletin yönünde değişim olmaz.
5. Banyo süngerini sıktığınızda veya bir yayı, lastiği çektiğinizde uyguladığınız kuvvetin çeşidi hakkında ne söylersiniz?
- Cevap: Kas kuvveti uygularız.
6. Duran bir topa vurduğunuzda, kuvvetin uygulandığı yönle topun hareket yönü arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap: Doğru bir orantı vardır. Kuvvetin uygulandığı yön ile topun gideceği yön aynı şekildedir.
7. Bir günde yaptığınız işleri düşününüz. Bu işlerde uyguladığınız kuvvetler nelerdir?
- Cevap: Kas kuvveti, sürtünme kuvveti, yer çekimi kuvveti, itme çekme kuvveti.
8. Yüzeylerin düz ya da pürüzlü oluşu sürtünmeyi nasıl etkiler?
- Cevap: Düz yüzeylerde sürtünme daha az pürüzlü yüzeylerde sürtünme daha fazla olur.
9. Tekerli patenle düz zeminde daha kolay hareket edilir. Neden?
- Cevap: Çünkü sürtünme daha az olur.
10. Kış aylarında otomobil tekerleklerine zincir takıldığını görmüşsünüzdür. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
- Cevap: Sürtünmeyi arttırmak ve arabanın kaymasını engellemek için.
“5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ada Yayınları Sayfa 77” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok