Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. Br elementi doğada 79Br ve 81Br izotoplarının karışımı olarak bulunur. Bromun ortalama atom kütlesi 80’dir. Buna göre doğadaki Br atomlarının % kaçı 79Br izotopudur?
- Cevap: 0,2
2. C3H5(OH)3 yakıldığında 8 mol H2O bileşiği oluşurken kaç mol O2 gazı harcanır?
- Cevap: 0,1
3. N2O4(g) —► 2NOz(g) tepkimesi bir kaba 4 mol N2O4 konularak başlatılıyor. Bir süre sonra kapta toplam 6 mol molekül bulunduğu saptanıyor. Bu anda tepkimenin % kaçı tamamlanmış olur?
- Cevap: 80
4. X elementi doğada 63X ve 65X izotoplarının karışımı olarak bulunuyor. Doğadaki X atomlarının %25’i 63X’tür. Buna göre X’in ortalama atom kütlesi kaçtır?
- Cevap: 3
5. 44,8 gram Fe buhara tutuluyor. 3Fe(k) + 4H2O(s) □ Fe3O4(k) + 4H(g) tepkimesine göre, kütledeki artış 12,8 gramdır. Buna göre başlangıçta alınan demirin % kaçı oksitlenmiştir? (Fe: 56 g/mol, O: 16g/mol)
- Cevap: Kimyasal
6. NF3 + AICI3
➜ N2 + Cl2 + AIF3 tepkimesi, en küçük tam sayılarla denkleştirilirse ürünlerin katsayıları toplamı kaç olur?
- Cevap: Tuz
7. 2NH3(g)
➜ N2(g) + 3H2(g) tepkimesine göre 0,8 mol NH3 gazının %25’i ayrıştırılıyor. Buna göre kaç gram N2 oluşur? (N:14 g/mol)
- Cevap: İzotop
8. CnH2n(OH)2 genel formülüne sahip bir maddenin 1 molünün yanması için 5,5 mol O2 kullanılıyor. Buna göre n kaçtır?
- Cevap: Eşittir.
9. 2NaHCO3(k)
➜ Na2CO3(k) + CO2(g) + H2O(g) tepkimesine göre %40 verimle 21,2 g Na2CO3 elde etmek için kaç gram NaHCO3 ısıtılarak ayrıştırılmalıdır?
(Na: 23 g/mol, O: 16 g/mol, H: 1 g/mol, C: 12 g/mol)
- Cevap: 12
10. Avogadro sayısı kadar atom içeren X2Y4 molekülü kaç moldür? (Avogadro sayısı: NA)
- Cevap: 90
11. 0,28 mol S2’den den en fazla kaç gram SO3 elde edilebilir? (0:16 g/mol, S: 32 g/mol)
- Cevap: 2
12. 0,3 mol H2O’daki kadar hidrojen atomu içeren C2H6 kaç gramdır? (C: 12 g/mol, H: 1 g/mol)
- Cevap: 56
13. Mol sayıları eşit olan CH4, C2H2 ve C2H4 gazları karışımının yanmasından 5 mol C02 gazı oluşuyor. Buna göre karışım kaç moldür?
- Cevap: 4
14. Atom numarası 14 olan silisyumun doğada üç izotopu vardır. Bunlar 28Si, 29Si, 30Si izotoplarıdır. Bu izotopların doğadaki kütlece bulunuş miktarları kütlece sırasıyla %92,3 28Si, %4,7 29Si ve %3 30Si dır. Buna göre silisyumun ortalama atom kütlesi kaçtır?
- Cevap: 4
15.3P + 5HNO3 + 2H20
➜ 3H3PO4 + 5X tepkimesi verildiğine göre, X ile gösterilen maddenin mol kütlesi kaçtır? (P:31 g/mol, H: 1 g/mol, N: 14g/mol, O: 16g/mol)
- Cevap: 45
16. 24 gram C katisından en fazla 32 gram CH4 gazı elde ediliyor. Buna göre 16 gram H2 gazı ve yeterince C’un tepkimesinden en fazla kaç gram CH4 gazı elde edilir?
- Cevap:
17. X ve Y elementlerinin kütlece birleşme oranlarını saptayabilmek için iki deney yapılıyor.
I. Deney: 15gXile20g Y den en çok 32 g bileşik oluşabiliyor.
II. Deney: 18gXile35g Y den en çok 48 g bileşik oluşabiliyor.
Bu sonuçlara göre X ile Y’nin kütlece birleşme oranı kaçtır?
- Cevap:
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Uygun Basın Yayınları Sayfa 67” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok