Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
“Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
- Cevap:
1. I. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
II. Zn ile tepkimeye girdiğinde H2 gazı açığa çıkarır.
III. Turnusol kâğıdına etki eder.
Yukarıdaki yargılardan hangisi ya da hangileri asit ve bazların ortak özelliğidir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
2. Aşağıdakilerden hangisinde, maddenin sulu çözeltisinin özelliği yanlış verilmiştir?
- Cevap: B
I. Cu(k) + HNO3(suda) —►
II. Na(k) + HCI(suda) —►
III. Zn(k) + NaOH(suda) —
3. Yukarıda verilen tepkimelerden hangisi ya da hangilerinde H2 gazı açığa çıkar?
A) Yalnız II
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: D
4. Aşağıdaki maddelerden hangisi hem HCI hem de KOH ile tepkime verir? A) Al B) Cu C) Au D) C02 E) S02
- Cevap: A
5. Aşağıdaki tepkimelerden hangisinde açığa çıkan gaz diğerlerinden farklıdır? A) Zn(k) + KOH(suda) —► B) Cu(k) + H2SO4(suda) —► C) Al(k) + HCI(suda) —► D) Mg(k) + HNO3(suda) —► E) Na(k) + HCI(suda) —-►
- Cevap: B
6. I. H2SO4(suda) + NaOH(suda) —►
II. KOH(suda) + HNO3(suda) —►
III. HCI(suda) + CH3COOH(suda) —►
Yukarıda verilen madde çiftlerinden hangisi ya da hangileri arasında nötralleşme tepkimesi gerçekleşir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve
- Cevap: B
7. Kaplardaki sulu çözeltilere, kırmızı turnusol kâğıdı batırılırsa çözeltilerin her birinin turnusol kâğıdını dönüştüreceği renkler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: A
8. “Oda sıcaklığında hazırlanan asidik çözeltilerin pH’si 7’den küçük, bazik çözeltilerin pH’si 7’den büyük, nötr çözeltilerin pH’si ise 7’dir.” Yandaki kapta bulunan X çözeltisi üzerine, Y çözeltisi eklendiğinde oluşan yeni çözeltinin pH’si 12 olarak ölçülüyor. Buna göre;
I. X çözeltisi asidiktir.
II. Y çözeltisi NaOH çözeltisi olabilir.
III. X ve Y çözeltileri karıştırıldığında nötralleşme tepkimesi gerçekleşir,
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
9. Yukarıdaki tabloda bazı maddelerin sulu çözeltileri asit ve baz olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmaların kaç tanesi doğrudur? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6
- Cevap: B
10. Yandaki düzenekte erlenmayerde bulunan KOH çözeltisi üzeri ne büretteki HCI çözeltisi yavaş yavaş ekleniyor. Buna göre;
I. Erlenmayerde nötralleşme tepkimesi gerçekleşir.
II. Erlenmayerde KCI tuzunun sulu çözeltisi oluşur.
III. Erlenmayerde başlangıca göre pH değeri azalır,
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
11.1 mol H2S04 içeren bir sulu çözelti,
I. 2 mol KOH
II. 2 mol HCOOH
III. 1 mol Ca(OH)2
içeren sulu çözeltilerden hangileri ile tepkimeye girdiğinde tamamen nötrleşir?
A) Yalnız II
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: D
12. “Bir maddenin tepkimeye girme isteksizliğine asallık (inertlik) adı verilir.” Buna göre I- Au(k) + H2SO4(suda) —► II. Cu(lc) + 2H2SO4 (suda) —► III. Zn(lt) + H2SO4 (suda) —► tepkimelerinden hangilerinde altı çizilerek belirtilen elementler asal olarak davranmaz? A) Yalnız III B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: D
13. Asidik ve bazik içerikli temizlik maddeleri ve bunların kullanımlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Yağ çözücüler ciltte yanık ve yaralara neden olabilir. B) Tuz ruhu kullanımı, havasız bir ortamda zehirlenmeye neden olabilir. C) Kireç çözücüler kuvvetli bazik maddeler içerir. D) Lavabo açıcıların aşırı kullanımı küvet ve lavabo taşlarını aşındırabilir. E) Deterjanların içerdiği yüzey aktif maddeler çevre kirliliğine neden olur.
- Cevap: C
“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 165” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok