“Aşağıdaki sorulan okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki sorulan okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.


Soru: Aşağıdaki sorulan okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.
  • Cevap: 

Soru: 1) İki kardeş hangi mevsimde ve nasıl bir havada yürüyüşe çıkmıştır?
  • Cevap: İki kardeş yaz mevsiminde ve çok sıcak bir havada yürüyüşe çıkmıştır.

Soru: 2) Yürüyüş, kardeşlere niçin zehir olmuştur?
  • Cevap: Sıcak havadan dolayı çok yorulup susuz kaldıkları için yürüyüş kardeşlere zehir olmuştur.

Soru: 3) Kardeşler neyi merak etmişlerdir? Meraklarını neden giderememişlerdir?
  • Cevap: Kardeşler, su içtikleri çeşmeyi kimin yaptırdığını merak ettiler ama çeşmedeki yazı silik olduğu için meraklarını giderememişlerdir.

Soru: 4) Sizce şair gönüllerimizi neden çeşmeye benzetmiştir?
  • Cevap: Şair, nasıl bir çeşmeden hiç kesilmeden su akıyorsa gönüllerimizin de sürekli iyilik yapmasını istediği için gönüllerimizi çeşmeye benzetmiştir.

Soru: 5) Şair, “Yavrum, adsız bir çeşme ol.” sözüyle ne anlatmak istemiştir?
  • Cevap: Şair bu sözle yaptığımız iyiliklerde kendimizi belli etme, adımızı öne çıkarma gibi bir amacımız olmaması gerektiğini, yaptığımız iyilikleri gizli tutmamız gerektiğini anlatmak istemiştir.

Soru: 6) “Adsız Çeşme” şiirinin çocuklara öğüt vermek amacıyla yazılmış bir şiir olduğu söylenebilir mi?
  • Cevap: Evet söylenebilir. Şair, çocuklara iyilik yapmalarını ve bu iyiliklerinde bir karşılık beklememeleri gerektiğini öğütlemiştir.

Soru: Şair, iyiliği niçin suya benzetmiş olabilir? “Adsız Çeşme” şiirinin şairi siz olsaydınız iyiliği neye benzetirdiniz? Niçin?
  • Cevap: Şair, nasıl ki su kesintisiz akıyorsa iyiliklerimizin de aynı şekilde sürekli olması gerektiğini anlatmak için iyiliği suya benzetmiş olabilir. Ben olsam iyiliği uçsuz bucaksız olduğu için gökyüzüne benzetirdim.

Soru: Sizce şair, şiire neden “Adsız Çeşme” başlığını vermiş olabilir? Siz olsaydınız bu şiire hangi başlığı verirdiniz? Niçin?
  • Cevap: Şair, şiirdeki çeşmeyi yaptıran kişinin belli olmaması, çeşmenin bir karşılık beklenmeden yapılması nedeniyle şiire bu adı vermiş olabilir. Ben olsam şiire “İyilik Çeşmesi” adını verirdim. İnsanların sürekli akan su gibi iyilik yapması gerektiği düşüncesinden dolayı bu adı tercih ederdim.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.