“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevabını işaretleyelim.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevabını işaretleyelim.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevabını işaretleyelim.

1. Kuvvetle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur? A) Cisimlerde sadece şekil değişikliğine neden olur. B) Tamamı doğal olarak gerçekleşir. C) İnsan etkisi olmadan kuvvet olmaz. D) Kuvvetin büyüklüğü dinamometre ile ölçülür.

  • Cevap: D

2. Aşağıda bir bisikletin hareket yönü verilmiştir.

Bu bisikletin hareketi ile ilgili I. Hareket yönü ile aynı yönde bir kuvvet uygulanır ise bisiklet durur. II. Hareket yönü ile zıt yönde bir kuvvet uygulanır ise bisiklet yavaşlar. III. Hareket yönü ile aynı yönde bir kuvvet uygulanır ise bisiklet hızlanır,
yargılarından hangisi ya da hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız I C) I ve II D) II ve III

  • Cevap: D

3. Aşağıdakilerden hangisinde sürtünme kuvveti ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir? A) Sürtünme kuvvetinin yararları vardır. B) Sürtünme kuvvetinin zararları vardır. C) Cisimlerin hareketini engeller. D) Metal parçaların aşınmasını engeller.

  • Cevap: D

I. Hava, cisimlere sürtünme kuvveti uygular. II. Sıvılar, cisimlere sürtünme kuvveti uygulamaz. III. Tahta bir yüzey yağlanırsa sürtünme kuvveti artar.
4. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

  • Cevap: A

5. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti fazladır. B) Kapı menteşelerini yağlamak sürtünmeyi azaltır. C) Gemilerin burnunun sivri olması sürtünmeyi artırmak içindir. D) Araçların tekerleklerine zincir takılması sürtünmeyi artırmak içindir.

  • Cevap: C

I. Kuvvetin büyüklüğü dinamometre ile ölçülür. II. Dinamometre içinde yay bulunur. III. Dinamometrenin ucuna cisim asıldığında yay sıkışır.
6. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

  • Cevap: B

Aşağıda verilen sütün grafiğinde bir dinamometreye ayrı ayrı asılan A, B ve C cisimlerinin dinamometrede meydana getirdiği uzama miktarları gösterilmiştir.


7. Bu grafiğe göre aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? A) C cisminin uyguladığı kuvvet en fazladır. B) A cisminin uyguladığı kuvvet en azdır. C) Kuvvet arttıkça uzama miktarı azalır. D) Cisimlerin uyguladığı kuvvetler arasında B > A > C ilişkisi vardır.
  • Cevap: B

Kaykay kullanan Ceren, asfalt yolda hızla gidebilmekte ancak asfalt yolun bitimindeki çakıllı yola geldiğinde kaykayını kullanmakta zorlanmaktadır.
8. Buna göre Ceren’in çakıllı yolda kaykayı kullanmakta zorlanmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Sürtünme kuvvetinin çakıllı yolda az olması B) Sürtünme kuvvetinin asfalt yolda fazla olması C) Pürüzlü yüzeyde sürtünme kuvvetinin fazla olması D) Ceren’in kaykaya uyguladığı kuvvetin artması

  • Cevap: C

9. Aşağıdakilerden hangisi sürtünme kuvvetinin hayatımıza olumlu etkilerine örnektir? A) Metal parçaların aşınması B) Ayakkabıların eskimesi C) Kıyafetlerin yıpranması D) Kalemle yazı yazılabilmesi

  • Cevap: D

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.