Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.
- Cevap:
1. Sarı tohum rengi (S) , yeşil tohum rengine (s) rengidir. Sarı tohum rengine sahip bir bezelyenin genotip, bu bitkin genotipli hangi bitki veya bitkilerle çaprazlanması sonucunda anlaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III
- Cevap: C
2. I. AaBb x AaBb
II. aaBB x AAbb
III. AABB x aaBb
Yukarıdaki çaprazlamalar sonucu oluşacak bireylerin genotip çeşitlerinin fazla olandan az olana doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) I - II - III
B) I - III - II
C) II - III - I
D) II - III - I
E) III - II - I
- Cevap: B
3. Sarı tohumlu ve kırmızı çiçekli bir bezelye bitkisinin her iki özellik yönüyle de homo- zigot ya da hetorozigot olup olmadığını anlamak için aşağıda genotipleri belirtilen bireylerden hangisiyle çaprazlanması gerekir? (Sarı tohum rengi, yeşil tohum rengine; kırmızı çiçek rengi, beyaz çiçek rengine baskındır.) S - Sarı tohum rengi s - Yeşil tohum rengi K - Kırmızı çiçek rengi k - Beyaz çiçek rengi A) SSKK B) sskk C) SsKK D) ssKK E) SSkk
- Cevap: B
4. Yandaki şekli verilen kromozom ve üzerindeki alel çiftleriyle ile ilgili
I. 1 ve 2 kromozomlar homolog kromozamlardır.
II.1 ve 2 karakterler hetorozigottur.
III. Her bir karakter baskın fenotip oluşturur.
durumlarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
5. Kahverengi gözlü anne ve babanın birinci çocukları kahverengi gözlü olurken ikinci çocukları mavi gözlü olmuştur. Bu durumda anne, baba ve ikinci çocuğun genotipleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? (Kahverengi göz rengi geni: K, mavi göz rengi geni: k) A) Kk KK KK B) KK KK KK C) Kk kk kk D) KK Kk Kk E) Kk Kk kk
- Cevap: E
6. AaBbCc genotipli bir bireyde ABC/abc genleri bağlı genleridir. Buna göre aşağıda genotipleri belirtilen gamet çeşitlerinden hangileri çift krossing over sonucunda oluşmuştur? A) ABC B) aBC C) ABc D) aBc E) abC
- Cevap: D
7.Yukarıdaki soy ağaçlarından hangileri, X kromozomunun homolog olmayan parçası üzerinde taşınan, resesif bir özelliğin kalıtımını gösteriyor olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: D
8. Aşağıdaki soyağacında kısmi renk körlüğünü fenotipinde gösteren bireyler koyu renkte gösterilmiştir. Buna göre I ve II ile gösterilen bebeklerin kısmi renk körü olabilme ihtimalleri nedir? A) 1/2 1/2 B) 1/4 1/4 C) 1/4 1/2 D) 1 1/2 E) 1/2 1
- Cevap: C
9.Yukarıda genotipleri verilen ailelerden hangilerinin AB Rh(-) çocukları olabilir? A) I ve II B) II ve IV C) I, II ve III D) I ve III E) I, II ve IV
- Cevap: C
10. Aşağıdaki soy ağaçlarında iki ailenin Rh durumları gösterilmiştir. Bu ailelerin 2. çocuklarında kan uyuşmazlığı görülebilme ihtimali aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? 1. Aile 2. Aile A) %50 0 B) %50 %50 C) 0 %50 D) 0 0 E) %100 %50
- Cevap: A
11. I. X kromozomuna bağlı baskın gen
II. X kromozomuna bağlı çekinik gen
III. Y kromozomuna bağlı çekinik gen
Yukarıda belirtilen genlerden hangilerinin babada bulunması durumunda bu özellikler bu babaya ait erkek çocuklarda kesinlikle görülür?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
- Cevap: C
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Berkay Yayınları Sayfa 128” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok