“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların cevaplarını işaretleyiniz.

  • Cevap: 

1. Kısmi renk körü bir anne ile sağlıklı bir babanın iki çocukları oluyor. 1. çocuklarının kısmi renk körü erkek, 2. çocuklarının ise taşıyıcı bir kız olma ihtimali nedir? A) 1/2 B) 1/4 C) 1/8 D) 1/16 E) 0

  • Cevap: B

2. İnsanlarda albinoluk, (a) çekinik genlerle taşınan bir özelliktir. Buna göre; I. Aa x aa, II. Aa x Aa, III. aa x AA
genotipli ailelerden hangilerinin albino çocukları olabilir? (A. Normal, a. Albino) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

  • Cevap: D

3. I.AB x BB II.MN x MN III.Aa x aa
Yukarıda belirtilen çaprazlamalardan hangilerinin sonucunda fenotip ve genotip oranları eşit çıkar? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

4. I. AB x 0 II. AB x B III. A x AB
Yukarıda fenotipleri verilen ebeveynlerden hangilerinin AB genotipte çocukları olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

5. I. Monohibrit II. Dihibrit III. Eş baskınlık
Yukarıdaki belirtilen çaprazlama çeşitlerinden hangilerinde baskınlık-çekiniklik durumu görülür? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III

  • Cevap: C

6. Kontrol çaprazlaması; I. Baskın özellikteki fenotipin belirlenmesi, II. Bağlı genlerin belirlenmesi, III. Eş baskınlığın araştırılması
amaçlarından hangilerini gerçekleştirmek için yapılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

  • Cevap: A

7. - ABO sistemi - Rh faktörü - MN faktörü
Yukarıda belirtilen özelliklerin tamamı dikkate alındığında insanlar kaç farklı ge- notipte ve fenotipte olabilir?

  • Cevap: B

8.Yukarıdaki şekillerde iki karakteri belirleyen genlerin bağlı (I) veya bağımsız (II) olma durumları gösterilmiştir. Genotipleri verilen I ve II. hücrelerde kros- sing over olayının gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumunda kaç farklı genotipte gamet oluşabileceği aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

  • Cevap: B

9. 1. Karakterlerin atadan yavruya geçmesini sağlayan faktörler bulunur. 2. F1 dölündeki bütün bireyler birbirine benzer. 3. Alel çiftlerinden her biri değişime uğramadan birbirinden ayrılarak gametlere gider. 4. Karakterlerle ilgili biri anneden, diğeri babadan gelen birbirine benzer ya da farklı olabilen bir çift alel vardır. Bu aleller birbirinden farklı olursa biri baskın, diğeri ise çekinik kalır.

Yukarıda Mendel Yasaları ifade edilmiştir. Bu yasalarla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? A) 1. Gen yasası B) 4. Eş baskınlık yasası C) 2. Benzerlik (izotip) yasası D) 3. Ayrılma yasası E) 3. Bağımsız dağılım yasası

  • Cevap: B

10.Yukarıdaki soyağacında I, II ve III rakamlarıyla gösterilen bireylerden hangileri, kan grubu antijenlerinden en az bir çeşidini kesinlikle taşır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III

  • Cevap: D

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Berkay Yayınları Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.