Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
- Cevap:
1. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde birlikte verilen yer şekillerini farklı dış güçler oluşturmuştur? A) Moren - sirk gölü B) Vadi - kırgıbayır C) Ova - menderes D) Mantarkaya - buzul vadisi E) Barkan - yardang
- Cevap: D
2. Bir akarsu vadisinde yatak eğiminin azaldığı yerlerde aşağıdakilerden hangisi görülmez? A) Akarsuyun büklümler oluşturması B) Akarsuyun taşıdığı materyalleri biriktirmesi C) Akarsu boyunun uzaması D) Akarsuyun akış hızının azalması E) Akarsu aşındırmasının artması
- Cevap: E
3. Akarsu aşındırmasının son evresinde oluşur.
Deniz seviyesine yakın hafif engebeli düzlüklerdir.
Yukarıdaki özellikler aşağıdaki yer şekillerinden hangisine aittir?
A) Peneplen
B) Ova
C) Delta
D) Plato
E) Kırgıbayır
- Cevap: A
4.Akarsu aşındırmasının son döneminde yatak eğimi azalır ve deniz seviyesine yaklaşır. Bu durumda akarsu denge profiline ulaşmış olur.
Aşağıdaki durumlardan hangisinde denge profiline ulaşmış bir akarsuyun yatak eğimi yeniden artar?
I. Deniz seviyesinin çekilmesi
II. Kara yükselmesi
III. Deniz seviyesinin yükselmesi
IV. Karanın çökmesi
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I ve III E) II ve IV
- Cevap: A
5. Aşağıdaki şekillerden hangisinin oluşması için suda kolay çözünen kayaçların yaygın olması gerekir? A) Barkan B) Mantarkaya C) Yer altı mağarası D) Peribacası E) Peneplen
- Cevap: C
6. Bir akarsu ağzında haliç oluşmuş ise bu yerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi kesin olarak doğrudur? A) Akarsu biriktirmesi etkilidir. B) Gelgit genliği fazladır. C) Kıyıda güçlü akıntılar yoktur. D) Denizin derinliği azdır. E) Yüksek enlemlerdir.
- Cevap: B
7. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisi, diğerlerinden farklı bir dış güç tarafından oluşturulmuştur? A) Ova B) Vadi C) Dev kazanı D) Plato E) Mantarkaya
- Cevap: E
8. İstanbul ve Çanakkale boğazları ile İstanbul’daki Haliç, akarsu vadilerinin deniz altında kalmasıyla oluşmuştur. Bu oluşumlar, aşağıdaki kıyı tiplerinden hangisine örnektir? A) Fiyort B) Enine C) Ria D) Dalmaçya E) Haliç
- Cevap: C
9. I. Sirk gölü
II. Kör vadi
III. Peneplen
IV. Çentik vadi
V. Moren
Yukarıdaki şekillerden hangi ikisini buzullar oluşturmuştur?
A) I ve III
B) II ve IV
C) III ve V
D) I ve V
E) II ve III
- Cevap: D
10. Türkiye yer şekillerinin biçimlenmesinde en az etkisi olan dış kuvvet buzullardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?
A) Kuzey Yarım Küre’de bulunması
B) Ortalama yükseltisinin fazla olması
C) Aynı zamanda farklı mevsim özelliklerinin yaşanması
D) Üç tarafının denizlerle çevrili olması
E) Orta kuşakta yer alması
- Cevap: E
11.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde buzulların oluşturduğu yer şekillerine rastlanması beklenmez? A) I B) II C) III D) IV E) V
- Cevap: A
12. Çukurova’nın yeşil renkle gösterildiği bir fiziki haritada aşağıdakilerden hangisinin aynı renkle gösterilmesi beklenir? A) Konya Ovası B) Çarşamba Ovası C) Iğdır Ovası D) Erzurum Ovası E) Muş Ovası
- Cevap: B
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 80” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok