Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
- Cevap:
1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nüfusunun özelliklerinden değildir? A) Kent nüfusu kır nüfusundan fazladır. B) Okuryazar nüfus içinde erkeklerin oranı daha fazladır. C) Nüfusun yarısından fazlasını 15 ile 64 yaş arasındaki yaş grubu oluşturmaktadır. D) Çalışan nüfusun yaklaşık beşte biri sanayi sektöründedir. E) Aktif nüfus, çalışma çağındaki nüfusun 1/4’ü kadardır.
- Cevap: E
2. I. Nüfus artış hızının en düşük olduğu dönem 1945’tir.
II. Nüfus artış hızının en yüksek olduğu dönem 1960’tır.
III. Nüfus artış hızının düştüğü dönemde nüfus da azalmıştır.
Türkiye nüfusuyla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: C
3. I. Erkek nüfus oranı
II. Kentsel nüfus oranı
III. Ortalama yaşam süresi
IV. Doğal nüfus artış hızı
Türkiye nüfusunda yukarıdakilerin hangileri 1950’den sonra sürekli artmıştır?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV
- Cevap: C
4.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde nüfus yoğunluğu daha yüksektir? A) I B) II C) III D) IV E) V
- Cevap: A
5.Tarımda makineleşme arttıkça kırdan kente göçler de artmaktadır.
Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi, tarımda makineleşmeye elverişli olmadığından bu nedenli göçlerin gerçekleşmesi beklenmez?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: D
6. I. Gelibolu Yarımadası
II. Kocaeli Yarımadası
III. Taşeli Yarımadası
IV. Ege kıyıları
Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’nin seyrek nüfuslu yerlerindendir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV
- Cevap: B
7. Aşağıdakilerden hangisi göçe neden olan itici faktörlerdendir? A) Tarımda makineleşme B) Sağlık kuruluşlarının bulunması C) İş olanaklarının çok olması D) Eğitim olanaklarının fazla olması E) Sosyal olanakların fazla olması
- Cevap: A
8. I. Savaşlar
II. Ekonomik koşullar
III. Dış göçler
Yukarıdaki etmenlerden hangileri Türkiye’de nüfus artış hızının bazı dönemlerde artıp bazı dönemlerde azalmasında etkili olmuştur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: E
9. Aşağıdakilerden hangisi cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar geçen sürede Türkiye nüfusunun artması veya azalmasında etkili olmamıştır? A) Hatay’ın ana vatana katılması B) Yunanistan ile Türkiye arasındaki mübadele göçü C) 1950’den sonra yoğunlaşan kırdan kente göçler D) Avrupa ülkelerine gerçekleşen işçi göçleri E) Yurt dışına gerçekleşen bilim insanlarının göçü
- Cevap: C
10. I. Kuraklık,
II. Artan nüfus,
III. Siyasi olaylar
Türklerin Orta Asya’dan göç etmeleri yukarıdaki nedenlerden hangilerine bağlı olarak gerçekleşmiştir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: E
11. Tabanı daralan nüfus piramidine sahip olan bir ülke için aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir? A) Yaşlı nüfus oranı azalmaktadır. B) Kişi başına düşen millî gelir azalmaktadır. C) Nüfus artış hızı artmaktadır. D) İşsizlik oranı artmaktadır. E) Doğum oranı azalmaktadır.
- Cevap: E
12. I. Hindistan
II. Pakistan
III. Kanada
IV. İsveç
Yukarıdakilerden hangi ikisi en fazla beyin göçü veren ülkelerdendir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV
- Cevap: A
13. Aşağıdakilerden hangisi devlet zoruyla gerçekleştirilen göçlere örnektir? A) 2011’de meydana gelen tsunami sonucunda Japonya’da gerçekleşen göçler B) 1923’te Lozan Antlaşması’na bağlı olarak Yunanistan’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Yunanistan’a gerçekleşen göçler C) Suriye’deki olaylardan dolayı Türkiye’ye gerçekleşen göçler D) 2011’de Van’daki depremden dolayı gerçekleşen göçler E) Naziler döneminde Almanya’dan gerçekleşen göçler
- Cevap: B
14. Aşağıdakilerden hangisi göç sonucunda, göç edilen yerde gerçekleşen olgulardan değildir? A) Sanayi kuruluşlarının şehir içinde kalması B) Trafik sorunlarının yaşanması C) Altyapı sorunlarının yaşanması D) Nüfusa yönelik yatırımların azalması E) Çevre sorunlarının yaşanması
- Cevap: D
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 204” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok