Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
46. bileşiğinin IUPAC sistemine göre adlandırılması hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) 3-Bromo-2-etil-4-metilpentan B) 3-Bromo-4-etil-2-metilpentan C) 4-Bromo-2,4-dietilpentan D) 3-Bromo-2,4-dimetilhekzan E) 4-Bromo-3,5-dimetilhekzan
- Cevap: D
47. Aşağıdaki bileşiklerden hangisi neohekzan izomeri değildir?
- Cevap: C
48. Aşağıdaki bileşiklerin hangisinde cistrans izomerliği görülür? A) Neopentan B) 2-Metil-1-penten C) 4-Bromo-3-metil-3-hepten D) 1-Heksen E) 2-Büten
- Cevap: E
49. Aşağıdaki maddelerden hangisinin yaygın adı yanlış verilmiştir?
- Cevap: C
50. CH3CHO + H2
Yukarıdaki tepkimeye göre 13,2 g asetaldehiti etil alkole indirgemek için normal koşullarda kaç litre H2 gereklidir? (C: 12, O: 16, H: 1)
A) 2,24
B) 4,48
C) 6,72
D) 8,96
E) 11,2
- Cevap: C
51. Aşağıda bazı bileşikler verilmiştir. Bu bileşiklerden hangileri cis-trans izomerliği gösterir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
- Cevap: D
52. Alkanlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Genel formülleri CnH2n+2dir. B) Bütün karbon atomları sp3 hibritleşmesi yapmıştır. C) Molekül büyüklüğü arttıkça kaynama noktaları yükselir. D) Molekülleri polardır. E) Düz zincirli alkanların moleküller arası çekim kuvvetleri dallanmış alkanlardan fazladır.
- Cevap: D
53. CH4 ve C2H6 bileşikleri ile ilgili,
I. Katılma tepkimesi vermez.
II. CH4ün yeterli miktarda Cl2 ile tepkimesinden CCl4 elde edilir.
III. 0,2 mol C2H6nın tamamen yanması sonucu 0,4 mol CO2 ve 0,4 mol H2O elde edilir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
54. Yukarıdaki bileşikle ilgili,
I. 2-Metil bütanoik asit
II. 2-Metil propanoik asit
III. Bütirik asit
adlandırmalardan hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: B
55. Karboksilik asitlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Genel formülleri CnH2nO2dir. B) Kaynama noktaları, aynı karbon sayılı hidrokarbonlardan yüksektir. C) Suda iyi çözünür. D) Bazlarla tepkime verir. E) Metallerle tepkime vermez.
- Cevap: E
56. Aşağıda bazı bileşikler ve bunların adlandırmaları verilmiştir. Yukarıdaki bileşiklerden hangileri yanlış adlandırılmıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
- Cevap: C
57. Molekül kütlesi 74 g olan bir mono alkolden 7 karbonlu bir ester elde edilmektedir. Buna göre bu esterin elde edilmesinde mono alkolün yanı sıra kullanılması gereken bileşik aşağıdakilerden hangisidir?
- Cevap: A
58. Yukarıda verilen bileşikle ilgili, I. 3-Hidroksi-2-metil bütanoik asittir. II. 3-Hidroksi-2-metil pentanoik asittir. III. Yükseltgenebilir. Yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III
- Cevap: D
59. Ketonlarla ilgili,
I. İndirgendiklerinde sekonder alkol oluşur.
II. Genel formülleri C H. O’dur.
III. En büyük üyesi asetondur.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
60. C atomu bileşiklerinde 4 bağ yapabilmektedir. C atomunun yaptığı bağlar tekli, ikili ve üçlü bağ olabilir. Öğretmeni Mustafa’dan 2 tane C, 6 tane H ve 1 tane O atomu kullanarak organik bileşikler oluşturmasını ve bu bileşiklerin sınıflarını yazmasını istemiştir.
Buna göre Mustafa’nın, atomların tamamını kullanarak yukarıda yazdığı bileşikler ve bu bileşiklerin ait olduğu sınıflardan hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) II, III ve IV
- Cevap: D
67. Alkollerin ilk üyesi olan organik bileşikle ilgili,
I. Odun alkolü olarak bilinir.
II. Dimetil eter ile fonksiyonel grup izomeridir.
III. Kolonya ve parfüm üretiminde kullanılan alkoldür.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: A
68. Lokman ruhu olarak bilinen dietil eter ve izomeri olan alkolle ilgili,
I. Yapı formülleri C4H8O’dur.
II. Alkolün IUPAC adı 2-Bütanol olabilir.
III. Dietil eter, alkolden daha yüksek sıcaklıkta kaynar.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: B
69. Aşağıdaki bileşiklerden hangisi benzen ile aynı basit formüle sahiptir? A) Etin B) Propin C) 1-Bütin D) 1-Pentin E) 1-Hekzin
- Cevap: A
70. Aseton ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Ketonların ilk üyesidir. B) Fonksiyonel grubu karbonildir. C) Molekülünde 3 sigma, 1 pi bağı vardır. D) IUPAC adı propanondur. E) Aseton molekülünde 1 tane sp2 ve iki tane sp3 hibritleşmesi yapmış C atomu vardır.
- Cevap: C
71. bileşiğinin IUPAC adı 2,3,4,5-Tetrametil heptan olduğuna göre X ve Y ile belirtilen gruplar yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
- Cevap: D
72. CHCl3 molekülüyle ilgili,
I. Yaygın adı kloroformdur.
II. Tıpta anestezik olarak kullanılır.
III. Metanın ultraviyole (UV) ışık altında Cl2 ile yer değiştirmesi sonucu elde edilir.
Yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
73. H–C–OH
molekülüyle ilgili,
I. Yaygın adı formik asittir.
II. Tollens reaktifi ile tepkime vermez.
III. Sirke asidi olarak bilinir.
Yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: A
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok