“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

28. Ağır azotlu DNA molekülüne sahip bir bakteri hücresi, normal azot bulunan ortamda üç kez bölündüğünde sadece normal azot taşıyan nükleotitlere sahip DNA molekülü sayısındaki değişim, aşağıdaki grafiklerden hangisi ile gösterilebilir?

  • Cevap: A

29. Radyoaktif karbon içeren kültür ortamında E. coli bakterilerinin bir süre çoğalması bekleniyor. Oluşan yeni bireylerin DNA moleküllerinde
I. Fosfat
II. Deoksiriboz
III. Timin
IV. Riboz

moleküllerinden hangilerinin yapısında radyoaktif izotoplu karbon bulunabilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) III ve IV
E) I, II ve III

  • Cevap: C

30. Nükleik asitlerin yapısında yer alan
I. Adenin bazı
II. Deoksiriboz şekeri
III. Fosforik asit
IV. Urasil bazı

moleküllerinden hangileri DNA ve RNA’da ortak olarak bulunmaz?
A) I ve III
B) I ve IV
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: D

31. RNA çeşitlerinden
I. tRNA
II. mRNA
III. rRNA

hangileri protein sentezi sırasında amino asitlerin birbirine bağlanmasında enzim gibi davranabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

  • Cevap: B

32. Yapay doku ve organ üretimi ile ilgili
I. Yeterli doku ve organ bağışçısının olmaması
II. Doku ve organ reddi
III. Bağışıklığı baskılayıcı ilaçların kullanılmakzorunda kalınması

yukarıda verilenlerden hangileri bilim insanlarını yapay doku ve organ üretmek için çalışmalar yapmaya itmiştir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: E

33. AAG ATG CTA dizilimine sahip DNA ipliğinin karşıt ipliği aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) AAG ATG CTA B) TTC TAC GAT C) TCC TAC GAA D) TAG CAT CCT E) ATC GTA GGA

  • Cevap: B

34. Aşağıda DNA ve RNA molekülleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Tüm RNA’lar, DNA üzerinden sentezlenir. B) RNA molekülleri içerisinde yalnızca tRNA’larda zayıf hidrojen bağları bulunur. C) DNA’daki timin bazı yerine RNA’da urasil bazı bulunur. D) Yapılarında beş karbonlu şeker bulunur. E) tRNA molekülünün antikodonunda birden fazla amino asit şifresi bulunur.

  • Cevap: E

35. Ökaryot bir hücrede DNA’nın anlamlı ipliği üzerinde RNA molekülünün sentezini gerçekleştiren enzim aşağıdakilerden hangisidir? A) DNA ligaz B) Helikaz C) DNA polimeraz D) RNA polimeraz E) RNA az

  • Cevap: D

36. I. mRNA II. rRNA III. tRNA
Yukarıda verilen RNA çeşitleri hücrede bulunma miktarlarına göre azdan çoğa doğru nasıl sıralanır? A) I - II - III B) I - III - II C) II - I - III D) II - III - I E) III - II - I

  • Cevap: B

37. Polinükleotit zincirlerin yapısında bulunan pürinler ile ilgili I. Her iki nükleik asit çeşidinde de bulunur. II. Tek halkalı yapı gösterir. III. NAD, FAD ve ATP gibi moleküllerin oluşumunda rol oynar.
ifadeleriden hangisi yanlıştır? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: A

38. Bir nükleotitin yapısında I. Peptit bağı II. Ester bağı III. Glikozit bağı
verilenlerden hangileri bulunabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

39. Protein sentezi sırasında gerçekleşen I. mRNA’nın çekirdekten çıkıp sitoplazmadaki ribozomun küçük alt birimine bağlanması II. Ribozomun küçük ve büyük alt birimlerinin birbirinden ayrılması III. Amino asitler arasında peptit bağlarının kurulması IV. tRNA’nın antikodonunun mRNA’nın kodonuna
hidrojen bağıyla bağlanması olaylarının meydana gelme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I - IV - III - II B) I - III - IV - II C) IV - III - II - I D) IV - II - III - I E) III - II - I - IV

  • Cevap: D

40. Hücredeki genetik materyalin organizasyon basamakları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Kromozom - DNA - Gen - Nükleotit B) Kromozom - Nükleotit - Gen - DNA C) Kod - Gen - Nükleotit - Kromozom D) Nükleotit - Kromozom - Gen - Kod E) Nükleotit - Kod - Kromozom - Gen

  • Cevap: A

41. Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamaları ile I. Kalsitonin, insülin gibi hormonların üretilmesi II. Endüstriyel ürünlerin yapısına katılacak yapay enzimlerin sentezlenmesi III. Amino asit sentezini sağlayan gen aktarılmış bitkilerin protein değerinin yükselmesi
çalışmalarından hangileri gerçekleştirilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

42. Embriyonik kök hücreler ile ilgili I. Hızlı çoğalır. II. Tüm hücre çeşitlerine dönüşebilme yeteneği taşır. III. Günümüzde tedavisi olmayan hastalıklara yakın gelecekte tedavi olanağı sağlayacağı düşünülmektedir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

43. I. Transgenik ürünlerin olası risklerinin değerlendirilmesi ve kontrol altına alınması II. Modern biyoteknolojinin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden uygulanması III. Biyoçeşitliliğin korunması
yukarıda verilenlerden hangileri biyogüvenliğin amaçlarındandır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

44. Kesilen gen ve plazmit DNA’sında nükleotitlerden oluşan yapışkan uçlar bulunur. Bu uçlar, enzim ile birleştirilerek klonlanacak gen plazmite eklenmiş olur. Plazmit ise farklı kaynaktan gelen iki DNA’nın kombinasyonu olduğu için rekombinant DNA molekülü olur. Yukarıda belirtilen farklı DNA parçalarının uyumlu uç kısımları, aşağıdaki enzimlerin hangisi ile birleştirilir? A) DNA polimeraz B) DNAaz C) Restriksiyon enzimleri D) DNA ligaz E) RNA polimeraz

  • Cevap: D

45. Bir canlıdaki mRNA’lar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Canlının aynı hücresi içerisinde farklı nükleotit dizilişine sahip mRNA’lar üretilebilir. B) Bir mRNA aynı özellikteki proteinin sentezinde tekrar tekrar kullanılır. C) Hücrelerde sentezlenen bir mRNA, hücrelerin hayatı boyunca aynı proteinin sentezinde kullanılabilir. D) Canlının farklı hücrelerinde aynı nükleotit dizisine sahip mRNA’lar bulunabilir. E) Canlının değişik hücrelerindeki mRNA’larfarklı nükleotit dizilişine sahip olabilir.

  • Cevap: C

46. Toplam nükleotit sayısı bilinen bir DNA molekülünde I. Baz sayısı II. Pürin sayısı III. Bir ipliğindeki toplam nükleotit sayısı yukarıda verilenlerden hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

47. Bir hücrede gerçekleşen protein sentezisırasında kurulacak peptit bağ sayısı I. mRNA üzerinde yer alan kodon sayısı II. Kullanılan tRNA sayısı III. Kullanılan amino asit çeşit sayısı
verilenlerden hangilerine bağlı olarak değişir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: D

48. Zatürre hastalığına neden olan bakteri türü Streptococcus pneumoniae’dir. Bu bakterinin iki formu vardır. -- Kapsüllü : S formu -- Kapsülsüz : R formu Aşağıdaki deneylerde kapsüllü ve kapsülsüz bakteriler kobaylara enjekte edilerek çeşitli sonuçlar elde edilmiştir.

Bu deneylerden I. Bakterilerde kalıtsal çeşitlilik görülmez. II. Canlı bakteriler, ölü bakterinin özütünden DNA parçalarını alarak genotiplerini değiştirebilir. III. Kapsül özelliği bu bakteri türünün hastalık yapabilme gücünü artırmaktadır.
şeklinde belirtilen sonuçlardan hangileri çıkarılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

49. I. Canlı klonlama II. Kök hücre tedavileri III. Yapay döllenme
Yukarıda verilenlerden hangileri biyoetiğin inceleme alanına girer? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

50. Farklı nükleotit dizilimlerine sahip iki mRNA zinciri aynı çeşit proteini aşağıda verilen şekilde sentezlemektedir.

Bu sentezle ilgili I. Sentezlenen proteinlerin amino asit sırası birbirinden farklıdır. II. Farklı kodonlar aynı çeşit amino asidi şifreleyebilir. III. Aynı kodon çeşidi farklı amino asitleri şifreleyebilir.
yukarıda verilenlerden hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

51. I. Poliploidi II. Yapay döllenme III. Kefir üretimi
Yukarıda verilenlerden hangileri klasik biyoteknolojik yöntemlerden değildir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: D

52. N14’lü nükleotit zincirlerine sahip bir DNA’nın N15’li nükleotitlerin bulunduğu ortamda yarı korunumlu olarak iki nesil çoğalması aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

Bu DNA molekülünün kendini eşlemesi ile ilgili olarak I. Her bölünmede melez DNA sayısı ve oranında artış olur. II. Tüm nesillerde N14’lü nükleotit taşıyan DNA zinciri sayısı aynıdır. III. Her bölünme sonucu N15’li zincir taşıyan DNA sayısında artış olur.
verilenlerden hangileri söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

53. İnsan Genom Projesinin amaçları arasında aşağıda verilenlerden hangisi yer almaz? A) Organ nakillerinde doku uyumunun sağlanması B) Genom Projesiyle birçok kanser çeşidine çözüm bulunabilmesi C) İnsan üreme hücrelerine doğrudan rekombinant DNA eklenmesi D) Toplumların akrabalıklarının araştırılması E) Genetik yapıya özgü ilaçların geliştirilmesi

  • Cevap: C

54. Aşağıda DNA’nın yapısına katılan moleküller şekil üzerinde gösterilmiştir. Yapıya katılan moleküllerden bazıları numaralandırılmıştır. Numaralandırılan moleküllerden hangileri RNA’nın yapısına katılmaz? A) Yalnız II B) I ve IV C) II ve V D) II, IV ve V E) III, IV ve V

  • Cevap: C

55. Biyoteknolojik çalışmalar içerisinde incelenen gen klonlaması, rekombinant DNA teknolojisi gibi çalışmalar düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Gen aktarılan canlılarda daha önceden sentezlenemeyen bazı proteinlerin sentezi gerçekleşebilir. B) Rekombinant DNA aktarılan bitki türleri, çeşitli tarım zararlılarına dirençli hâle gelebilir. C) Bu çalışmalar, farklı canlılara ait kalıtsal moleküllerin başka bir canlı tarafından kullanılabildiğini göstermektedir. D) Gen transferi çalışmalarında gen transferi yapılan canlıların nükleotit dizilimi değişmektedir. E) Biyoteknolojik çalışmaların tümü yeryüzündeki tür sayısının artışına neden olmaktadır.

  • Cevap: E

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.