“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

36. Kemosentezle ilgili I. Sadece prokaryot canlılar tarafından gerçekleştirilir. II. Işık enerjisi kullanılmadığı için gece gündüz gerçekleşebilir. III. Hidrojen kaynağı olarak H2O ya da H2S kullanılabilir. ifadelerinden hangileri yanlıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

37. Oksijenli solunumun I. Glikoliz II. ETS III. Krebs döngüsü evrelerinden hangilerinde oksidatif fosforilasyon ile ATP sentezlenir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

  • Cevap: B

38. ATP I. Nükleotit yapılı olma II. 5 karbonlu şeker içerme III. Fosfat bağı bulundurma özelliklerinden hangilerine sahiptir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: E

39. Fotosentez reraksiyonları sırasında I. Glikoz sentezlenmesi II. Oksijen üretilmesi III. ATP sentezlenmesi olaylarından hangilerinde ışık doğrudan etkili  değildir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: A

40. Solunum çeşitlerinin ilk basamağını oluşturan glikoliz reaksiyonlarında aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez? A) Karbondioksit üretimi B) Substrat düzeyinde fosforilasyon C) ATP harcanarak glikozun aktifleştirilmesi D) ATP üretimi E) NAD+ molekülünün hidrojen yakalaması

  • Cevap: A

41. Oksijensiz solunumla ilgili I. Besin monomerlerinden koparılan elektronlar ETS yardımı ile başka organik maddelere aktarılır. II. Fermantasyondan farklı olarak ETS kullanılır. III. Madde döngüsü açısından oldukça önemlidir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

42. Kemiozmotik görüş ile ilgili I. ETS yardımıyla ATP sentezini açıklar. II. ATP sentezinde ATP sentaz görev alır. III. ATP sentezi protonların (H+) zarlar arası boşluktan matrikse difüzyonla geçişi sırasında gerçekleşir. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

43. Aşağıdaki olaylardan hangisi fotosentez yapan canlıların tamamında tepkimeler sırasında ortak olarak gerçekleşmez? A) ATP üretmek B) Işık enerjisi kullanmak C) Besin üretmek D) Karbondioksit tüketmek E) Su tüketmek

  • Cevap: E

44. Görselde verilen deney düzeneği hazırlanarak cam fanusa fotosentetik bir bitki ve canlı fare konulmuş, bir süre sonra renkli sıvının hiç hareket etmediği gözlemlenmiştir.

Buna göre renkli sıvının hareket etmemesinin temel sebebi aşağıdakilerden hangisin de doğru ifade edilmiştir? A) Bitkiye gönderilen ışığın dalga boyu B) Düzenekte CO2 tutucu bir maddenin olmaması C) Bitkide klorofil molekülünün bulunmaması D) Farenin oksijen tüketmemesi E) Deney kabında üretilen ve tüketilen gaz oranlarının aynı olması

  • Cevap: E

45. Aşağıda bir bitkide gerçekleşen enerji dönüşümü şema ile gösterilmiştir.

Bu şema ile ilgili olarak hangisi söylenemez? A) Kloroplast ve mitokondri enerji dönüşümünde görev alır. B) Mitokondri, kloroplastın ürettiği glikoz ve oksijeni kullanır. C) Mitokondri, sadece ışık varlığında ATP üretir. D) Bitkiler, solunum sonucu ürettikleri bazı maddeleri fotosentezde kullanır. E) Kimyasal bağ enerjisinin bir kısmı, ısı enerjisine dönüştürülür ve atmosfere verilir.

  • Cevap: C

46. Aşağıda fotosentezin ışıktan bağımsız tepkimelerinin bir kısmı şema ile gösterilmiştir.

Bu şema ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Bitkiler, ihtiyacı olan yağ asidi çeşitlerini sentezleyebilir. B) PGAL’in bir kısmı, topraktan gelen azotlu bileşiklerle amino asitlere dönüşür. C) Vitamin sentezi sırasında azot kullanılır. D) Bitki, fotosentez reaksiyonları ile tüm polisakkarit çeşitlerini sentezleyebilir. E) Işıktan bağımsız tepkimelerde karbonhidrat, yağ ve proteinlerin yapı taşları sentezlenir.

  • Cevap: D

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.