“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

18. X, Y ve Z yayları O! ve O2 noktalarından birleştirilmiştir. X yayından baş yukarı oluşturulan bir atma O! noktasına gönderiliyor. Yansıma ve iletimlerden sonra yaylar üzerindeki atmaların yönleri şekildeki gibidir. Buna göre atmaların yaylarda ilerleme hızlarının büyüklükleri jX, jY ve jZ ise bunlar arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) öX = öY > öZ B) öZ > öX > öY C) öX > öY > öZ D) öZ > öX = öY E) öy > ÖZ = 9x

  • Cevap: E

19. Eşit bölümlendirilmiş kare düzlemine yerleştirilen şekildeki gergin ve türdeş bir yayda oluşturulan atmanın hızı 1 br/s’dir. Atma şekildeki konumdan geçtikten kaç saniye sonra yayda bir an için atma gözlenmez? A) 2 B) 4 C) 7 D) 8 E) 11

  • Cevap: D

20. Ses dalgalarıyla ilgili I. Mekanik dalgadır. II. Boyuna dalgadır. III. Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalır.
yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

21. Bir dalga leğeninde bir kaynaktan çıkan dalgaların dalga boyu X, frekansı f ve hızının büyüklüğü ö’dir. Dalga kaynağının özellikleri değiştirilmeden dalga leğenine bir miktar su eklenirse I. f değişmez. II. X artar. III. ö artar.
ifadelerinden hangileri doğru olur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

22. Bir dalga leğeninde K-L kenarından üretilen dalgaların M-N kenarına doğru ilerlemeleri şekildeki gibidir. Buna göre I. K-L kenarından M-N kenarına gittikçe derinlik artmaktadır. II. Dalga kaynağının frekansı artmaktadır. III. Dalga kaynağının periyodu artmaktadır.
ifadelerinden hangileri doğru olabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

23. I. Frekansı düşük olan seslere kalın ses denir. II. Frekansı yüksek olan seslere ince ses denir. III. Farklı müzik aletlerinden eşit frekansta çıkan seslerin farklı algılanmasına tını denir.
Ses ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

24. İki farklı yay birbirine bağlanarak ince yaydan kalın yaya bir atma gönderiliyor. Buna göre iletilen ve yansıyan atma için I. Genlikleri II. Süratleri III. Genişlikleri
ifadelerinden hangileri iki atma için de kesinlikle farklıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I ve III

  • Cevap: D

25. Bir dalga leğeninde oluşturulan su dalgası için I. Leğenin derinliği aynı kalmak şartıyla dalganın frekansı artırılırsa dalga boyu azalır. II. Dalga kaynağının özellikleri değiştirilmeden suyun derinliği azaltılırsa dalga boyu azalır. III. Dalganın genliği artırılırsa dalganın enerjisi artar.
ifadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

26. Bir yay üzerinde şekildeki gibi oluşturulan atmaların ilerleme hızı 1 br/s’dir. Buna göre atmalar şekildeki konumdan geçtikten 3 s sonra yayın bir anlık görünümü nasıl olur?

  • Cevap: A

27. Aynı ortamda bulunan X ve Y dalgaları şekildeki gibidir. Buna göre I. X dalgasının dalga boyu Y dalgasının dalga boyundan küçüktür. II. X dalgasının frekansı Y dalgasının frekansından büyüktür. III. X ve Y dalgalarının hızları birbirine eşittir.
İfadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

28. Farklı kalınlıkta iki yay O noktasında birleştiriliyor. Y yayı üzerinde oluşturulan bir atma O noktasına gönderildiğinde iletilen ve yansıyan atmalar şekildeki gibi oluyor. Buna göre I. X yayı Y yayından kalındır. II. Atmanın X yayındaki ilerleme hızı Y yayındaki ilerleme hızından büyüktür. III. İletilen ve yansıyan atmaların birleşme noktasına olan uzaklıkları arasındaki ilişki İAOİ > İBOİ dur.
İfadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: A

29. Özdeş K, L ve M yaylarına şekildeki gibi sırasıyla m, 3m ve 2m kütleli cisimler asılıyor. Yaylarda oluşturulan atmaların hızları öK, öL ve jM oluyor. Buna göre jK, jL, jM arasındaki ilişki nedir? A) jK > jL > jM B) jM > jL > jK C) jL > jM > jK D) jL > jK > jM E) jK > jM > jL

  • Cevap: C

30. Türdeş yay üzerinde oluşturulan iki özdeş atmanın üzerindeki X ve Y noktalarının titreşim yönleri şekildeki gibidir. Buna göre I. Atmaların hızlarının büyüklükleri eşittir. II. Atmalar bir süre sonra birbirini söndürür. III. Atmalar zıt yönde hareket etmektedir.
Yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

31. K ortamında oluşturulan doğrusal bir su dalgasının L ve M ortamlarındaki ilerleyişi şekildeki gibidir. Buna göre I. K ve M ortamlarının derinlikleri aynıdır. II. Dalganın K, L ve M ortamlarındaki periyodu eşittir. III. Dalga en yavaş L ortamında ilerler.
İfadelerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

32. Şekildeki dalganın dalga boyu kaç br’dir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

  • Cevap: D

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.