Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. İslam’da nezaketin en temel kaynakları aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir? A) Örf ve âdetler B) Dinî ve millî bayramlar C) Kur’an ve sünnet D) Gelenek ve görenekler
- Cevap: C
2. Aşağıdaki davranışlardan hangisi nezaketli tutum ve davranışlardan değildir? A) Bağışlamak B) Saygı duymak C) Görgülü olmak D) Alay etmek
- Cevap: D
3. Nezaket kuralları insanların günlük hayatta birbirlerine karşı uymaları gereken kurallar ile sergilemeleri gereken davranış örneklerini içerir. Aynı zamanda İslam’ın emrettiği tüm ahlak kuralları da nezaket kurallarını meydana getirir. Nezaketli ve edepli davranışlar biz- leri hata yapmaktan, geçimsizlikten, kavga ve düşmanlıktan uzak tutarak erdemli bireyler haline getirir.
Yukarıdaki metinden aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz? A) İslam’ın ahlak ilkeleri, nezaket kurallarını oluşturur. B) Nezaket, kişiyi erdemli hale getirir. C) İnsanlar birbirlerine karşı nazik olmakla sorumludur. D) Nezaket kuralları öncelikle çalışma hayatında geçerlidir.
- Cevap: D
4. “Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.” (Hucurât suresi, 12. ayet.)
Yukarıdaki ayette nezaketi ortadan kaldıran davranışlardan hangilerine sırasıyla değinilmiştir? A) Zan-Tecessüs-Gıybet B) Zan-Gıybet-lftira C) Yalan-Tecessüs-İftira D) Gıybet-Yalan-Zan
- Cevap: A
5. Aşağıdaki davranışlarından hangisi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) nezaketini gösteren davranışlardandır? A) Suç işleyen en yakını bile olsa adaletle davranması. B) Allah’tan (c.c.) aldığı mesajları eksiksiz bir şekilde tebliğ etmesi. C) İnsanları uyarırken yumuşak bir dil kullanması. D) Namazlarını aksatmadan kılması.
- Cevap: C
6. Aşağıdakilerden hangisi nezaket sahibi bir insanın davranışlarından olamaz? A) Güzel söz söylemek B) Lakap takmak C) İkramda bulunmak D) Güler yüzlü olmak
- Cevap: B
7. Eren, selam vererek eve girdi. Mehmet, otobüste yayılarak oturdu. Hanife, mescitte kimseyi rahatsız etmemek için telefonunu sessize aldı. Büşra, eve gelen misafirlere “Hoş geldiniz” dedi.
Yukarıdaki kişilerden hangisi nezaket kurallarına uygun davranmamıştır? A) Büşra B) Eren C) Hanife D) Mehmet
- Cevap: B
8. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “el-Halîm” isminin anlamı doğru verilmiştir? A) H er şeye gücü yeten, kudretli. B) Daima affeden, günahları bağışlayan. C) Aceleyle ve kızgınlıkla muamele etmeyen. D) Bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren.
- Cevap: C
9. Nezaket, davranışlarda incelik ve güzelliktir. İnsan ilişkileri ve toplum huzuru için insanların nezaket kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Kaba, katı, kötü söz ve davranışlar nezakete aykırı, insan ilişkilerini olumsuz etkileyen davranışlardır.
Aşağıdaki yargılardan hangisi yukarıdaki metinden çıkarılamaz? A) Nezaket sahibi insanlar güzel davranışlar sergiler. B) Nezaket kurallarına uyulan toplumlarda insanlar daha huzurlu olur. C) Nezaket sahibi insanlar birbirleriyle daha iyi geçinir. D) Nezaket kuralları, geleneklerimizden gelen kurallardan oluşur.
- Cevap: D
10. Allah’ın (c.c.) güzel isimlerinden olan ve “ince, şeffaf olmak, merhamet ve şefkatle davranmak, yaklaşmak ve iyilik yapmak” anlamına gelen ismi aşağıdakilerden hangisidir? A) el-Basîr B) el-Halîm C) el-Latîf D) el-Vedûd
- Cevap: C
“Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 125” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok