Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. Leyla... Ela gözlü bir çöl ahusu Saçları bahtından daha siyahtır. Kurmuş diye sevda yolunda pusu Döktüğü gözyaşı, çektiği ahtır. Ahmet Hamdi Tanpınar
Yukarıda verilen dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Didaktik şiir türüne girdiği B) Çapraz kafiye düzeni olduğu C) 11 ’li hece ölçüsü ile yazıldığı D) Tam ve zengin kafiye kullanıldığı E) Rediflere yer verildiği
- Cevap: A
2. Bu cadde İstanbul Caddesi, Bu cadde İstanbul Caddesi, Aziziye Minaresi’nde çifte ezan Nal sesleri, motor gürültüleri Arasında kaybolursunuz bazan Feyzi Halıcı
Yukarıda verilen dörtlüğün uyak düzeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Çapraz B) Koşma tipi C) Mâni tipi D) Örüşük E) Sarma
- Cevap: A
3. Göğü bir fecre sarar açtığımız bayraklar Yurdu, topraklara mıhlanmış adımlar saklar Çarpar ecdadımızın nabzı damarlarda bugün, Koşar üç kıtada nal sesleri hâlâ Türkün!.. Yusuf Ziya Ortaç
İşlediği konu bakımından yukarıda verilen şiirin türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Didaktik B) Dramatik C) Epik D) Lirik E) Pastoral
- Cevap: C
4. Sen bana yeni yılsın her dakika Her dakika bir yaşıma daha giriyorum Sen benim üstüne titrediğim güzel ve yeni Saatim kadar saadetimin göz bebeği zamansın Ben bin parçaya bölündüm her parçasında Her parçasındayım kırkayak sesli boğuk arkadaşlığın Çalkantısız üniversitenin yalnızlığın ve ağlamanın Sezai Karakoç
Yukarıda verilen şiir için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Mübalağa sanatına başvurulmuştur. B) Aşk teması işlenmiştir. C) Teşbih sanatından yararlanılmıştır. D) Kelimeler gerçek anlamlarında kullanılmıştır. E) İmge bakımından zengindir.
- Cevap: D
5. Her ne kusur varsa geçen zamanda; Suçsuzdur aynalar, ela gözlü yâr Mecnunlar Mevla’yı bulursa canda, El olur Leylalar ela gözlü yâr
Güzel açar güzelliğin sergisin Gün ağartır kara saçın örgüsün Muhabbet faslında ölüm türküsün Kim söyler, kim çalar ela gözlü yâr. Abdurrahim Karakoç
Bu şiir için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kafiye örgüsü abab, cccb şeklindedir. B) 11 ’li hece ölçüsüyle yazılmıştır. C) Şiirin söyleyicisi gurbette bir işçidir. D) İşlediği konuya göre lirik şiirdir. E) Nazım birimi dörtlüktür.
- Cevap: C
6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır? A) İçinden tanırım ben o elleri, / Onlar ki zahirde viran olurlar; B) Dökülür köpüklü sular yarından, / Baharlar yaratır kışın karından; C) İçenler sihirli pınarlarından / Şöyle bir silkinir, ceylan olurlar!.. D) Onlar ki sabansız, tarlasız çiftçi, / Davarsız, kavalsız çoban olurlar. E) Ellere bırakır zafer payını, / Memleket yolunda kurban olurlar...
- Cevap: E
7. Tanıdığım bir ağaç var Etlik bağlarına yakın Saadetin adını bile duymamış Allah’ın işine bakın. Melih Cevdet Anday
“Şair bu dizelerde anlatımı güçlendirmek için ... söz sanatına başvurmuştur.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) İntak B) Mecazımürsel C) Telmih D) Teşbih E) Teşhis
- Cevap: E
8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat kullanılmıştır? A) Âlemde gündüz gönlüme işkencedir/Bence bayram ufukta gün bitincedir. B) Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;/Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. C) Akşam yeli nedameti söylerj/Nedamet yer etti bende ölüm. D) İçimi titreten bir sestir her gün./Saat her çalışında tekrar eder E) Ağaçta bülbülün sesi değişti,/Gölgeler yerleşiyor pencereme
- Cevap: D
9. Gönlünü Şirin’in aşkı sarınca Yol almış hayatın ufuklarınca, O hızla dağları Ferhat yarınca Başlamış akmaya çoban çeşmesi... Faruk Nafiz Çamlıbel
Yukarıda verilen dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Ferhat ile Şirin hikâyesi hatırlatılarak telmih yapılmıştır. B) Suyun akma sebebi âşık olmasına bağlanarak hüsnütalil yapılmıştır. C) Çoban çeşmesine insana özgü özellik yüklenerek teşhis yapılmıştır. D) “Hayatın ufukları” kelime grubuyla imgesel anlatıma başvurulmuştur. E) “Akmak, sarmak, yol” kelimeleri birlikte kullanılarak tenasüp sanatı yapılmıştır.
- Cevap: E
10. I. Bu vapuru kaçırırsam beni belki de cinnet basar II. Belki kanser olurum bu yıl sınıfta kalırsam III. Nöbette uyursam eğer kitaplarımı yakarlar IV. Etimde şirpençe çıkar bu kızı alamazsam V. Bu işi bitiremezsem şehirden beni kovarlar İsmet Özel
Bu şiirde numaralanmış dizelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır? A) I B) II C) III D) IV E) V
- Cevap: C
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 100” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok