“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

  • Cevap: 

1. Aşağıdakilerden hangisi Dalton Atom Teorisi’nin görüşlerinden biri değildir? A) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. B) Atomlar içi dolu kürelerdir, parçalanamazlar. C) Aynı cins elementlerin atomları büyüklük ve kütle olarak aynıdır. D) Bütün maddeler aynı tür atomlardan oluşmuştur. E) Bir bileşiği oluşturan atomların kütleleri arasında tam sayılarla ifade edilen belirli bir oran vardır.
  • Cevap: D

2. Ametallerin genel özellikleri ile ilgili; I. Oda koşullarında farklı fiziksel hâllerde bulunurlar. II. Moleküler yapılıdırlar. III. Metal atomları ile kovalent yapılı bileşikler oluştururlar.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: C

3. Elementlerin metalik-ametalik özellikleri ile ilgili; I. Bir periyotta soy gaza doğru gidildikçe ametalik özellik artar. II. Bir grupta yukarıya doğru gidildikçe metalik özellik artar. III. Periyodik sistemde genel olarak metalik özelliği en büyük grup alkali metaller grubudur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: C

4. Bohr atom modelinin varsayımlarına göre; I. Elektron çekirdek etrafındaki enerji düzeyi olarak tanımlanan dairesel yörüngelerde hareket eder. II. Bir elektron alt enerji seviyesine düşerken atom ışıma yapar. III. Çok elektronlu atom ve iyonların spektrumlarını Bohr atom modeli açıklayamamıştır.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E

5. Periyodik sistemde enerji düzeyi sayıları aynı olan elementler için; I. Kimyasal özellikleri benzerdir. II. Atom numaraları ardışık olarak artar. III. Tamamı ametal olabilir.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: B

6. Klor (Cl) atomunun 17 protonu ve 18 nötronu vardır. Buna göre; I. Klor atomunun kütle numarası, II. Klor atomunun çekirdek yükü, III. 7+ yüklü iyonunun elektron sayısı
niceliklerinden hangisi ya da hangileri bulunabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E

7. ^X5+ iyonunun proton, nötron ve elektron sayıları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
  • Cevap: C

8. Tek atomdan oluşan bir taneciğin proton sayısı ve nötron sayısı birbirine eşit, elektron sayısı nötron sayısından bir azdır. Buna göre; I. Tanecik katyondur. II. Kütle numarası, proton sayısının yarısıdır. III. Atomdaki temel tanecik sayıları birbirine eşittir.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: A

9. X: 4. periyot, 2. grup Y: 3. periyot, 15. grup elementleri olduğu biliniyor. Buna göre; I. X metal, Y ametaldir. II. Enerji düzeyi sayıları farklıdır. III. Atom numaraları arasındaki fark 5’tir.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E

3+ 210. X ve Y iyonlarının her birinde on sekizer elektron vardır. Buna göre; I. Proton sayılarının toplamı 21’dir. II. İzotop atom olabilirler. III. Aralarında bir bileşik oluşturamazlar.
Yargılarından hangisi ya da hangileri yanlıştır? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
  • Cevap: E

11. 4Be, 5B ve 6C element atomları için; I. Birinci iyonlaşma enerjisi en büyük element atomu C’dur. II. Be element atomunun iyonlaşma enerjisi B’dan büyüktür. III. Atom yarıçapı en küçük olan C element atomudur.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

12.Aynı elemente ait oldukları bilinen X ve X iyonlarının elektron sayılarının toplamı 28’dir. Buna göre X element atomu için; I. Proton sayısı 16’dır. II. Elektron sayısı 15’tir. III. Metaldir.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

13. X : 2 - 8 - 8 Y3+: 2 - 2 Z3-: 2 - 8 Yukarıda bazı iyonların katman-elektron dağılımları verilmiştir.
Buna göre X, Y ve Z element atomlarının grup numaraları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

  • Cevap: C

Katman-elektron dağılımları verilen iyonlara göre X, Y ve Z element atomlarının periyot veya grup numaralarından hangisi ya da hangileri yanlıştır? A) Yalnız X B) Yalnız Y C) Yalnız Z D) X ve Y E) X ve Z

  • Cevap: E

15. Periyodik sistemde aynı grupta bulunan elementler için; I. Enerji düzeyi sayıları eşittir. II. Değerlik elektron sayıları eşittir. III. Benzer kimyasal özellik gösterirler.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

Yukarıda bazı atom veya iyonların katman- elektron dağılımları verilmiştir. Buna göre verilen atom veya iyonlardan hangileri asal gaz veya asal gaz elektron dağılımına ulaşan bir iyondur? A) Yalnız III B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.